Auguszta
-3 °C
2 °C

Federer a mellére csapva fordított

2013.11.09. 19:15 Módosítva: 2013-11-10 00:49:34

Az évzáró vébé csoportköreinek legizgalmasabb meccsén Roger Federer 4:6, 7:6, 7:5-re legyőzte Juan-Martin del Potrót, és ezzel tíz éve legrosszabb szezonjának végén is bejutott az elődöntőbe. Tizenkettedik alkalommal játszik az évzáró tornán, és eddig csak 2008-ban nem tudott túljutni a csoportkörön.

A fordulatokban gazdag, hullámvasútra emlékeztető meccsen három hét alatt harmadszor találkozott Federer és del Potro: a bázeli döntőben az argentin, Párizsban pedig a volt világelső volt a jobb, a mostani mérkőzéssel pedig pont került a minirivalizálás végére. Ez egyben azt is jelentette, hogy mindkettőjüknek az elmúlt három hetet végigteniszezve kellett legjobbukat nyújtaniuk.

Nem indult túl jól a találkozó a svájcinak, rögtön 0-40-nel kezdett, és el is bukta az adogatását. Ez azonban elsőre csak kisebb zavarnak tűnt, Del Potrónak ugyanis bréklabdát hárítva kellett hoznia a saját adogatását, majd Federer magabiztosan letudta a következő szerváját. Ennek ellenére 3:1-nél 40-0-ről esett szét pillanatok alatt, így az argentin duplabrékelőnybe került, és már 5:1-re vezetett, mire Federer magára talált.

Del Potro hibázgatni kezdett, a svájci pedig megérezve a lehetőséget, emelt a játékán, és hangos „C'mon!"-t eleresztve vette vissza az egyik elveszített adogatását. Federer szép ejtésekkel, fonák nyesésekkel szedte szét del Potro játékát, ezért az argentinnak nagyon kellett kapaszkodnia a szett végén. A fordulatot jól mutatta, hogy ezen a ponton az utolsó 20 labdamenetből 16-ot Federer nyert és csak négyet del Potro, azonban az argentin néhány jó szervával csak behúzta a szettet.

A második játszma elején újra jött a Federer idei játékát még mindig jellemző hullámzás, sorozatos hibákkal elbukta az adogatását, így del Potro szett- és brékelőnybe került. Azonban hiába tudta bevágni időnként a nagy tenyereseit, dominálni nem igazán tudott, és megszaporodtak a rontásai (a szett végére kétszer annyi lett belőlük, mint a nyerő ütéseiből). Véül kettős hibával elbukta a brékelőnyét és 3:3-tól fej fej mellett mentek tovább.

Federer megint jobb periódusba került, semmire tudta hozni a szerváit, de del Potrónak is volt olyan adogatása, amit 1 perc 16 másodperc alatt letudott. Ennek ellenére sokkal inkább a fáradni látszó argentin alatt rezgett a léc, a szett vége már nagyon Federernek állt. A rövidítésben ennek megfelelően már az elején minibrékelt a svájci, és nem nagyon adott teret ellenfelének, nyerőkkel, a végére pedig egy ásszal hozta 7-2-re a tie breaket.

Úgy tűnt, hogy Federer van lendületben, a döntő játszma eleje mégis a bázeli döntő harmadik szettjét idézte: a váratlanul újra hibázgató svájci elbukta az adogatását, és del Potro már 3:0-ra is vezetett, mire fel tudott iratkozni az eredményjelzőre. Ezzel még nem volt vége azonban a fordulatoknak, del Potro megint többet rontott, Federer pedig lecsapott a lehetőségekre, és a második bréklabdával már visszajött 3:1-nél.

Del Potro még mindig tudott láb között ütni átemelést éppen az alapvonalra, de Federer kezében voltak benne inkább a nyerők. 5:5-nél végül az argentin két bréklabdához juttatta a volt világelsőt, aki kiszerválhatta a meccset. Utolsó szalmaszálként még volt egy bréklabdája del Potrónak, de Federer megfordította a gémet, és nagy üvöltéssel, a mellére csapva ünnepelte győzelmét.

Az is a ki-ki meccsen dőlt el, melyikük kerül utolsóként az elődöntőbe, így kialakultak a vasárnapi párosítások is. Federer majd a mindhárom csoportmeccsét megnyerő Rafael Nadallal csap össze.

A címvédő Novak Djokovics három játszmában, 2 óra 9 perc alatt legyőzte a francia Richard Gasquet-t, és így ő is veretlenül jutott a vasárnapi elődöntőbe, ahol majd az egy nappal többet pihenő svájci Stanislas Wawrinka vár rá.

 Eredmények

    B csoport, 3. forduló:
Djokovics (szerb, 2.)-Gasquet (francia, 8.) 7:6 (7-5), 4:6, 6:3
Federer (svájci, 6.)-Del Potro (argentin, 4.) 4:6, 7:6 (7-2), 7:5
    
Végeredmény: 1. Djokovics 3 győzelem/0 vereség, 2. Federer 2/1, 3. Del Potro 1/2, 4. Gasquet 0/3

    A vasárnapi elődöntőben:
Nadal (spanyol, 1.)-Federer 15.00
Djokovic-Wawrinka (svájci, 7.) 21.00