Botrány New Yorkban, klímaaktivisták miatt szakadt félbe a női elődöntő a US Openen

2023.09.08. 07:40
Négy környezetvédelmi aktivista hangos akcióba kezdett az Arthur Ashe Stadion lelátóján helyi idő szerint csütörtök este, így 50 percre félbeszakadt Coco Gauff és Karolína Muchová mérkőzése a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyének első elődöntőjében.

Gauff az első szett behúzása után 1–0-ra vezetett a második szettben, amikor a játékot megszakították. Végül 64, 75-re nyert, így bejutott a döntőbe, ahol Arina Szabalenka lesz az ellenfele.

„Békésen demonstráltak, úgyhogy nem tudok túlságosan haragudni rájuk. Nyilván nem jött jól a kényszerszünet, mert előtte nagyon jól ment a játék, de ha úgy érezték, hogy ezt kell tenniük, akkor nem igazán tudok felháborodni a történteken” – mondta a 19 éves floridai Gauff a mérkőzés után.

A tüntetők az End Fossil Fuels feliratú pólót viselték, és a második szett elején kezdtek hangoskodni, amivel megzavarták a játékosokat. Egyikük a földhöz ragasztotta magát, így az ő eltávolítása nem volt egyszerű.

A többi néző nehezen tolerálta őket, skandálva követelték az eltávolításukat a nézőtérről. Amikor ez megtörtént, hangos üdvrivalgásban törtek ki.

Előbb a biztonsági őrök, majd több mint féltucatnyi rendőr ment oda a tüntetőkhöz. Az amerikai teniszszövetség közlése szerint a tüntetők közül hármat gyorsan kikísértek a stadionból a rendezők, a ragasztós akció miatt azonban a negyedik személy eltávolítása hosszabb ideig tartott.

Az USTA hozzátette, hogy a New York-i rendőrség és az orvosi személyzet segítségére volt szükség ahhoz, hogy utóbbit biztonságosan eltávolítsák a nézőtérről. Az aktivistákat nyomban őrizetbe vette a rendőrség.

Az egyik tüntető, aki Ian néven nyilatkozott, az Associated Pressnek elmondta, hogy a csoport szerint a torna szervezői olyan vállalatokkal kötnek szponzori szerződést, amelyek politikája hozzájárul a globális felmelegedéshez.

„Semmilyen módon nem akarunk ártani a sportolóknak. Semmi bajunk a tenisszel. De mi most arra próbáltuk felhívnia a figyelmet, hogy van egy probléma, amit ha nem oldanak meg, nem lesz tenisz, amit élvezni lehetne” – jegyezte meg.

Eredmények, női elődöntő

  • Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Keys (amerikai, 17.) 0:6, 7:6, (7–1), 7:6 (10–5)
  • Gauff (amerikai, 6.)–Muchova (cseh, 10.) 6:4, 7:5