Marozsán magabiztos győzelemmel nyolcaddöntős Sanghajban

2023.10.08. 14:07
Marozsán Fábián nyolcaddöntőbe jutott a 8,8 millió dollár (3,3 milliárd forint) összdíjazású kemény pályás sanghaji ATP-tornán, ugyanakkor Fucsovics Mártonnak ez nem jött össze, és vasárnapi vereségével búcsúzott.

A két magyar közül elsőként a világranglistán 91. Marozsán lépett pályára, és két sima szettben kerekedett a szerb Dusan Lajovics (55.) fölé.

A magyar teniszező az első játszmában két brékkel meglépett 5:0-ra, majd ő is bukott ugyan adogatógémet, de végül 33 perc alatt előnybe került. A második szettben Marozsán rögtön brékkel indított, majd a felek sorra hozták a szervajátékukat, a magyar 5:3-as előnyénél aztán egy újabb brékkel le tudta zárni az 1 óra 14 perces összecsapást.

Kicsit meglepett, hogy Lajovics nem találta a ritmust, de éreztem, hogy jól játszom. Tudtam azonban, hogy akkor sem állhatok meg, ha hat nullára nyerem a szettet – az veszélyes eredmény, utána mindig történik valami váratlan, megváltozik az ellenfél hozzáállása, elkezd kockáztatni. Ezen a mérkőzésen a szerb már nulla öttől megindult, támadóbbá vált a tenisze, elkezdett csapkodni, »all-int« játszott. Ez nem az ő stílusa, de így is könnyebben szerzett pontokat. Aztán új labdákat kaptunk, így végül kiszerváltam a szettet

– értékelt Marozsán Fábián csapata közleményében.

A második játszmában is elvette riválisa első adogatását, a brékelőnyt pedig végig megtartotta.

„Így is volt két »neccesebb« gém, amikor fogadóként elment harminc semmire, de ezeket meg tudtam fordítani. A lényeg egyébként is az, hogy ott vagyok a nyolcaddöntőben” – fogalmazott.

A mérkőzés után a születésnapját is megünnepelte Marozsán: köszöntötte a tornaigazgató, és a viadal főszponzorai is gratuláltak neki, s edzője, Balázs György is meglepte.

Marozsán korábban a francia Arthur Rinderknech és az ausztrál Alex De Minaur ellen győzött, a négy közé jutásért a nyolcadikként rangsorolt norvég Casper Ruuddel (9.) találkozik, aki a tavaly két, idén egy Grand Slam-tornán is döntőt játszó norvég Casper Ruuddel mérkőzik a centerpályán.

„Még a torna kezdete előtt volt lehetőségem edzeni ott egyszer, nagyon más lesz, mint az eddigi tapasztalataim. Lassabb a pálya, mint a kisebbek, és a tér-, a hanghatás is szokatlan, hiszen 10-12 ezer férőhelyes a stadion. Bízom benne, hogy az első néhány gém után azért felveszem a ritmust, és jó mérkőzést játszom a jelenleg világranglista-kilencedik teniszezővel!” – zárta gondolatait.

Fucsovics Márton (57.) az argentin Francisco Cerundolóval (21.) szemben bukott el, méghozzá szettelőnyről. A 2 óra 23 perces mérkőzésen Fucsovics kézben tartotta az első játszmát, dél-amerikai riválisa a másodikban 2:1-re nyerte a brékváltást, ez pedig elegendőnek bizonyult számára az egyenlítéshez. A döntő szett ugyancsak kiegyenlített, nagy csatát hozott, ott a 2:1-es brékcsata ismét Cerundolónak kedvezett.

A csengcsoui WTA-viadalon Babos Tímea (183.) már a főtábláért játszott a selejtező második fordulójában, és két szoros, valamint egy sima játszmában alulmaradt az orosz Vera Zvonarjovával (397.) szemben, miközben a magyar is szettelőnyben volt. A találkozó 3 óra 29 percig tartott.

ATP-torna, Sanghaj, 8,8 millió dollár (3,3 milliárd forint) összdíjazás, kemény pálya, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Marozsán Fábián–Dusan Lajovics (szerb) 6:3, 6:3
Francisco Cerundolo (argentin, 20.)–Fucsovics Márton 3:6, 6:4, 7:5

WTA-torna, Csengcsou, 780 ezer dollár (285 millió forint) összdíjazás, kemény pálya, selejtező, 2. forduló:
Vera Zvonarjova (orosz)–Babos Tímea (9.) 6:7 (3–7), 6:2, 7:6 (7–5)