Federer az AusOpen szervezőit bírálja a füst miatt

000 1NP798
2020.01.18. 14:31

Január 20-án, az Ausztráliát sújtó hatalmas bozóttüzek miatt szokatlan helyzetben indul majd az Australian Open főtáblája, a selejtezők viszont már elkezdődtek, volt is baj a füst miatt. Most a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer bírálta a torna szervezőit, amiért a teniszezők nem kapnak elég és megfelelő információt a levegő állapotáról.

Kedden és szerdán például Melbourne levegője volt a legrosszabb a világon, a selejtezők egy részét mégsem halasztották el, a szlovén Dalila Jakupović például a rátörő köhögőroham miatt volt kénytelen feladni a mérkőzését, a brit Liam Broady pedig állította, több indulónak is asztmagyógyszer kellett, hogy ki tudjon állni, vagy folytatni tudja a meccsét.

Federer arról beszélt, hogy a megfelelő információ biztosítása nem csak nekik, teniszezőknek, hanem a médiának, a szurkolóknak, de a helyieknek is fontos ebben a helyzetben, de nekik különösen az, mert tudniuk kell, mennyire közel járnak ahhoz a határhoz, amikor már nem biztonságos sportolni ebben a levegőben.

Sztefanosz Cicipasz még fedett pályán edzve is a rossz levegőre panaszkodott, hozzátéve, hogy „20 éves vagyok, nem akarom az életem vagy az egészségem kockáztatni azzal, hogy ilyen körülmények között játszom.”

A hét közbeni kritikákra válaszul a szervezők megjelöltek egy ötszintes skálát, ami alapján elbírálják majd, mehet-e a játék. Amennyiben a szálló por (PM2.5) mennyisége meghaladja a 200 μg-t köbméterenként, nem engedik pályára a játékosokat. 97-200-as érték között az orvosi stábbal egyeztetve vitatják meg, hogy folytatódhat-e a játék, amikor ilyen értéket mérnek, a székbíró is berekesztheti a játékot. Az engedélyezett napi egészségügyi határérték: 150 μg/m³. 97-es szint alatt nem szakítják meg a játékot.

Ez az intézkedés minden szabadtéri és fedett pályára érvényes, igaz, a három behúzható tetejű pályán a tető becsukásának idejére leállítják majd a játékot.

(Borítókép: január 15-i felvétel Melbourne-ből, amin jól látszik a várost megülő füst. Fotó: Asanka Brendon Ratnayake/AFP)