Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Djokovics a fair play királya, ellenfele térden állva imádkozott a milliméterekért

2014.06.26. 08:17

Radek Stepanek és Novak Djokovics izzasztó, több mint háromórás csatát vívott Wimbledonban a második fordulóban. Djokovics megmutatta, mennyire sportszerű, döntő helyzetben, a bírónak ellentmondva hozta hátrányos helyzetbe magát. Az utolsó pontról videóbíró döntött, miközben Stepanek mutatta meg, mennyire érzelmes és gyermeki tud lenni.

Stepanek óriási küzdő, nem adta meg könnyen magát a mezőnyben öregnek számító cseh, négy játszmára és rövidítésre kényszerítette Djokovicsot.

„Jó barátok vagyunk, egy héttel ezelőtt is együtt edzettünk. A harmadik játszmában be kellett volna húznom a tie-break-et, de a küzdőszelleme tiszteletet érdemel. 35 éves, de még mindig nagyon jól mozog, és valószínűleg a fű a kedvenc borítása, és imádja, ha mellé áll a közönség" – nyilatkozta a 6:4, 6:3, 6:7, 7:6-ra nyerő Djokovics.

„Egyrészről élvezetes volt játszani ezt a borzongató meccset, de másrészről jobb lett volna, ha nem nehezíti meg ennyire az életem." Stepanek valóban mindent beleadott, csúszott-mászott, jobb térdén véres sebek lettek, annyiszor került földre.

Az utolsó pont emlékezetes lett, Djokovics közel a hálóhoz keresztbe ütött. A vonalhoz nagyon közel esett le a labda, így következett a challenge. Stepanek megilletődötten álldogált a vonal közelében, mint egy zavart kisgyerek, akit rajtakaptak valami rosszaságon, majd imára kulcsolt kézzel le is térdelt. De nem kerülhette le az elkerülhetetlent, kétségkívül meccspontot ütött Djokovics. A két játékos összeölelkezve, 15 ezer tomboló néző között vonult le a pályáról.

Már a meccspont előtt is volt emlékezetes jelenet, a negyedik játszmában 5:5-nél, mikor Djokovicsnak csak egy pont kellett volna a 6:5-höz.

Stepanek ütött a vonal közelébe, Djokovics vissza is adta a hálóba ütve, de a vonalbíró már kintnek látta. A Sólyomszem azonban megmutatta, hogy bent volt. A bíró ennek ellenére nem Stepaneknek adta a pontot, hanem ismétlést kért, mert úgy vélte, a vonalbíró kiáltása megzavarta a szerbet. Djokovics azonban nem akart így előnybe kerülni, hiába volt nagyon szoros a meccs. „Ez természetes. Úgy éreztem, nem volt esélyem megjátszani azt a labdát, még ha jó is lett volna az pont. Ilyet már korábban is tettem párszor, oké, ez most nagyon fontos lett volna."

Ellenfele is ezt értékelve kérte a közönséget, hogy tapsoljanak. „Hihetetlenül sportszerű volt, ezzel is bizonyította, mekkora bajnok" – így Stepanek.