Djokovics óriási csatában verte Federert

2011.09.10. 23:42 Módosítva: 2011.09.11. 11:07

Novak Djokovics öt játszmás (6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5) küzdelemben újra megverte Roger Federert a US Open elődöntőjében.

A meccs a résztvevők kvalitásaihoz képest kicsit visszafogottan indult, habár saját adogatásaiknál mindketten nagyon koncentráltak voltak, fogadóként alig-alig tudtak pontot nyerni. Az első játszmában 6-6-ig mindkét játékos hozta az adogatását, gyorsan estek a pontok, az első kilenc gémet 27 perc alatt letudták.

A rövidítésre végül felpörgött a meccs, habár mindkét játékos ütött egy-egy kettős hibát, végül a nagy labdameneteket is hozott tie breaket Federer 9-7-re nyerte.

A második játszmában fölénybe került Federer, Djokovicstól elnyerte a második adogatását. (3:1), pedig a szerb láthatóan felébredt az első elveszített szett után. Djokovics a hatodik gémben visszajött és egyenlített, de a svájci utána hozta adogatásait, majd megint elnyert egyet, így 2-0-ás vezetést szerzett. Federer Grand Slamen eddig egyedül az idei Wimbledonban kapott ki 2-0-ás szettelőnyről, ezért Djokovics nehéz helyzetbe került.

A szerb ugyanakkor ezen a ponton előhúzta az idén már olyan sokszor látott atomteniszt, rendre legyorsította Federert, és nagyon agresszív lett. A harmadik-negyedik játszma egyértelmű Djokovics fölényt hozott. A harmadikban 3:0-lal nyitott a világranglista vezető, és ezt már nem tudta ledolgozni Federer. A negyedik még simább lett a svájci csak két gémet fogott.

Az előző kettőben esélye sem volt, de a döntő játszmára nagyon összeszedetten állt ki a svájc, Djokovics pedig már korántsem tudott dominálni. A szerb 4:3-as Federer vezetésnél egyszerre szétesett, látványosan kifogásolta, amiért a közönség nagyobb része a felhördülések és a tapsok alapján láthatóan a svájcinak szurkolt. Ez az adogatásába került, Federer megszerezte a vezetést, és 5:3-nál kiszerválhatta volna a meccset.

A még mindig nem teljesen a játékra koncentráló Djokovics szinte megadta magát, a svájci két meccslabdához is jutott. A szerb az elsőnél egy minden mindegy alapon megütött returnjével kilőtte a vonalat, míg a második meccslabdánál Federer nyerőnek szánt tenyerese kipattant a háló tetejéről. Ezen a ponton megfordulhatott a svájci fejében, hogy tavaly az elődöntőben - ha nem is pontosan ugyanilyen körülmények között - pont ilyen állásnál, pont így két meccslabdáról kapott ki végül Djokovicstól.

Federer képtelen volt hozni az adogatását, Djokovics innentől pedig mentális fölénybe került, és 7:5-re megnyerte a döntő játszmát, ezzel tavaly után újra bejutott a döntőbe.

Djokovics ellenfele Rafael Nadal lesz a döntőben, aki az elődöntöben Andy Murrayt verte négy játszmában. 6:4, 6:2, 3:6, 6:2

A nőknél az ausztrál Samantha Stosur és Serena Williams vívja a vasárnapi döntőt.

Női egyes, elődöntők:
Stosur (ausztrál, 9.)-Kerber (német) 6:3, 2:6, 6:2
S. Williams (amerikai, 28.)-Wozniacki (dán, 1.) 6:2, 6:4