Dúl a harc a magyar teniszben

2018.09.26. 16:25

Rendkívüli közgyűlést tartott szerdán a Magyar Tenisz Szövetség, amelyen négy új elnökségi tagot is választottak, illetve szóba került az elmúlt hónapok legnagyobb hazai teniszbotrányát kiváltó Fucsovics-Babos tengely és a magyar szövetség közti ellentét is. A legfontosabb kérdések gyorsan eldőltek, bár a kedélyek nem csitultak.

A megjelent 161 tag elsőként módosította az MTSZ alapszabályát, amelynek értelmében a szervezet tagjai kötelezik magukat arra, hogy a jövőben a sporttevékenységükkel, valamint a szakszövetségben folytatott egyéb tevékenységükkel összefüggésben keletkezett vitás ügyeikben nemcsak a bírósághoz, illetve egyéb hatósághoz, hanem a sajtónyilvánossághoz sem fordulnak mindaddig, amíg azt a szövetség arra hatáskörrel és illetékességgel felruházott szerve jogerősen el nem bírálta, és a rendelkezésre álló felülvizsgálati lehetőséget ki nem merítették, írta az MTI.

Ez jól jellemzi az elmúlt hónapok áldatlan állapotát, amikor a vitás felek a közösségi médiában üzengettek egymásnak, vélt, vagy valós sérelmeiket felsorolva, sokszor minden konkrétumot nélkülözve. Ez pedig a sportág érdekeit tekintve nem feltétlen a legcélravezetőbb út volt. Egy, a napokban lezajlott sajtóbeszélgetésen is ezt hangoztatták a szövetség munkatársai, miközben bizonyítékokkal támasztották alá a saját igazukat.

Aztán következett a vezető testületbe választás. Bekerült Gém Péter korábbi korosztályos válogatott játékos, a szövetség felszereléseit biztosító Dorko cég alapítója; Bársony Farkas, a PricewaterhouseCoopers elnökségi tagja; Dudik János korábbi római diplomata; valamint Viszló Csaba, a fehérvári Kiskút sportegyesület vezetője.

Markovits László, volt Davis Kupa-játékos, a Vasas SC elnöke a tanácskozás elején emlékeztetett arra, hogy hétfőn Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelenlétében lezajlott egy egyeztetés Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, valamint a szövetség működését bírálók - többek között Markovits László, Sávolt Attila és Babos Csaba - között, amelyen Markovits idézete szerint az államtitkár erősen javasolta Szűcs Lajosnak, hogy a rendkívüli közgyűlést ne tartsák meg, hanem a magyar tenisz családnak adjanak 30 napot egy alapszabály szerinti rendes közgyűlés összehívására.

"Nem lehet véletlen, hogy négy elnökségi tag lemondott és a két éljátékosunkkal nem ért szót a szövetség vezetése" - jelentette ki a Vasas SC elnöke, aki szerint aránytalanul sok szó esik a kirakatról, ugyanakkor például 2017 áprilisa óta nem találhatóak meg az elnökség határozatai a szövetség honlapján. Ehhez annyit lehet hozzátenni, hogy a szövetség munkatársai a már említett beszélgetésen dokumentumok alapján mutatták be, miért is mondtak le a tagok, egyik sem a szövetég körüli botrány miatt tette ezt.

Markovits javasolta, hogy cseréljék fel a napirendi pontokat, és előbb kerüljenek terítékre az általuk megfogalmazott kérdések, s csak utána válasszanak új elnökségi tagokat. Ezt az előterjesztést a közgyűlés leszavazta, majd Szűcs Lajos levezető elnök úgy fogalmazott, hogy a folyamatosan szót kérő Markovits megpróbálja "széttrollkodni" a közgyűlést.

Bár Markovitsot, Temesvári Andreát és Sávolt Attilát is jelölték az elnökségi tagságra, egyikük sem vállalta azt. Utóbbi szeretett volna szót kapni a közgyűlésen, ám mivel az alapszabály szerint nem volt felszólalási joga, ezért ezt a lehetőséget nem kapta meg Szűcs Lajos levezető elnöktől.

Sávolt később az MTI-nek elmondta: visszautasítja, hogy őt Fucsoviccsal, Babossal, Temesvárival és Markovitscsal együtt a magyar tenisz ellenzékének nevezzék, s hogy önös, hatalmi érdekből folytatják a harcukat.

"Eleve szürreális az a kép, hogy mi vitatkozunk a magyar tenisz jövőjéért azokkal az emberekkel, akik nemhogy a profi tenisz közelében nem voltak, hanem globálisan a teniszről is kevés fogalmuk van" - utalt a szövetséggel fennálló vitájukra.

