Djokovics történelmet írt Melbourne-ben

2013.01.27. 09:21

Novak Djokovics az első játékos az Open-érában (1968 óta), aki zsinórban három évben diadalmaskodott az Australian Openen, összességében hatodik Grand Slamjét nyerte, miután a vasárnapi döntőben 6:7, 7:6, 6:3, 6:2-re legyőzte Andy Murray-t. Az első játszma végi rövidítésben Djokovics teljesen szétesett, Murray 7:6-tal előnybe került, de a második tie breakben már a szerb volt a jobb. A harmadik szett elején ápolták Murray lábát, innentől pedig már nem mozgott jól, meglátszott rajta a fárasztó elődöntő Federer ellen. Három órát kellett várni az első brékre, de Djokovics a harmadik és negyedik szettben már nem nagyon adott esélyt a skótnak, akinek a tavalyi US Open-döntőért is visszavágott.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hamarosan kezdődik a nagy meccset ígérő Australian Open-döntő a címvédő és világelső Novak Djokovics és a harmadik kiemelt Andy Murray között.

  • Eddigi találkozóikat tekintve Djokovics vezet 10-7-re, de általában kemény meccseket játszanak. Tavaly kétszer találkoztak Grand Slamen, és mind az Australian Open elődöntőjében, mind a US Open-döntőben döntő szettben tudott csak nyerni valamelyikük. Most is benne van, hogy hosszú mérkőzés lesz.

  • Djokovics a negyedik körben nagy bajba került Stanislas Wawrinka ellen, akit csak 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10-re tudott legyőzni a torna legnagyobb mérkőzésén. Az elődöntőben viszont már nagyon simán, 6:2, 6:2, 6:1-re győzte le David Ferrert.

  • Murray egészen az elődöntőig nem találkozott olyan ellenféllel, aki meg tudta volna szorítani. A negyeddöntőben mindössze 111 perc alatt nyert 6:4, 6:1, 6:2-re a francia Jeremy Chardy ellen. Az elődöntőben aztán 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2-re, négy óra alatt győzte le Roger Federert.

  • Már megint egy teniszdöntő, már megint Djokovics, már megint Murray. Félre ne értse senki, Djokónak szívből örülünk, de olyan jó lenne, ha Nole mellett nem Murray, Federer, Nadal, ha meg Nadal éppen kidőlt, Ferrer uralná a mezőnyt már évek óta. Olyan ez, mint amikor Schumacher nyert mindent évekig a Forma-1-ben, vagy amikor a 2000-es évek elején mindig a Lyon nyert a francia focibajnokságban, csakhogy ebben a mezőnyben most nem egy nagy van, hanem 4-5.

    Évek óta.

    Mindig ugyanazok.

    A többiekről jobb nem beszélni.

    Jó lenne már, ha Nole óriási csatában egy 19 éves tacskót verne egy grand slam-döntőben, netán a poraiból feltámadó Hewitt-ot.

    De mindegy, most Murray-t kell megverni

  • Djokovics lehet a pihentebb, a könnyebb elődöntő mellett két napja volt a döntő előtt, míg Murray-nek csak egy. A skót oldalán ugyanakkor fontos fegyvertény, hogy Ivan Lendl vezetésével a US Openen – igaz, az elején szeles körülmények között – éppen Djokovicsot legyőzve megnyerte élete első Grand Slamjét is, így nagy tehertől megszabadulva állhat ki.

  • Ha megnyeri a döntőt, akkor Novak Djokovics az első játékos lehet az Open-érában (1968 óta), aki zsinórban három évben diadalmaskodhat az Australian Openen. A legsikeresebb Grand Slamjét egyébként negyedszer nyerheti meg.

  • A világranglista-helyezésektől teljesen függetlenül onnantól klasszis egy teniszező, hogy van valami rá jellemző mozdulat, különleges képesség, amivel a többiek fölé próbál emelkedni. De mi teszi különlegessé Andy Murrayt? Murray mai győzelme nem más, mint a szürkeség diadala lesz. Egy olyan ember győzhet ma itt, akinek a játéka nem különösen kiemelkedő, semmilyen szempontból sem, viszont azzal, hogy tavaly végre nyert egy Grand Slamet – pont Djokovic ellen –, és hogy Federert lenyomta az olimpián, rengeteg önbizalmat szerzett, és talán már ő is elhiszi, hogy nem kellenek nagy üvöltések, látványos mozdulatok, fanatikus rajongótábor ahhoz, hogy klasszis legyen, elég, ha ő a legtökéletesebben szürke, megfoghatatlan figurája az egész mezőnynek. Úgyhogy hajrá Andy Murray, C'mon Andy!

  • Djokovics és Murray megérkeztek a Rod Laver arénában a pályára, kezdődik a melegítés.

  • Djokovics lehet az első teniszező az open-éra (1969 óta), aki zsinórban háromszor nyeri meg az ausztrál opent. Ha másért nem, az úgynevezett semleges drukkerek ezért is szorítsanak inkább Nolénak, mint Murray-nek. A meccs előtti interjújában erről is beszélt. Mint mondta, igazi szerb létére, nem zavarja a tét, a történelem, ilyenek. Meg akarja nyerni, és kész.

