Djokovics a fair play királya, ellenfele térden állva imádkozott a milliméterekért

2014.06.26. 08:17

Radek Stepanek és Novak Djokovics izzasztó, több mint háromórás csatát vívott Wimbledonban a második fordulóban. Djokovics megmutatta, mennyire sportszerű, döntő helyzetben, a bírónak ellentmondva hozta hátrányos helyzetbe magát. Az utolsó pontról videóbíró döntött, miközben Stepanek mutatta meg, mennyire érzelmes és gyermeki tud lenni.

Stepanek óriási küzdő, nem adta meg könnyen magát a mezőnyben öregnek számító cseh, négy játszmára és rövidítésre kényszerítette Djokovicsot.

„Jó barátok vagyunk, egy héttel ezelőtt is együtt edzettünk. A harmadik játszmában be kellett volna húznom a tie-break-et, de a küzdőszelleme tiszteletet érdemel. 35 éves, de még mindig nagyon jól mozog, és valószínűleg a fű a kedvenc borítása, és imádja, ha mellé áll a közönség" – nyilatkozta a 6:4, 6:3, 6:7, 7:6-ra nyerő Djokovics.

„Egyrészről élvezetes volt játszani ezt a borzongató meccset, de másrészről jobb lett volna, ha nem nehezíti meg ennyire az életem." Stepanek valóban mindent beleadott, csúszott-mászott, jobb térdén véres sebek lettek, annyiszor került földre.

Az utolsó pont emlékezetes lett, Djokovics közel a hálóhoz keresztbe ütött. A vonalhoz nagyon közel esett le a labda, így következett a challenge. Stepanek megilletődötten álldogált a vonal közelében, mint egy zavart kisgyerek, akit rajtakaptak valami rosszaságon, majd imára kulcsolt kézzel le is térdelt. De nem kerülhette le az elkerülhetetlent, kétségkívül meccspontot ütött Djokovics. A két játékos összeölelkezve, 15 ezer tomboló néző között vonult le a pályáról.

Már a meccspont előtt is volt emlékezetes jelenet, a negyedik játszmában 5:5-nél, mikor Djokovicsnak csak egy pont kellett volna a 6:5-höz.

Stepanek ütött a vonal közelébe, Djokovics vissza is adta a hálóba ütve, de a vonalbíró már kintnek látta. A Sólyomszem azonban megmutatta, hogy bent volt. A bíró ennek ellenére nem Stepaneknek adta a pontot, hanem ismétlést kért, mert úgy vélte, a vonalbíró kiáltása megzavarta a szerbet. Djokovics azonban nem akart így előnybe kerülni, hiába volt nagyon szoros a meccs. „Ez természetes. Úgy éreztem, nem volt esélyem megjátszani azt a labdát, még ha jó is lett volna az pont. Ilyet már korábban is tettem párszor, oké, ez most nagyon fontos lett volna."

Djokovicsnak nem kell a bíró pontja

Ellenfele is ezt értékelve kérte a közönséget, hogy tapsoljanak. „Hihetetlenül sportszerű volt, ezzel is bizonyította, mekkora bajnok" – így Stepanek.