"Engem a sárga földig lehet döngölni, meg lehet hurcolni, de olyan nincs, hogy a tenisz szövetség vezetése az idők végezetéig nem gyakorol önkritikát" - mondta, majd visszautasította Richter Attila főtitkár azon állítását is, miszerint 30 milliós követeléssel állt volna elő, majd azzal folytatta, gondolkozik azon, hogy a jó hírneve megsértése miatt beperelje a bíróságon a főtitkárt.

Ehhez kapcsolódik szintén az a hétfői beszélgetés, amelyen a szövetségi munkatársai – Richter Attila, aki a Nemzetközi Tenisz Szövetség, az ITF bizottsági tagja, Juhász Gábor sportigazgató, a női teniszválogatott szövetségi kapitánya, Mandula Petra és Arn Gréta korábbi edzője és dr. Szűcs Lajos MTSZ-elnök – bizonyítékokkal mutatta be, hogy az elégedetlenkedő zsarolásainak nem fognak eleget tenni. Szerintük leginkább magánérdekek húzódnak meg a mostani vita mellett, illetve ezek miatt nincs egyezség Fucsovics Mártonnal és Babos Tímeával sem.

A négy új elnökségi tag megválasztása után a tagság meghallgatta Juhász Gábor rövid beszámolóját a szövetség 2012-től 2020-ig tartó, majd 2016 decemberében kiegészített középtávú szakmai koncepciójáról.

Végezetül Richter Attila 40 percben válaszolt Markovitséknak az MTSZ működésével kapcsolatos aggályaira – ezzel kapcsolatban a sajtóbeszélgetésen is megtette ugyanezt –, amelyek szerint nem minden tagszervezet számára átláthatóak a szövetségi viszonyok, nem felelősségteljes a szövetségi iroda gazdálkodása, a szakmai programok pedig nem teljeskörűen kidolgozottak.

A főtitkár pontról pontra cáfolta a felvetéseket, majd zárásként azt mondta: "mindenféle szenzációs pletykák keringenek a teniszpályák körül, amelyeket kizárólag a rosszindulat hajt és a tájékozatlanságból adódnak, pedig bárkinek, aki ezekre direkt rákérdezett, megadtuk a választ - természetesen a titoktartási előírások betartásával."

"Kérdezni kell és csak azután vádaskodni" - fogalmazott Richter, aki a bírálatok körülbelül öt százalékát tartja csak jogosnak, viszont ígéretet tett arra, hogy tételes válaszai hamarosan a szövetség honlapján is olvashatóak lesznek.

A tagság egy tartózkodás mellett elfogadta a főtitkár által adott válaszokat.

Szűcs Lajos MTSZ-elnök a közgyűlés után azt mondta, hamarosan személyesen keresi meg Fucsovics Mártont és Babos Tímeát annak érdekében, hogy újra vállalják a szereplést a magyar válogatottban.

Németországba utazik a Davis-kupa-válogatott

Magyarország jövőre Németországgal mérkőzik meg a világcsoport selejtezőjében a teniszezők Davis-kupa sorozatában. A nemzetközi szövetségben (ITF) szerdán elkészítették a jövőre átalakított DK selejtezőjének sorsolását, amelyen a magyar csapat nem volt kiemelt, míg ellenfelét ötödikként rangsorolták. A két válogatott párharcát február 1-jén és 2-án rendezik meg, a pályaválasztók a németek lesznek.

Az új rendszerben a selejtezőt az eddig megszokott három nap helyett két napon kell lejátszani. További változás, hogy három nyert játszma helyett két nyert szettre mennek majd a találkozók, így a pénteki két egyéni után szombaton egy páros, majd újabb két egyéni összecsapás következik.

A selejtező 12 párharcának továbbjutója csatlakozik a kiemeltekhez, a 18-as mezőnyben biztos helye van az idei négy elődöntősnek - az amerikai, a francia, a horvát és a spanyol válogatottnak -, valamint világranglistán elfoglalt helyezésével szabadkártyát kapott Nagy-Britannia és Argentína.

A világcsoport selejtezőjének párosítása:

Németország (5. kiemelt)-MAGYARORSZÁG

Brazília-Belgium (1.)

Üzbegisztán-Szerbia (2.)

Ausztrália (3.) - Bosznia-Hercegovina

India-Olaszország (4.)

Svájc (6.)-Oroszország

Kazahsztán (7.) - Euro-afrikai-csoportból érkező ellenfél

Csehország (8.)-Hollandia

Kolumbia-Svédország (9.)

Ausztria (10.)-Chile

Kanada (11.) - Euro-afrikai-csoportból érkező ellenfél

Kína-Japán (12.)  • Hírek
  • Lakáshitel