Csillaghullás Székesfehérváron: a korábbi US Open-bajnok az első fordulóban kiesett

53585663259 d1eccf89bb o
2024.03.13. 16:57
A székesfehérvári challenger-tenisztornán az első kiemelt Dominic Thiem meglepetésre búcsúzott a 295. helyen rangsorolt Daniel Michalski ellen, így azok után, hogy a korábban top10-es Richard Gasquet kedden kiesett, folytatódott a csillaghullás. A második helyen kiemelt Piros Zsombor az argentin Santiago Rodriguez Tavernát legyőzve jutott a negyeddöntőbe.

A keddi játéknapon mind a három magyar teniszező búcsúzott az első fordulóban, Valkusz Máté, Füle Mátyás és Fajta Péter sem járt sikerrel, ennek értelmében Piros Zsombor maradt az egyetlen hazai teniszező az egyéni küzdelmekben. A 75-ös kategóriájú challenger-torna harmadik kiemeltje, a korábbi top10-es Richard Gasquet is rögtön az első akadályban elhasalt. 

Következett a szerdai játéknap, amelyet az első kiemelt Dominic Thiem bemutatkozása fémjelzett. A korábban US Open-bajnok, kétszeres Roland Garros-finalista osztrák teniszező jelenleg a 91. helyezett a ranglistán, ellenfele pedig a nála több mint 200 hellyel hátrébb rangsorolt Daniel Michalski volt. A Kiskút Teniszklub lelátói megteltek, amely előtt Thiem azonnal brékelőnybe került, majd mellé tette adogatását, így 2:0 állt az eredményjelzőn. 

A folytatásban maratoni hosszúságú játékok következtek, rendkívül hosszú labdamenetekkel, így első szett 3:3-hoz alig kevesebb mint 1 óra alatt értünk el. Michalski ekkor újra hozta az adogatását, majd elvette Thiem szerváját, így kezében volt az első szett sorsa. Az aktuális ranglista helyezésénél sokkal magasabb színvonalon játszó 24 éves lengyel nem remegett meg, kiszerválta az első szettet. 

Daniel Michalski
Daniel Michalski
Fotó: Csengeri Zsanna/MTSZ

És ahol abbahagyta, ott folytatta a második szettben, miközben Thiem egyre többet hibázott. Második játszma 1:1-nél újra brékelt Michalski, amely előnyt egészen a szett végéig nem engedett ki a kezei közül, így 6:4-re behúzta a szettet – egyúttal hatalmas meglepetésre a mérkőzést. Michalski győzelme abszolút megérdemelt volt, rendkívül jól játszott, Thiem székesfehérvári menetelése pedig ideje korán véget ért. 

A torna második kiemeltje, Piros Zsombor a délután folyamán a nála hátrébb rangsorolt argentin Santiago Rodriguez Taverna ellen játszott a negyeddöntőért. A harmadik számú magyar játékos az első szettet kiélezett csatában, 7:5-re megnyerte, a folytatásban viszont argentin riválisa akarata érvényesült, így simán elbukta a második partit. A mindent eldöntő játszmában Piros kulcspillanatban brékelte le ellenfelét, majd tartotta meg előnyét, így nagyon fontos győzelmet aratott, negyeddöntőbe jutott, és továbbra is él a remény, hogy Székesfehérváron harcolja ki a top100-ba kerülést. 

ATP Challenger, Székesfehérvár, szerda

  • Dominic Thiem (osztrák, 1.) – Daniel Michalski (lengyel) 3:6, 4:6 
  • Piros Zsombor – Santiago Rodriguez Taverna (argentin) 7:5, 2:6, 6:3

(Borítókép: Csengeri Zsanna/MTSZ)