Öt magyarral a főszerepben rajtol az év első, történelmi jelentőségű tornája

GettyImages-1460630740 (1)
2024.01.13. 15:18
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság – tehát az Australian Open – 112 éve íródó történelme során idén lesz az első alkalom, hogy vasárnaptól vasárnapig, 15 játéknapon keresztül rendezik meg az év első Grand Slam-tornáját. De nem csupán ezért lesz különleges a melbourne-i viadal, hanem például amiatt is, hogy Novak Djokovics pályafutása 11. Australian Open-trófeáját szerezheti meg – tovább írva ezzel a történelmet –, ebben viszont útját állhatja megannyi fiatal, tehetséges játékos. A közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban rajtoló teniszbajnokság lesz az első Grand Slam-viadal, amelyen Marozsán Fábián hazánk első számú játékosaként léphet pályára, rajta kívül Fucsovics Mártonnak, Valkusz Máténak, továbbá párosban Babos Tímeának, valamint Bondár Annának is szoríthatunk a következő napokban. Körbejárjuk, miért vagy kik miatt lesz érdemes követni az előttünk álló két hétben az open éra 56. ausztrál nyílt teniszbajnokságát.

2023. január 29-én történelem íródott Melbourne-ben, amikor a férfi egyes fináléjában Novak Djokovics három szettben legyőzte a görög Sztefanosz Cicipászt, ezzel elhódítva pályafutása 22. Grand Slam-trófeáját – Ausztráliában a tizedik elsőségét szerezte meg. Azóta a 36 éves világklasszis megnyerte a Roland Garrost, majd a US Opent is – természetesen csak a Grand Slam-tornákat említve –, így immár az ő neve mellett olvasható, hogy a legtöbb GS-trófeával rendelkező teniszező. Ennek ellenére Djokovics közel sem vesztett motivációjából, további sikerekre, trófeákra éhes, célja pedig, hogy tizedik győzelme után megszerezze tizenegyedik címét a kontinensen.

Sztefanosz Cicipász tavaly ugyan finalista volt, de idén közel a szenzáció erejével bírna, hogyha eljutna az utolsó mérkőzésig, vagy éppen ő állítaná meg útján a szerb teniszezőt. A hetedik helyen kiemelt görög formája nagyon ingadozó, jelenleg nehéz elképzelni róla, hogy megismételje 2023-as teljesítményét. Főként annak ismeretében, hogy már az első fordulóban komoly feladatot kapott a korábbi top 10-es Matteo Berrettini személyében. A görög játékos három vereséggel zárta a mögöttünk hagyott esztendőt, míg az új év első két hetében kétszer lépett pályára, és ugyan megverte a világranglista-314. Steven Diezt a United Cupon, Alexander Zverev ellen nem volt esélye.

És ha már Zverev. Az első számú német játékos – aki egyébként februárban Magyarországra érkezik – a torna egyik titkos esélyese lehet. A világranglista-6. Zverev kiválóan kezdte az évet, öt egyéni mérkőzéséből négyet megnyert, míg a német vegyes páros csapattal megnyerte a United Cupot – a fináléban oldalán Laura Siegemunddal. A korábbi világ- és olimpiai bajnok sorsolása szerencsés, a nyitófordulóban honfitársa, Dominik Koepfer ellen meccsel, míg az első komolyabb akadály a negyedik körben a 11. kiemelt Casper Ruud ellen következhet.

Zverev mindenképpen azoknak a játékosoknak az egyike, akiknek a mérkőzéseit érdemes lesz követni.

Ugyanúgy, mint a még mindig csak 20 éves Carlos Alcarazét, akinél az Australian Open az egyetlen olyan Grand Slam-torna, ahol még nem jutott be a negyedik fordulóba. Minden másik, kéthetes viadalon legalább elődöntős volt, vagy megnyerte a tornát. A kétszeres GS-torna-győztes spanyol klasszis annak ellenére, hogy idén még nem játszott tétmérkőzést – és mindössze bemutató jelleggel lépett pályára –, a végső győzelemre is esélyes favoritok közé tartozik.

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz
Fotó: Getty Images

A fogadóirodák szorzói alapján a spanyol teniszező a második legesélyesebb arra, hogy január végén magasba emelje a trófeát – Novak Djokovics mögött. Kérdés, hogy 2024 ausztrál nyara elhozza-e számára az áttörést, és maradandót alkot-e a kontinensen.

Azon a kontinensen, amelynek az elmúlt hónapokban újabb top 10-es játékosa született Alex De Minaur személyében, aki immár a vasárnap hajnalban rajtoló torna egyik legjobban várt sztárja lesz. De Minaur idén még nem vesztett mérkőzést – háromból három győzelem a mérlege –, olyan komoly riválisokat győzött le közben, mint Taylor Fritz, Alexander Zverev és Novak Djokovics. Utóbbi hat év után szenvedett vereséget újra a kontinensen, az ausztrál jóvoltából.

