Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dúl a harc a magyar teniszben

2018.09.26. 16:25

Rendkívüli közgyűlést tartott szerdán a Magyar Tenisz Szövetség, amelyen négy új elnökségi tagot is választottak, illetve szóba került az elmúlt hónapok legnagyobb hazai teniszbotrányát kiváltó Fucsovics-Babos tengely és a magyar szövetség közti ellentét is. A legfontosabb kérdések gyorsan eldőltek, bár a kedélyek nem csitultak.

A megjelent 161 tag elsőként módosította az MTSZ alapszabályát, amelynek értelmében a szervezet tagjai kötelezik magukat arra, hogy a jövőben a sporttevékenységükkel, valamint a szakszövetségben folytatott egyéb tevékenységükkel összefüggésben keletkezett vitás ügyeikben nemcsak a bírósághoz, illetve egyéb hatósághoz, hanem a sajtónyilvánossághoz sem fordulnak mindaddig, amíg azt a szövetség arra hatáskörrel és illetékességgel felruházott szerve jogerősen el nem bírálta, és a rendelkezésre álló felülvizsgálati lehetőséget ki nem merítették, írta az MTI.

Ez jól jellemzi az elmúlt hónapok áldatlan állapotát, amikor a vitás felek a közösségi médiában üzengettek egymásnak, vélt, vagy valós sérelmeiket felsorolva, sokszor minden konkrétumot nélkülözve. Ez pedig a sportág érdekeit tekintve nem feltétlen a legcélravezetőbb út volt. Egy, a napokban lezajlott sajtóbeszélgetésen is ezt hangoztatták a szövetség munkatársai, miközben bizonyítékokkal támasztották alá a saját igazukat.

Aztán következett a vezető testületbe választás. Bekerült Gém Péter korábbi korosztályos válogatott játékos, a szövetség felszereléseit biztosító Dorko cég alapítója; Bársony Farkas, a PricewaterhouseCoopers elnökségi tagja; Dudik János korábbi római diplomata; valamint Viszló Csaba, a fehérvári Kiskút sportegyesület vezetője.

Markovits László, volt Davis Kupa-játékos, a Vasas SC elnöke a tanácskozás elején emlékeztetett arra, hogy hétfőn Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelenlétében lezajlott egy egyeztetés Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, valamint a szövetség működését bírálók - többek között Markovits László, Sávolt Attila és Babos Csaba - között, amelyen Markovits idézete szerint az államtitkár erősen javasolta Szűcs Lajosnak, hogy a rendkívüli közgyűlést ne tartsák meg, hanem a magyar tenisz családnak adjanak 30 napot egy alapszabály szerinti rendes közgyűlés összehívására.

"Nem lehet véletlen, hogy négy elnökségi tag lemondott és a két éljátékosunkkal nem ért szót a szövetség vezetése" - jelentette ki a Vasas SC elnöke, aki szerint aránytalanul sok szó esik a kirakatról, ugyanakkor például 2017 áprilisa óta nem találhatóak meg az elnökség határozatai a szövetség honlapján. Ehhez annyit lehet hozzátenni, hogy a szövetség munkatársai a már említett beszélgetésen dokumentumok alapján mutatták be, miért is mondtak le a tagok, egyik sem a szövetég körüli botrány miatt tette ezt.

Markovits javasolta, hogy cseréljék fel a napirendi pontokat, és előbb kerüljenek terítékre az általuk megfogalmazott kérdések, s csak utána válasszanak új elnökségi tagokat. Ezt az előterjesztést a közgyűlés leszavazta, majd Szűcs Lajos levezető elnök úgy fogalmazott, hogy a folyamatosan szót kérő Markovits megpróbálja "széttrollkodni" a közgyűlést.

Bár Markovitsot, Temesvári Andreát és Sávolt Attilát is jelölték az elnökségi tagságra, egyikük sem vállalta azt. Utóbbi szeretett volna szót kapni a közgyűlésen, ám mivel az alapszabály szerint nem volt felszólalási joga, ezért ezt a lehetőséget nem kapta meg Szűcs Lajos levezető elnöktől.

Sávolt később az MTI-nek elmondta: visszautasítja, hogy őt Fucsoviccsal, Babossal, Temesvárival és Markovitscsal együtt a magyar tenisz ellenzékének nevezzék, s hogy önös, hatalmi érdekből folytatják a harcukat.

"Eleve szürreális az a kép, hogy mi vitatkozunk a magyar tenisz jövőjéért azokkal az emberekkel, akik nemhogy a profi tenisz közelében nem voltak, hanem globálisan a teniszről is kevés fogalmuk van" - utalt a szövetséggel fennálló vitájukra.

