Cicipász történelmet írt a Roland Garroson

2021.06.11. 18:56
Elsőként Sztéfanosz Cicipász jutott fináléba a francia nyílt teniszbajnokságon, miután az első pénteki elődöntőben öt játszmában legyőzte Alexander Zverevet.

Az összecsapás első szettjében az ötödikként rangsorolt görög játékos rögtön elvette német riválisa adogatását, és mivel végig rendkívül magabiztosan szervált, előnybe került. A második játszmában Zverev volt az, aki egyből brékelt, de a stabilabban játszó Cicipász 0:3 után sorozatban hat játékot nyert, így megduplázta előnyét.

A harmadik felvonásban is a 24 éves német játékos tudott először fogadóként játékot nyerni, ezúttal viszont végig tudta vinni a brékelőnyt, több mint két óra után szépített. A negyedik etapban Zverev elvette Cicipász első szervajátékát, és egyre magabiztosabb teljesítményt nyújtva saját adogatásaiból összesen négy labdamenetet veszített, így a német játékos egyenlített.

A döntő szett első játékában a 22 éves Cicipász adogatóként 0–40-ről tudott fordítani, majd 2:1-es vezetésnél kihasználta fogadóesélyét.

A folytatásban annak ellenére sem ingott meg a görög teniszező, hogy Zverev négy mérkőzéslabdát hárított, így végül Cicipász 3 óra 37 perces csatát követően – három elődöntős búcsú után – pályafutása első Grand Slam-döntőjére készülhet. 

Ráadásul ő lett az első görög játékos, aki egyesben Grand Slam-finálét játszhat, valamint Rafael Nadal óta a legfiatalabb, aki döntőzhet a Roland Garroson.

Eredmény, elődöntő, férfiak:
Sztéfanosz Cicipász (görög, 5.) – Alexander Zverev (német, 6.) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3

később:
Novak Djokovics (szerb, 1.) – Rafael Nadal (spanyol, 3.) 18.55

(Index / MTI)  • Tippek
  • Csok