Moszkvában született amerikai és egy nagy visszatérő az AusOpen-döntőben

2020.01.30. 09:14

Sofia Kenin és Garbine Muguruza jutott döntőbe a nőknél a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a csütörtöki elődöntőben két szoros játszmában verték a női világranglista-vezető Ashleigh Bartyt, illetve a listán harmadik Simona Halepet. 

A 14. helyen kiemelt amerikai Kenin egy órányi játék után jutott szettelőnyhöz, rövidítésben húzta be az első szettet Barty ellen. Az első játszmával ellentétben - ahol egyetlen gémet sem hozott fogadójátékos - a másodikban már jöttek a brékek is. Barty 1:1 után előnyhöz jutott ugyan, de 5:4-es vezetése után Kenin három gémet nyert - benne két brékkel -, és fordított. A mérkőzés 1 óra 47 percig tartott. 

A 21 éves Kenin hatodszor meccselt Bartyval, másodszor győzte le. A Moszkvában született amerikai teniszezőnek ez lesz az első fináléja Grand Slam-tornán, amelyeken eddig még a nyolc közé sem jutott.

A két korábbi világelső mérkőzésén a spanyol Muguruza 2 óra 7 perc alatt győzte le a román Halepet. Az első szettben Muguruza 3:3 után elvette riválisa adogatását, de 5:4-es előnyénél Halep visszabrékelt, majd a rövidítésben Muguruza 10-8-ra jobbnak bizonyult. A második játszmában Halep 2:1-re, majd 3:2-re is vezetett - utóbbit már a második brékkel hozta össze -, de 5:4-es hátrányból Muguruza fordított. 

A kétszeres Grand Slam-tornagyőztes (2016-ban a Roland Garroson, 2017-ben Wimbledonban nyert) Muguruzának ez lesz a negyedik GS-döntője, Melbourne-ben viszont az első. Az Australian Openen eddig a legjobb szereplése a negyeddöntő volt, 2017-ben. Legutóbb  három éve játszott GS-döntőt, azévi wimbledoni sikere óta először került döntőbe Grand Slamen. Az utóbbi 9 GS-tornán egy elődöntőn kívül a negyedik forduló volt a legjobb eredménye. Most az AusOpenen már kiemelt sem volt.

Kenin és Muguruza eddig egyszer, tavaly Pekingben mérkőzött meg egymással, az amerikai három szettben (6:0, 2:6, 6:2) győzött.