A 24 éves teniszező élete formájában játszik, és azok után, hogy november végén Davis-kupa-döntőt vívott az ausztrál válogatottal, most hazájában tenné le névjegyét emlékezetes meneteléssel. Erre egyébként minden esélye meg is lesz, mivel az első fordulóban ugyan korábbi éljátékossal, Milos Raoniccsal találkozik – aki 2016-ban elődöntőt játszott az Australian Openen –, de a kanadai szervagép két évig alig volt játékban különböző sérülései miatt.

És akkor még nem is említettük az olaszok új nemzeti hősét, azt a teniszezőt, aki tavaly év végén néhány napon belül kétszer győzte le Novak Djokovicsot, és a világ – kijelenthetjük – legjobb formában lévő játékosaként érkezett Ausztráliába. Jannik Sinneről van szó, a világranglista negyedik helyezett játékosáról, aki szintén a végső győzelemre esélyesek között sorakozik, sőt Djokovicson kívül talán ő a másik, akit „mindenki a legszívesebben legyőzne”.

Sinner legjobb eredménye egyelőre Ausztráliában a 2022-es negyeddöntője, hogyha ezt idén nem szárnyalja túl, akkor az minden bizonnyal a torna egyik meglepetése lenne. A 2001-es születésű játékos őrületes formában zárta a szezont, felkészülése is rendben zajlott, bemutató tornákon nyújtott formája biztató – gémeket is alig bukott –, míg sorsolása sem „ördögtől való”, így tényleg nehezen látni, ki állítaná meg három nyert szettig zajló mérkőzésen az olaszok titánját.

Jannik Sinner
Jannik Sinner
Fotó: Getty Images

A végső győzelemre esélyes világsztárokon kívül számunkra a magyar teniszezők mérkőzései is kiemelt fontosságúak lesznek, így Marozsán Fábiánnak, Fucsovics Mártonnak és a pályafutása első Grand Slam-főtáblás mérkőzésére készülő Valkusz Máténak is szurkolhatunk. A két top 100-as teniszezőnk alanyi jogon indulhat el a legjobb 128 mezőnyében, ráadásul Marozsánnak ez lesz az első Grand Slam-tornája, amelyen Magyarország első számú játékosaként léphet pályára. Marozsán korábban még nem játszott az Australian Open főtábláján, csak selejtezőben volt érdekelt, de idén még arra is esélye nyílik, hogy egy – vagy akár több – mérkőzést nyerjen a legjobbak között.

A Hajdúszoboszló SE teniszezőjének felkészülésébe hiba csúszott az alapozás alatt, nem várt betegséggel küzdött, de az aucklandi felvezető tornán mutatott formája már több mint biztató volt, így egyáltalán nem az esélytelenek nyugalmával léphet pályára az első fordulóban. Sőt! Ellenfele a legjobb 128 között a korábbi US Open-győztes Marin Cilic lesz, de a horvát óriás játékereje, minősége már közel sem olyan, mint volt akár néhány évvel ezelőtt, míg 35 éves kora és az ezzel járó fizikai hátrányai sem növelik esélyeit.

Az a cél, hogy Fábián minél hosszabb labdameneteket alakítson ki Ciliccsel szemben, ugyanez működött Gael Monfils ellen is, minél tovább tartott egy-egy pont, annál jobban megtörte a francia ritmusát. Ugyanez lehet az ellenszer a horvát ellen is, ezzel talán meg lehet fékezni lehengerlő, agresszív stílusát, főleg, ha le is fárad tőle. A tanítványom fejben elképesztően erős, de azt azért nem mondanám most biztosra, hogy a fiatal kora miatt minél hosszabb a meccs, annál több esélye van Cilic ellen, mert nehéz decembere volt a betegsége miatt, és most is köhög kicsit, pár napig hőemelkedése is volt, miután elutaztunk otthonról. A saját adogatásainál ezért arra kell törekednie, hogy minél jobban reagáljon a ritörnökre, ott viszont nem szabad hosszú gémekbe bonyolódni

– tekintett előre Balázs György, Marozsán Fábián edzője a felkészülés utolsó pillanataiban. A szakember hozzátette, hogy egyre jobban elégedett a 24 éves teniszező teljesítményével, a pénteki edzésen is nagyon jól mozgott tanítványa, reméli, ugyanezt a formát fogja viszontlátni a magyar idő szerint vasárnap hajnalban esedékes mérkőzésen. 

Hazánk első számú teniszezője esetleges győzelme után sem találná magát szemben lehetetlen akadállyal, mivel a 22. kiemelt Francis Cerundolóval vagy adott esetben egy selejtezőből érkező játékossal mérkőzne meg, de ennyire ne szaladjunk előre. Már csak azért sem, mert másik férfi játékosunk,

Fucsovics Márton az első fordulóban rendkívül kemény ellenfelet kapott a 14. kiemelt Grigor Dimitrov személyében.

A nyíregyházi teniszező tavaly egészen a harmadik fordulóig menetelt Melbourne-ben, ezt a teljesítményét bravúr lenne megismételni.

