Történelmet írt a cseh teniszező: nem kiemeltként lett Wimbledon bajnoka

GettyImages-1545764918
2023.07.15. 16:44
Markéta Vondrosouvá nyerte a 2023-as wimbledoni nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjét, miután két szettben legyőzte a hatodik kiemelt Onsz Dzsabúrt szombaton.

Egy dolog biztos volt a Marketa Vondrousová–Onsz Dzsabúr-mérkőzés előtt: a végeredménytől függetlenül új győztest avatnak Wimbledonban. Az Open-éra bevezetése, tehát 1968 óta első alkalommal fordult elő, hogy a női egyes döntőjében nem kiemelt játékos lépett pályára. Most a cseh Markéta Vondrousová a világranglista 42. helyéről jutott be a fináléba, ellenfele pedig a tavaly szintén döntős, hatodik helyen kiemelt Onsz Dzsabúr volt.

A tunéziai teniszezőnő pályafutása harmadik GS-döntőjére készült, Vondrousová pedig második alkalommal játszhatott döntőt Grand Slamen, korábban viszont egyikőjüknek sem jött össze a végső siker.

A mérkőzést megelőzően a tunéziai Dzsabúrt tartották esélyesebbnek, de azt mindannyian tudjuk – főleg a női teniszben –, hogy Grand Slameken könnyen borulhat a papírforma, még a fináléban is. Az első szervát követően Dzsabúr kezdett jobban, sikeres adogatójátékát követően rögtön elvette ellenfele szerváját, előnyét viszont nem tudta megtartani, Vondrosouvá visszabrékelt. Mikor már azt gondoltuk, hogy a cseh játékos átveheti az irányítást, Dzsabúr újra brékelt, és 4:2-re elhúzott. És ekkor következett az újabb fordulat: a szett hátralévő részében a tunéziai mindössze két pontot nyert, Vondrosouvá sorozatban négy játékot húzott be, megnyerve ezzel a nyitójátszmát.

Sőt, a folytatás is a cseh kedve szerint alakult, a második szett első játékában rögtön elvette Dzsabúr adogatását, majd a 2:0-s álláshoz mindössze egy pontra volt szüksége, azt viszont nem tudta beütni, majd el is bukta a szervajátékát. Ez annyira megfogta Vondrosouvát, hogy zsinórbán még két játékot elbukott, így szetten belül Dzsabúrnál volt az előny. A minimális vezetését viszont nem tudta végigvinni játszmán keresztül, 3:3-nál újra egál volt az állás.

4:4-et követően újra Vondrosouvá vette el ellenfele adogatását, így karnyújtásnyira került a végső győzelemtől. Utolsó adogatójátékánál magabiztos maradt, kiszerválta a mérkőzést, ezzel pályafutása során először ünnepelhet Grand Slam-torna-győzelmet.

A tunéziai Onsz Dzsabúr pályafutása harmadik GS-döntőjén is vesztesen hagyta el a pályát. Vondrosouvá a történelem első játékosa lett, aki nem kiemeltként emelheti magasba a női egyes trófeáját. 

WIMBLEDON, NŐI DÖNTŐ

  • Markéta Vondrosouvá–Onsz Dzsabúr (6. kiemelt) 6:4, 6:4

(Borítókép: Getty Images)