Összeáll Magyarország két legjobb játékosa, az olimpiát is együtt tervezik

2023.12.22. 11:38 Módosítva: 2023.12.22. 11:58
Az elmúlt évek legerősebb összeállításában várja a februári, Németország elleni Davis-kupa találkozót a magyar férfi teniszválogatott. Ezenfelül a világranglista legjobb 100 játékosának mezőnyében rangsorolt Fucsovics Márton és Marozsán Fábián összeáll, és párosban is elindul az Australian Openen, majd a tatabányai Davis-kupa találkozón.

Február másodikán és harmadikán a tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban lép pályára a magyar válogatott Németország ellen, amely minden bizonnyal a top 10-ben rangsorolt Alexander Zverevvel érkezik Magyarországra. Idén februárban, a Davis-kupa ugyanezen szakaszában a magyar csapat szoros párharcban, de vereséget szenvedett Franciaország ellen, majd szeptemberben könnyedén győzte le Törökország legjobbjait, így újra pályára léphet a világdöntő selejtezőjében. 

A februári találkozóról, illetve az azt megelőző tornákról a válogatott tagjai – így többek között Fucsovics Márton és Marozsán Fábián – mesélt péntek délelőtt. A világranglistán jelenleg 59., évek óta hazánk első számú játékosaként rangsorolt Fucsovics elmondta, nem örült annak, hogy Németországgal sorsolták össze a csapatot, mivel több, kedvezőbb ellenfelet is kaphatott volna a válogatott. Amiatt viszont örömét fejezte ki, hogy újra itthon léphetnek pályára, mivel idén februárban rendkívül jó volt a hangulat Tatabányán, így hasonlóban reménykedik jövőre is. 

Fucsovics elárulta, külön motivációként tekint az Alexander Zverev elleni összecsapásra, mivel a párizsi mestertornán nagyon szoros mérkőzést játszottak, amelyből vesztesen került ki, így hazai pályán visszavágna német riválisának – akivel egyébként nagyon jó viszonyt ápol, alkalmanként együtt is edzenek.

Marozsán Fábián és Fucsovics Márton
Marozsán Fábián és Fucsovics Márton
Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

A jelenlegi világranglista alapján a csapat második számú játékosa, Marozsán Fábián újra bizonyítana hazai pályán azok után, hogy a szeptemberi, Keszthelyen rendezett Dk-kupa találkozót vezérletével nyerte meg a csapat. 

Mindig hatalmas öröm saját közönségünk előtt játszani, ez további motivációt jelent számomra, főleg azok után, hogy februárban az egyéni mérkőzésemet elvesztettem. Jövőre nemcsak párosban, hanem egyénileg is szeretnék mérkőzést nyerni. Véleményem szerint az utóbbi évek legerősebb válogatottja állt össze, nagyon jó a hangulat, sokat edzünk együtt, izgatottan várom a jövő februárt. Abban pedig nagyon reménykedem, hogy újra teniszünnep lesz Tatabányán, és telt ház előtt léphetek pályára. 

– tette hozzá Marozsán Fábián, akinek idén több bravúrgyőzelme volt, és belépett a legjobb 100 mezőnyébe, amelyben immár stabil játékosnak számít. 

Fucsovics és Marozsán nem kizárólag a Davis-kupáról beszélt, hanem arról is, hogy egymás oldalán terveznek párosban pályára lépni, először az Australian Openen. Fucsovics hozzátette, ő kezdeményezte, hogy álljanak össze Marozsánnal, mivel nagyon örül neki, hogy immár ő is tagja a top 100-nak, reményei szerint egymást fogják segíteni, húzni a következő években. 

Örülök neki nagyon, és várom már, hogy Fábiánnal párost játsszunk. Az Australian Openen és a Davis-kupán kívül az olimpiát is közös célként tűztük ki, remélem, hogy össze fog jönni az ötkarikás részvétel Párizsban

– tekintett előre Fucsovics, aki a következő hónapokban Marozsán oldalán játszhatja páros mérkőzéseit, így két évtized után újra szerepelhet magyar férfi páros az Australian Open főtábláján. 

Teniszünnepet várnak Tatabányán

Visszatérve még a jövő februári Davis-kupára, Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója kifejtette, nem sokáig volt kérdés a helyszín, az idei sikeres rendezés után örömmel térnek vissza Tatabányára. Elmondta, ugyan néhány gondolat erejéig felmerült, hogy salakos borításon rendezzék a párharcot, de ezt hamar elvetették, a kemény borítás mindenki számára ideális lesz. 

Szerencsére komoly az érdeklődés a találkozó iránt, a jegyértékesítés pedig már elkezdődött, szép számban fogynak a jegyek, reményeink szerint újra telt ház és kiváló hangulat előtt szerepelhetnek játékosaink. Minden teniszkedvelőt arra buzdítok, hogy látogasson ki a mérkőzésekre

– mondta el Sávolt, aki hozzátette, a német szövetség kommunikációja szerint mindenképpen Alexander Zverevvel tervezik a játékot, így a történelem során először léphet pályára Magyarországon aktív top 10-es játékos. Sőt, a szurkolók december 31-ig kedvezményesen vásárolhatnak kétnapos bérletet, míg Piros Zsombor, a válogatott játékosa nemrégiben ügyességi versenyre invitálta az érdeklődőket, belépőkért cserébe. 

Ami pedig a magyar és német válogatott egymás elleni eredményeit illeti: a németek összesítésben 4–2-re vezetnek, a legutóbbi magyarországi találkozón hazai siker született 1978 júniusában: akkor Taróczy Balázs egyesben kétszer győzött játszmavesztés nélkül, és párosban is diadalmaskodott Szőke Péter oldalán.