Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Válaszlépés Kínának: felfüggesztették a női tenisztornákat

GettyImages-1201371719
2021.12.01. 21:24
A női tenisztornákat szervező WTA szerdán felfüggesztette a kínai versenyeket Peng Suaj helyzete miatt – közölte a szervezet hivatalos oldalán.

Nem tudom, miként kérhetnénk a sportolóinkat, hogy ott játsszanak, miközben Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon és látszólag nyomást gyakoroltak rá, hogy mondjon ellent a szexuális zaklatásról szóló állításainak

– fogalmazott Steve Simon, a szervezet elsőszámú vezetője.

Hozzátette, ebben a helyzetben aggasztanák azok a kockázatok, amelyekkel minden játékosnak szembe kellene néznie, ha 2022-ben Kínában rendeznének tornákat.

A WTA világosan kifejezte, mire van szükség. Megismételjük felhívásunkat egy teljes és átlátható, cenzúra nélküli vizsgálatra Peng Suaj szexuális zaklatással kapcsolatos vádjáról – jelentette ki Simon.

Mint ismert, a 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes játékosról azóta nem volt hír, hogy közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest. A posztot fél órával a megjelenése után eltávolították, Peng pedig azt követően nem adott életjelet magáról. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését.

Peng váratlan és hosszan tartó eltűnése miatt politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a WTA pedig bejelentette: kész valamennyi versenyét elhozni Kínából, amennyiben nem kap megnyugtató választ a játékossal kapcsolatban. Másfél hete Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videotelefonon beszélt Penggel, az eszmecserének tanúja volt Emma Terho, a NOB sportolói bizottságának finn vezetője és Li Ling-vej, a NOB kínai tagja. A félórás beszélgetés során a teniszező közölte, hogy biztonságban van pekingi házában, jól érzi magát, és barátaival, családtagjaival tölti az időt.

A WTA szerint ez a videó önmagában nem elégséges, mert az továbbra sem világos, hogy Peng szabad-e és képes-e önálló, szabad döntéseket hozni vagy cselekedni kényszer nélkül. Simon különféle kommunikációs eszközökön keresztül elérte ugyan Penget, de az emailjeire kapott válaszokat szerinte egyértelműen mások befolyásolták.

(Borítókép: Peng Suaj a 2020-as Australian Openen. Fotó: Clive Blunskill / Getty Images Hungary)  • Vennék
  • Hírek