Federer: 300 hét a világ tetején

2012.10.20. 08:39

Roger Federer már legutóbbi wimbledoni győzelmével, júliusban megdöntötte a leghosszabb világelsőként eltöltött idő rekordját, ez a hét mégis mérföldkő a svájci és a tenisz történetében: kisebb-nagyobb megszakitásokkal már 300 hete vezeti a világranglistát.

Ennek jelentőségét talán jól érzékelteti, hogy például a három svéd legenda, Björn Borg, Mats Willander és Stefan Edberg hárman együtt csak 201 hetet töltöttek a világranglista élén.

A kivételes esemény alkalmával két korábbi világelső, Pete Sampras és Ivan Lendl gratulált Federernek az elsők között, mig a rekorder svájci igy nyilatkozott: „Nekem sokkal könnyebb világelsőként játszani, mint odáig eljutni.” Ez akár furcsának is tűnhet, hiszen a világelsőre nagyobb nyomás nehezedik, mindenki rá figyel, mindenki őt akarja legyőzni. Ez azonban úgy tünik Federert egyáltalán nem zavarja: eddigi 76 tornagyőzelméből 46-ot világelsőként szerzett.

2004 februárja óta Federeren kivül mindössze ketten tudtak világelsők lenni, Rafael Nadal és Novak Djokovics, ők azonban jóval rövidebb ideig maradtak a csúcson: Nadal 102, Djokovics 53 héten át vezette eddig a ranglistát.

A most is aktív játékosok között rajtuk kivül mindössze két korábbi világelső van már csak, Lleyton Hewitt és Juan Carlos Ferrero. Mindketten Federerrel egyidőben kezdték profi karrierjüket, jelenleg azonban Hewitt a 106., Ferrero a 162. helyen áll.

Míg Federer eddig mindössze kétszer vesztette el a világranglista vezető helyét, addig az örökranglistán utána következő Sampras tizszer. Federer jelenlegi legnagyobb riválisa, Novak Djokovics igy nyilatkozott a kerek szám apropóján: „Roger 31 évesen is Grand Slam-győztes. Minden tornán, ahol elindul, ő a legnagyobb esélyes".