Botrány Nagy-Britanniában az ukrán–fehérorosz találkozón

2023.07.10. 08:30
Úgy fest, nem telhet el botrány nélkül nagy nemzetközi tenisztorna ukrán és (fehér)orosz játékos ütközete esetén.

Azok után, hogy a Roland Garroson a fehérorosz Arina Szabalenka kétszer is hiába várta ukrán legyőzöttje kéznyújtását a mérkőzést követően, most Wimbledonban várhattunk hasonló jeleneteket.

Ezúttal a kétszeres Australian Open-győztes, korábbi világelső Viktorija Azarenka kapott pfujolást a szurkolóktól, az ukrán Elina Szvitolina elleni drámai (2:6, 6:4, 7:6 – 11–9) végjátékot követően.

A fehérorosz klasszis ugyanis fogta magát, és az ellenfél köszöntése nélkül elhagyta az egyes pályát a veresége után, ami nem nyerte el a britek tetszését – ki is fütyülték rendesen érte.

Nem lehet azt mondani ugyanakkor, hogy ne lett volna erre nyomós érve.

Mit kellett volna csinálnom? Maradni és várni?

– utalt Azarenka arra, hogy Szvitolina egy orosz vagy fehérorosz játékossal sem fogott kezet az oroszukrán háború kitörése óta, hiába próbálkozott bármelyikük ezzel.

„Nem akar kezet rázni orosz és fehérorosz emberekkel, tiszteletben tartottam a döntését” – tette hozzá.

A közönségnek mindenesetre nem tetszett ez a gesztus, amit hangos fütyüléssel nyomatékosított, amit viszont Azarenka a lelátó felé mutogatva reagált le.

Hogy mi lehetne a megoldás az ügyre, arra Szvitolina kínált egy megoldást.

„Úgy vélem, a teniszszövetségeknek elő kellene állniuk egy közleménnyel, amiben kifejtik, hogy nem lesz kézfogás ukrán és (fehér)orosz játékosok között.”

Azarenka hozzátette, szerinte remek mérkőzés volt, és kár lenne, hogy csak a(z amúgy helyenként ittas) közönség reakciójával foglalkozna mindenki.