Hősies küzdelemben kapott ki az egészségét kockáztató Babos Tímea

2024.01.10. 08:24 Módosítva: 2024.01.10. 08:41
Piros Zsombor győzött, Babos Tímea viszont kiesett a selejtező első fordulójában szerdán az ausztrál nyílt teniszbajnokságon (Australian Open). Utóbbi emberfeletti akaraterővel ment előre, még betegen is képes volt nagy küzdelemre késztetni ellenfelét.

Piros (127.) az olasz Andrea Pellegrinóval (157.) szállt szembe, akit szettveszteség nélkül megvert az eddigi két mérkőzésükön. Első találkozójukat éppen a tavalyi Australian Open-selejtezőben vívták, ráadásul szintén a második fordulóban, akkor az AO 2017-es junior bajnoka 6:2, 7:5-tel lépett tovább.

A harmadik összecsapáson az ellenfél – a magyar szövetség beszámolója alapján – agresszívan, stabilan uralta az első szettet. A brékhátrányból (1:3) még visszajött a magyar (3:3), majd a rövidítésben is felállt 1–5-ről, de 7–5-re elvesztette a tie-breaket. A második játszmától szinte egy másik Piros Zsombor kezdett teniszezni, és 6:2, 6:1-re hozta a következő kettő szettet.

A világranglistán 178. Babos első ellenfele a lett Darja Semenistaja (143.) volt, akivel még nem találkozott.

A párosban négyszeres Grand Slam-bajnok magyar betegen érkezett a 15-ös pályára: köhögött, fújta az orrát, és nehezen kapott levegőt. A második szettben 1:2-nél ápolták is a pályán, megmérték a vérnyomását, és lassan javult a helyzet.

Sorozatban hét gémet nyerve már ő vezetett 4:6, 6:2, 2:0-ra, sőt, 3:1 is volt a döntő szettben. A 30 éves Babos jól játszott, okosan tördelte a játékot tenyeres nyesésekkel, emellett kiválóan szervált.

A 32. helyen kiemelt riválisa azonban ekkor pontosabban kezdett teniszezni és fordított a keményen küzdő Babos ellen, s végül ő nyert. Babos a jövő héten párosban lép pályára az AO főtábláján.

Udvardy Panna számára az első forduló jelentette a végállomást szerdán az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében.

A világranglistán 159. játékos a holland Arianne Hartonóval (150.) találkozott, akitől tavaly kétszer is kikapott. A harmadik összecsapás nyitószettje hat bréket hozott, majd a rövidítésben egy kicsivel az ellenfél volt jobb.

A folytatásban a kaposvári születésű teniszező 3:4-nél ismét elvesztette az adogatását, és 1 óra 35 perc elteltével már mehetett gratulálni a hálóhoz, írja az MTI.

Gálfi Dalma a selejtező második fordulójában búcsúzott. A világranglistán 139. magyar játékos szerdán a hazai közönség előtt szereplő Priscilla Honnal (206.) csapott össze, s hiába nyerte meg az első játszmát, végül három szettben alulmaradt.

A főtábla vasárnap rajtoló küzdelmeiben Fucsovics Márton és Marozsán Fábián alanyi jogon szerepel.

Eredmények, selejtező, 1. forduló:

  • Darja Semenistaja (lett, 32.)–Babos Tímea 6:4, 2:6, 6:4
  • Piros Zsombor–Andrea Pellegrino (olasz) 6:7 (5-7), 6:2, 6:1
  • Arianne Hartono (holland)–Udvardy Panna 7:6 (7-4), 6:3

2. forduló:

  • Priscilla Hon (ausztrál)–Gálfi Dalma (29.) 4:6, 6:3, 6:4

Az első kiemelt már túl nagy falat volt

Marozsán Fábián sokáig versenyben volt a 661 500 dollár (232 millió forint) összdíjazású aucklandi kemény pályás férfi tenisztornán, ám a nyolcaddöntőben kiesett.

A világranglistán karriercsúccsal 65. játékos a francia Gael Monfils felett aratott diadala után, a 16 között a lehető legnehezebb ellenféllel találkozott az első helyen kiemelt Ben Shelton személyében. A 21 éves amerikai tavaly robbant be az elitbe, elődöntőt vívott a US Openen, és az idény során egy ízben 240 km/órás sebességgel adogatott.

Korábbi egyetlen összecsapásukat a balkezes rivális nyerte májusban a cagliari challengerversenyen.

A második csatában a 24 esztendős magyar – menedzsmentjének beszámolója szerint – rögtön elvette ellenfele szerváját, ám az amerikai egyből visszabrékelt. Egy újabb szoros gémben 3:2-nél ismét a rivális brékelt, aki aztán végigvitte előnyét, és hozta a szettet.

A második játszmában egyszer „remegett meg” adogatóként Marozsán keze, és Shelton élt a lehetőséggel. A pörgős mérkőzésen kevés hosszabb labdamenet alakult ki, azok viszont látványosak voltak, kreatív megoldásokkal mindkét oldalon, de mivel a meccs képét a nagy adogatások határozták meg, alig 72 perc alatt lezárult a találkozó.

Túl gyorsnak éreztem Shelton szerváit, nem is tudtam velük mit kezdeni, és ha kialakult egy labdamenet, akkor sem mindig sikerült azt a javamra fordítani

– nyilatkozta a Hajdúszoboszló SE sportolója.

„Sajnos rendre a pálya közepére tettem a labdákat, talán még mindig az alapozásom hiányosságai és a kimaradt edzések miatt, talán másért, de nem volt igazán önbizalmam meghúzni az ütéseket oldalra” – jegyezte meg.

A jelenleg legmagasabban rangsorolt magyar teniszező szerint ahhoz, hogy ilyen helyzetekben is fel tudja venni a ritmust a Ben Sheltonhoz hasonló stílusú játékosokkal szemben, a játékelemek további gyakorlásán túl a profi teniszhez szükséges mentalitás átfogó fejlesztésére van szükség.