"Engem a sárga földig lehet döngölni, meg lehet hurcolni, de olyan nincs, hogy a tenisz szövetség vezetése az idők végezetéig nem gyakorol önkritikát" - mondta, majd visszautasította Richter Attila főtitkár azon állítását is, miszerint 30 milliós követeléssel állt volna elő, majd azzal folytatta, gondolkozik azon, hogy a jó hírneve megsértése miatt beperelje a bíróságon a főtitkárt.

Ehhez kapcsolódik szintén az a hétfői beszélgetés, amelyen a szövetségi munkatársai – Richter Attila, aki a Nemzetközi Tenisz Szövetség, az ITF bizottsági tagja, Juhász Gábor sportigazgató, a női teniszválogatott szövetségi kapitánya, Mandula Petra és Arn Gréta korábbi edzője és dr. Szűcs Lajos MTSZ-elnök – bizonyítékokkal mutatta be, hogy az elégedetlenkedő zsarolásainak nem fognak eleget tenni. Szerintük leginkább magánérdekek húzódnak meg a mostani vita mellett, illetve ezek miatt nincs egyezség Fucsovics Mártonnal és Babos Tímeával sem.

A négy új elnökségi tag megválasztása után a tagság meghallgatta Juhász Gábor rövid beszámolóját a szövetség 2012-től 2020-ig tartó, majd 2016 decemberében kiegészített középtávú szakmai koncepciójáról.

Végezetül Richter Attila 40 percben válaszolt Markovitséknak az MTSZ működésével kapcsolatos aggályaira – ezzel kapcsolatban a sajtóbeszélgetésen is megtette ugyanezt –, amelyek szerint nem minden tagszervezet számára átláthatóak a szövetségi viszonyok, nem felelősségteljes a szövetségi iroda gazdálkodása, a szakmai programok pedig nem teljeskörűen kidolgozottak.

A főtitkár pontról pontra cáfolta a felvetéseket, majd zárásként azt mondta: "mindenféle szenzációs pletykák keringenek a teniszpályák körül, amelyeket kizárólag a rosszindulat hajt és a tájékozatlanságból adódnak, pedig bárkinek, aki ezekre direkt rákérdezett, megadtuk a választ - természetesen a titoktartási előírások betartásával."

"Kérdezni kell és csak azután vádaskodni" - fogalmazott Richter, aki a bírálatok körülbelül öt százalékát tartja csak jogosnak, viszont ígéretet tett arra, hogy tételes válaszai hamarosan a szövetség honlapján is olvashatóak lesznek.

A tagság egy tartózkodás mellett elfogadta a főtitkár által adott válaszokat.

Szűcs Lajos MTSZ-elnök a közgyűlés után azt mondta, hamarosan személyesen keresi meg Fucsovics Mártont és Babos Tímeát annak érdekében, hogy újra vállalják a szereplést a magyar válogatottban.

Németországba utazik a Davis-kupa-válogatott

Magyarország jövőre Németországgal mérkőzik meg a világcsoport selejtezőjében a teniszezők Davis-kupa sorozatában. A nemzetközi szövetségben (ITF) szerdán elkészítették a jövőre átalakított DK selejtezőjének sorsolását, amelyen a magyar csapat nem volt kiemelt, míg ellenfelét ötödikként rangsorolták. A két válogatott párharcát február 1-jén és 2-án rendezik meg, a pályaválasztók a németek lesznek.

Az új rendszerben a selejtezőt az eddig megszokott három nap helyett két napon kell lejátszani. További változás, hogy három nyert játszma helyett két nyert szettre mennek majd a találkozók, így a pénteki két egyéni után szombaton egy páros, majd újabb két egyéni összecsapás következik.

A selejtező 12 párharcának továbbjutója csatlakozik a kiemeltekhez, a 18-as mezőnyben biztos helye van az idei négy elődöntősnek - az amerikai, a francia, a horvát és a spanyol válogatottnak -, valamint világranglistán elfoglalt helyezésével szabadkártyát kapott Nagy-Britannia és Argentína.

A világcsoport selejtezőjének párosítása:

Németország (5. kiemelt)-MAGYARORSZÁG

Brazília-Belgium (1.)

Üzbegisztán-Szerbia (2.)

Ausztrália (3.) - Bosznia-Hercegovina

India-Olaszország (4.)

Svájc (6.)-Oroszország

Kazahsztán (7.) - Euro-afrikai-csoportból érkező ellenfél

Csehország (8.)-Hollandia

Kolumbia-Svédország (9.)

Ausztria (10.)-Chile

Kanada (11.) - Euro-afrikai-csoportból érkező ellenfél

Kína-Japán (12.)