Ellenfele, a bolgár teniszező kirobbanó formában kezdte 2024-et, és hét év után ünnepelt újra tornagyőzelmet Brisbane-ben – ahol a magyar játékos az első fordulóban búcsúzott. A hosszú éveken keresztül hazánk első számú teniszezőjének számító Fucsovics időközben még egy kisebb sérülést is összeszedett, amely miatt visszalépett az adelaide-i tornától, így ráhangolódása az év első Grand Slamjére nem zajlott problémamentesen. Azt viszont tudjuk, hogy Fucsovicsot egyik mérkőzésen sem lehet leírni, főleg Ausztráliában nem, így izgatottan várhatjuk, hogyan teljesít az „újjászületett” Dimitrov ellen.

Fucsovics Márton
Fucsovics Márton
Fotó: Getty Images

A selejtezőben további két magyar játékos, Piros Zsombor és Valkusz Máté próbálkozott meg a feljutással. Előbbi végül a második fordulóban „hasalt el”, de Valkusz szenzációval határos teljesítménnyel három mérkőzést nyert a kvalifikációban, és feljutott a főtáblára – pályafutása során először. A 25 éves – top 200-on kívül rangsorolt – magyar teniszező a főtábla első fordulójában hazai játékossal, Max Purcellel küzd meg, aki még szintén nem jutott túl Grand Slam-torna első körén. Rendkívül nehéz dolga lesz Valkusznak, de nem lehetetlen a küldetés.

Nem tudom leírni az érzést, amit most érzek, bármit csinálok, eszem, elmegyek a WC-re, mosollyal teszem. Olyan szintű boldogságot érzek, hogy az hihetetlen. Felfoghatatlan, hogy viszonylag simán fel tudtam »kvalizni« magam ennyi kudarc és ennyi minden árán, nagyon boldog vagyok. Szerencsés is vagyok, mert kedden fogom játszani a főtáblás meccsemet, úgyhogy addig lesz időm regenerálódni

nyilatkozta Valkusz a pénteki mérkőzése után.

De mi a helyzet a női mezőnnyel?

Közhely a teniszben, hogy a női mérkőzések kimenetelének pontos megtippelésénél talán nem létezik nehezebb dolog az életben, mivel – túlzás nélkül – bármi bármikor megtörténhet, így egyértelmű favoritot a végső győzelemre természetesen nem tudunk mondani. Persze vannak esélyesek, mint például a világranglista éllovasa, a lengyel Iga Swiatek, aki egy ideig egyértelmű fölénnyel uralta a női mezőnyt, de dominanciája időközben már alábbhagyott. Többek között Arina Szabalenka miatt, aki címvédőként lép pályára Melbourne-ben, és közel járt ahhoz, hogy tornagyőzelemmel hangoljon az év első Grand Slamjére. A brisbane-i torna fináléjában viszont alulmaradt végül Elena Ribakinával szemben – akit egyébként tavaly legyőzött a döntőben.

A fehérorosz teniszező a női mezőny egyik favoritja, a főtábla sorsolásánál is mellette állt a szerencse, nem kapott – az első körökben – nehéz ellenfeleket úton a címvédésig, így minden esélye meglesz arra, hogy újra magasba emelhesse a trófeát. Ehhez persze Swiateken kívül még néhány teniszezőnek lesz egy-két szava. Így például Coco Gauff vagy a szülés utáni szünetből visszatérő Oszaka Naomi is komoly tényező lehet a végső győzelemért folytatott harcban.

Coco Gauff
Coco Gauff
Fotó: Getty Images

Előbbi, fiatal amerikai játékos 2023-ban pályafutása első Grand Slam-serlegét emelhette magasba New Yorkban, áttört nála az a bizonyos gát, azok után pedig, ahogyan mondani szokták – határ a csillagos ég. Az elbűvölő személyiséggel rendelkező, közönségkedvenc Gauff kiválóan kezdte az évet, az aucklandi tornán nem talált legyőzőre, méghozzá úgy, hogy a végső győzelemig vezető úton mindössze egy szettet bukott.

Oszaka 2022 szeptembere óta nem játszott tétmérkőzést, az év elején Brisbane-ben tért vissza, ahol megnyerte első fordulós mérkőzését Korpatsch ellen, majd döntő szettben vereséget szenvedett Pliskovától. A még mindig csak 26 éves japán teniszezőnő a szülés mellett mentális problémákkal is küzdött, de visszatért a pályára, és úgy érzi, adósa szurkolóinak, emiatt pedig mindent el fog követni, hogy a lehető legjobb eredményt érje el Ausztráliában.

A hölgyek selejtezőjében ugyan Gálfi Dalma, Udvardy Panna, Babos Tímea és Bondár Anna is ellindult – és megpróbálkozott a főtáblára kerüléssel –, de egyikük sem járt sikerrel,

Bondár az utolsó fordulóban talált legyőzőre a 17 éves Korneeva személyében. Ennek ellenére lesz magyar női érdekeltsége az Australian Opennek, mivel a női párosverseny főtábláján Babos Tímea és Bondár Anna alanyi jogon indulhat – egymás oldalán.

Az év első, január 14. és 28. között zajló Grand Slam-tornája Magyarországon az Eurosport csatornáin – valamint streamingfelületén – követhető.

(Borítókép: Getty Images)