Djokovics is kiesett a világbajnokságon

2011.11.25. 18:46 Módosítva: 2011.11.26. 13:06

A szerb Janko Tipszarevics nagy meglepetésre legyőzte honfitársát, a világelső Novak Djokovicot pénteken a férfi teniszezők Londoni, 5,93 millió euró összdíjazású évzáró világbajnokságán. Djokovics ezzel Rafael Nadalhoz hasonlóan búcsúzott a tornától.

Tipszarevics tartalékként a sérült brit Andy Murray-t helyettesíti a tornán, győzelme ellenére sem jutott tovább. Djokovics csak egy mérkőzést nyert meg Londonban, és mivel a csoport másik meccsén a cseh Tomas Berdych 3:6, 7:5, 6:1-re legyőzte a nagy formában teniszező David Ferrert, a szerb világelső nem jutott tovább az elődöntőbe.

Fotó: Glyn Kirk

Djokovics egészen elképesztő évet tudhat maga mögött, 69 mérkőzést megnyert és csak hetet veszített el, vagy adott föl sérülés miatt. Ennek ellenére tisztán látszott év végére, hogy mennyire megterhelte a szervezetét egész éves diadalmenete.

Federerhez hasonlóan hat hetet hagyott ki a US Open után az év utolsó Grand Slamjét megnyerő szerb, aki azonban a pályafutása legsúlyosabb sérülésének nevezett vállsérülés miatt kényszerült pihenőre.

Fotó: Glyn Kirk

Bázelben visszatérve ugyan játszott jó meccseket, de az elődöntőben Nisikori ellen már folyamatosan ápolták a vállát, a döntő szettben pedig 6:0-ra kapott ki. Párizsban ugyan elindult, kritikusai szerint azonban csak azért, hogy ne essen el az ATP szabályzatában szereplő 1,6 millió dollár bónusztól, amelyet egyébként nem kaphatott volna meg. Djokovics a jobb vállára panaszkodva mondta le második mérkőzését. „Hosszú volt az idény, minden meccsemen maximális odaadással küzdöttem, a testem most pihenőért könyörög" – mondta.

A világbajnokságon az első meccsét még megnyerte Berdych ellen, de utána Ferrertől és végül Tipszarevicstől is kikapott.

A csoport, 3. forduló:

Tipszarevics (szerb, 9.)-Djokovics (szerb, 1.) 3:6, 6:3, 6:3

David Ferrer (spanyol, 5.)-Tomas Berdych (cseh, 7.) 3:6, 7:5, 6:1

A B csoportból a címvédő svájci Roger Federer és a francia Jo-Wilfried Tsonga jutott tovább. Szombaton Federer-Ferrer, és Berdych-Tsonga elődöntőket rendeznek.