  • Djokovics kezdi az adogatást, a keményen támadó Murray egy nyerővel meg is szerezte az első pontot. 0-15.

  • Djokovics egy ásszal válaszolt, majd újabb jó szerva után szépen fejezte be a hálónál. 30-15.

  • Az első pontot leszámítva nem adott esélyt Murray-nek a világelső, könnyedén hozta az adogatását. (1:0)

  • Murray Federer ellen sokat köszönhetett a szinte végig hatékony adogatásainak. Ezúttal második szervákra kényszerült, de Djokovics rontásaival mégis nagyon simán iratkozott fel ő is az eredményjelzőre. (1:1)

  • Az első megvan. Andy semmire hozta az adogatását. Federer ellen is elég magabiztos volt az adogatása, nem okozott gondot, ha második adogatásokkal kellett game-et nyerni. Most sem voltak jók az első adogatások, Djokonak mégsem volt esélye! Csak így tovább!

  • Djokovics 87-ben született, egy héttel fiatalabb Murray-nél, és interjúiban szereti magát háborús gyereknek titulálni. Jugoszlávia szétesése, a háború kitörése évében négyéves volt. Belgrádban ugyan soha nem volt háború, inkább a környező laktanyákból mentek harckocsi menetoszlopok abban az időben nyugat felé, de a bizonytalanság, a pénzügyi nehézségek a mindennapok részei voltak, ez tény.

  • Murray-nek bejött az agresszivitás, Djokovics szorult ki, a skót pedig fellépve be tudta fejezni a pontot. Szorossá ugyanakkor nem tudta tenni a játékot, a szerb egy ásszal fejezte be. (2:1)

  • Djokovics továbbra is hibázgat Murray adogatásánál, és a szerbhez hasonlóan Murray is ásszal fejezte be a gémet. Megint semmire. (2:2)

  • Az első gémet Andy második adogatásokból hozta semmire, most már azért ütött ászt is, az eredmény viszont bíztató, Djokonak megint nem volt esélye. Szerintem jöjjön egy korai brék, és simán meglesz a második Grand Slam-győzelem.

  • Djokovics jól szervál, de a hosszabb labdamenetekbe bele tud hibázni. Most is ez történt, ráadásul kétszer egymás után. 30-30.

  • Még Navratilova se tudott három ausztrál opent nyerni zsinórban, így ha valaki, ő biztosan tudja ezt a lehetőséget értékelni. A meccs előtt azt mondta, Nolénak egy kicsivel nagyobb esélye van a győzelemre Murray-nél. Pedig Murray edzője a honfitársa, Ivan Lendl, akinek amúgy zsinórban két ausztrál open győzelme van.

    A zsinórban háromszoros győztes Martina Hingis viszont azt mondta: Murray a US Openen legyőzte Djokovicsot. Miért ne győzné le még egyszer?

    Hajde, Nole!

  • Egy szép tenyeres után egy szélesre ütött lendített röpte Djokovicstól. Már egyenlő az adogatásánál.

  • ezt a Murray gyereket. Skócia itt van a maradék brit birodalomból való kiválás küszöbén, miközben Nagy-Britannia az EU-ból készül kiválni éppen, ez meg itt nullára hozza az adogatásait, miközben mi meg izgulhatunk, ha Djokovicsnál az adogatás joga.

    Hajde, Nole!

  • Murray egy hosszú labdamenet végén fellépett a hálóhoz, és a röptéje is jó volt, de Djokovics befutotta, és elütött mellette. Megint Murray-n a sor. (3:2)

  • Ha még mindig hezitál, hogy kinek szurkoljon, akkor mi Andy Murrayt, az élmezőny egyetlen skótját és egyben egyetlen britjét ajánljuk. Lehet, hogy Djoko mai győzelmével tenisztörténelmet írhat, de Andy minden meccsével ezt teszi, hiszen az Open Eraban (1968 óta, amióta nyílt versenyeneket rendenzek) ő volt az egyetlen brit, aki Grand Slamet tudott nyerni, meg úgy általában jelenleg ő az egyetlen brit, aki magas szinten teniszezik. Szerb játékosból meg egyébként is annyi van, hogy velük van tele a fél mezőny.

  • Djokovics most pontos volt, mintha kezdene belelendülni. Murray hibájával 0-30-cal indul az adogatójátéka.

  • Nyesések az alapvonalról, végül Murray rontott bele. Hiába hozta semmire az előző két adogatójátékát, most két bréklabdája van Djokovicsnak. 15-40.

  • megnyernie az első játszmát. Tizenhétszer játszott eddig Murray ellen, tízszer győzött, és amikor az első játszma az övé volt, olyankor a meccset is megnyerte.

  • Megint nem volt elég pontos Djokovics, pedig bőven volt esélye a második szervákra kényszerülő Murray adogatásánál. A két hárított bréklabda után viszont már jól jöttek a támadó ütések. Murray viszont jó első szervával a harmadik bréklabdát is átvészelte.

  • Volt negyedik bréklabda is, de megint belehibázott a szerb. Megvoltak a lehetőségei, de elrontotta, Murray megfordította az adogatását. (3:3)