Az Australian Openen 16 éves orosz teniszező szolgáltatja a szenzációt

2024.01.19. 16:02

Mirra Andrejeva szolgáltatja eddig az év szenzációját a teniszvilágban, a 16 éves orosz játékos ugyanis nyolcaddöntőbe jutott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon (Australian Open).

A 16 éves orosz játékos pénteken a negyedik fordulóban szetthátrányból legyőzte a világranglistán 72. helyezett Diane Parryt (1:6, 6:1, 7:6), annak ellenére, hogy a döntő szettben 5:1-es hátrányban volt, ellenfele ráadásul meccslabdához is jutott. Andrejeva azonban hárította, majd sorozatban öt gémet nyert, és a meccsért adogatott.

Parry közben visszabrékelt, és így rövidítésre kényszerültek a felek, amelyben 10–5-re bizonyult jobbnak a fiatal orosz.

 Andrejevát többek között a férfiaknál korábbi világelső, háromszoros Grand Slam-torna-győztes, kétszeres olimpiai bajnok Andy Murray is megdicsérte közösségi oldalán.

„Túl kemény magával, amikor veszít... De lehet, hogy éppen a mentális erejével tudta megfordítani a meccset. Talán...”

Andrejeva reagált Murray szavaira, és azt mondta:

„Nem gondoltam volna, hogy megnézi a meccset, majd tweetel és kommentálja azt. Én ezt valahogy kinyomtatom és bekeretezem. Még lehet a falra is kiteszem, hogy mindennap lássam.”

Andrejeva az első körben az amerikai Bernarda Perát, majd a tunéziai Unsz Dzsábirt búcsúztatta egyaránt két játszmában. Következő ellenfele a 9. kiemelt cseh Barbora Krejcikova lesz. 

A világranglista 47. helyén álló orosz tinédzser először szerepel az Australian Openen, de tavaly Wimbledonban már a negyedik fordulóig jutott. Ezzel a győzelmével ismét a legjobb 32-be kvalifikálja majd magát, de még olyan fiatal, hogy a nagy ugrásra valószínű várnia kell. Az idei szezonban az életkorra vonatkozó szabályok értelmében még csak 12 tornán vehet részt. 

A két címvédő, Novak Djokovics és Arina Szabalenka sima győzelemmel jutott be a legjobb 16 közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A 36 éves szerb sztár, aki pályafutása 25. Grand Slam-torna-diadalára hajt, az argentin Tomas Martin Etcheverryt verte pénteken három szettben.

A világelső századik mérkőzését játszotta Melbourne-ben, s ez volt sorozatban a 31. sikere, összesítésben pedig a 92. győztes meccse.

A fehérorosz Szabalenka játékot sem vesztett a 28. helyen kiemelt ukrán Leszja Curenko ellen, aki az 55 perces mérkőzés végén nem fogott vele kezet, hogy ismét felhívja a figyelmet a hazájában zajló háborúra.

Szintén ott van a nyolcaddöntőben a US Open-címvédő amerikai Coco Gauff, aki szintén simán nyert honfitársa, Alycia Parks ellen.

A magyarok közül egyesben péntekre már csak Marozsán Fábián maradt versenyben, aki a harmadik mérkőzését már elvesztette. Azonban Fucsovics Mártonnal párosban tovább küzdhet a tornán, miként a nőknél Bondár Anna és Babos Tímea. 

(Index/MTI)

Australian Open, Melbourne

férfiak, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

  • Djokovics (szerb, 1.)–Etcheverry (argentin, 30.) 6:3, 6:3, 7:6 (7–2)
  • Taylor Fritz (amerikai, 12.)–Marozsán Fábián 3:6, 6:4, 6:2, 6:2

nők, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

  • Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Curenko (ukrán, 28.) 6:0, 6:0
  • Gauff (amerikai, 4.)–Parks (amerikai) 6:0, 6:2
  • Andrejeva (orosz)–Parry (francia) 1:6, 6:1, 7:6 (10-5)

női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

  • Babos Tímea, Bondár Anna–Angelica Moratelli, Samantha Murray (olasz, brit) 4:6, 6:1, 7:5