A Magyar Tenisz Szövetség felmondta a füves WTA-torna szerződését

2019.03.13. 12:19

Az Emmi szándékát támogatva a Magyar Tenisz Szövetség hetekig dolgozott azon, hogy megoldja a Márky Jenő által a női WTA-tornák megrendezése kapcsán okozott visszás helyzetet - áll a szövetség szerdán kiadott közleményében. Már március 6-án, azaz a sportolók nyílt levelének megjelenése előtt az MTSZ felmondta a mallorcai füvespályás WTA-torna jogtulajdonosával kötött feltételes szerződést, a versenyt 2020-tól rendeztek volna meg.

A sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde felszólította a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ), hogy haladéktalanul vonja vissza a nemzetközi füves pályás tenisztorna rendezési igényét. A füves torna helyett egy salakpályásat álmodott meg a kormány Magyarországra.

A szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy Márky Jenő jogtulajdonos úgy tett vállalást a kormány felé a bukaresti, salakpályás verseny Budapestre hozataláról, hogy arra nemcsak semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt a WTA-tól (Women's Tennis Association), de még csak informálisan sem jelezte szándékát, ahogyan nem egyeztetett meg az MTSZ-szel sem.

A jogtulajdonos a verseny helyszínének módosítására vonatkozó január 15-i határidőt sem tartotta be, nem is csoda, hogy jelenleg is Bukarest van megjelölve a WTA hivatalos versenynaptárban. Ráadásul Budapest 2019-ben már megrendezett egy WTA-tornát, a Hungarian Ladies Opent

A Magyar Tenisz Szövetség a szerdai elnökségi ülésén megvitatta a WTA-tornák körül kialakult helyzetet,

elfogadta a szerződés felmondását, biztosította az Emmi-t arról, hogy ez semmiféle kárral nem jár, mivel az hatályba sem lépett.

Semmilyen kötbérfizetési kötelezettséget nem eredményez az MTSZ számára.

A magyarországi WTA-torna helyzetét bonyolítja az a tény is, hogy a román szervezőktől kapott információk alapján Márky Jenő nem tájékoztatta a bukarestieket az esetleges változásokról, sőt tárgyalt is velük a folytatásról - ennek megfelelően a románok a mai napig elszántan szervezik a versenyt. Erre a torna honlapja is tanúság, a verseny mögött komoly támogatók egész sora olvasható a hivatalos weboldalon. Ráadásul Márky úgy tárgyalt a kormánnyal, hogy azzal azért tisztában kellett lennie, egy ország két versenyt egy évben csak a lehető legritkább esetben rendez, erre maximum a kiemelt tenisznemzeteknek van esélyük.

A szövetség közleményében az is áll, hogy támogatja a hazai WTA-tornák szervezését, de legjobban úgy érné meg, ha az állam megveheti, vagy bérelheti a versenyjogokat, egyébként semmi ráhatása nincs a jogtulajdonos döntéseire. Másodsorban hangsúlyozta, azért kezdett el egy füves pályás WTA-torna Magyarországra hozatalán dolgozni, mert a kormány kinyilvánított szándék ez volt. Ötletnek jó volt, kivitelezni nem lehetett.