A keddi játéknapon mind a három magyar teniszező kiesett a székesfehérvári tornán

53583659434 3eaffef531 o
2024.03.12. 16:59
Valkusz Máté, Fajta Péter és Füle Mátyás sem vette sikerrel az első fordulót a székesfehérvári challenger-tenisztornán, így a keddi nap magyar győzelem nélkül zárult a Kiskút Teniszklubban. A verseny harmadik kiemeltje, a korábbi top10-es Richard Gasquet is búcsúzott a tajvani Csan Hszin Ceng ellen.

Magyar siker fémjelezte a hétfői napot a székesfehérvári challenger-tornán, mivel a második helyen kiemelt Piros Zsombor győzelemmel kezdett, és magabiztosan múlta felül a nála sokkal hátrébb rangsorolt Giovanni Foniót. A játéknap másik magyar érdekeltségű mérkőzésén a szabadkártyával induló Boros Attila egy szoros, és egy sima szettben kikapott az olasz Maestrellitől. 

A keddi játékrend, főként a centerpályán hemzsegett a magyar teniszezőktől, így nem volt meglepetés, hogy kora délutánra közel megteltek a Kiskút Teniszklub lelátói. Elsőként Füle Mátyás lépett pályára, aki a nála több mint 300 hellyel előrébb rangsorolt francia Guinard ellen lépett pályára. A lényeges ranglista-helyezés ellenére Füle kezdett jobban, rögtön elvette riválisa adogatását, de ezt a folytatásban nem tudta megtartani, és egyből komolyabb hátrányba került.

Guinard végül 38 perc alatt 6:3-ra megnyerte az első szettet, majd a második felvonásban játékot sem engedélyezett a magyar játékosnak, így összességében egyoldalú mérkőzésen győzött Füle ellen, aki szabadkártyával indult a tornán.

Füle Mátyás
Füle Mátyás
Fotó: Csengeri Zsanna/MTSZ

Ugyanúgy a hazai rendezésnek köszönhetően léphetett pályára Fajta Péter, aki a 660. helyezett a világranglistán, ellenfele Jozef Kovalik volt. A szlovák játékos az első labdamenetektől fogva érvényesítette akaratát, látszódott a két teniszező közötti minőségbeli különbség, így az első szettet alig 25 perc alatt, 6:2-re nyerte. A második partiban Fajta az első két adogatójátékát tartotta, de ennél többre nem futotta tőle, így 52 perc alatt kapott ki Kovaliktól, aki könnyedén vette az első fordulót.

A játéknap harmadik mérkőzésén Valkusz Máté lépett pályára – aki főtáblás volt az idei Australian Openen –, ellenfele a nála 20 hellyel előrébb rangsorolt francia Martineau volt. 

Jól kezdett a negyedik számú magyar játékos, azonnal elvette riválisa adogatását, viszont saját szervái mögött bizonytalan maradt, így két gém után egál volt az állás. A folytatás is hasonlóan alakult, egymást brékelték a felek, majd 3:3-nál újra Valkusz került előnybe. A magyar teniszező ezt az előnyt egészen a szett végéig megtartotta, és megnyerte az első játszmát közel 1 óra alatt.

A második szettben viszont érvényesítette akaratát a francia játékos, mindössze egy gémet engedélyezett Valkusznak, így következhetett a mindent eldöntő játszma. Sajnos nem változott a játék képe, Valkusz rögtön elbukta adogatását, majd a folytatásban egy nyert játékra futotta erejéből, így három szettben búcsúzott a székesfehérvári tornától.

A játéknap slágermérkőzését a korábban világranglista–7. Richard Gasquet játszotta Chu Hsin Tseng ellen a centerpályán. A francia teniszező hamar elbukta adogatását az első szettben, és ugyan még időben visszabrékelt, végül 6:4-re a tajvani riválisa vitte el a nyitó partit. A folytatásban Tseng ott folytatta, ahol abbahagyta, továbbra is agresszívan játszott, amelyre nem volt válasz Gasquet oldaláról, így a verseny harmadik kiemeltje simán kiesett az első körben, a vége 6:4, 6:2. 

432522013 928964109009168 3627505136406473413 n
Fotó: Csengeri Zsanna/MTSZ

Szerdán bemutatkozik a torna első kiemeltje, Dominic Thiem, aki pályafutása során megnyerte a US Opent, valamint finálét játszott a Roland Garroson. Az edzéseket már kedden elkezdte a Kiskút Teniszklubban.  

ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (74 825 euró, salak)

FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)

  • Manuel Guinard (francia)–Füle Mátyás 6:3, 6:0
  • Fajta Péter–Jozef Kovalík (szlovák) 2:6, 3:6 
  • Valkusz Máté–Matteo Martineau (francia, 8.) 6:4, 1:6, 1:6 
  • Richard Gasquet (francia, 3.)–Csan Hszing Ceng (tajvani) 4:6, 2:6

(Borítókép: Csengeri Zsanna/MTSZ)