Jön a mérkőzés, amit mindenkinek látnia kell: összecsap a világ két legjobbja

GettyImages-2084452998
2024.03.16. 19:34
Az Indian Wells-i ezres kategóriájú tenisztorna elődöntőjében összecsap a – túlzás nélkül – két legjobb formában lévő teniszező, tehát jön a Carlos Alcaraz–Jannik Sinner-mérkőzés, amely minden bizonnyal egy újabb klasszikus ütközetként fog bevonulni a sportág históriáskönyvébe. Egymásnak feszül a két világsztár, vétek lenne kihagyni összecsapásukat.

Érvényesült a papírforma az év első mestertornáján – amelyet a négy Grand Slam-torna után a legnagyobb presztízsű versenynek tartanak –, mivel összejött a második kiemelt Carlos Alcaraz és a harmadik kiemelt Jannik Sinner elődöntője Indian Wellsben. Az olasz teniszező brutális formában teniszezik, riválisai szemei előtt verhetetlenként lebeg, mivel egyrészt idén még nem talált legyőzőre, másrészt pedig a tavalyi Davis-kupa-finálé óta egymás után 19 mérkőzést nyert meg – egyszerűen nincs ellenszer a „répafejű” becenévre hallgató olasz ellen. 

Az Indian Wells-i torna centerpályáján, a háló másik oldalán pedig az a Carlos Alcaraz fog állni, aki második helyezett a világranglistán, kétszeres Grand Slam-torna-győztes, viszont Wimbledon óta nem nyert tornát, sőt finálét sem játszott a cincinnati mestertorna óta – ahol Novak Djokovicstól kapott ki. 

Előzetesen lehetetlen biztosra megtippelni, melyik teniszező kerülhet ki győztesen az ütközetből, az viszont biztos, hogy olyan magas színvonalú játékot, amilyet Sinner és Alcaraz csörtéje ígér, nem láthatunk más játékosok közreműködésével a földkerekségen, mivel a 20 éves spanyol és a 22 esztendős olasz jelenleg a világ két legjobb formában lévő teniszezője. 

DE AKKOR MÉGIS MI DÖNTHET A MÉRKŐZÉSEN? 

Annak ellenére, hogy mindketten még nagyon fiatalok, nyolcadik ATP-szintű mérkőzésükre készülnek egymás ellen, az eddigiekben négyszer Sinner, háromszor Alcaraz nyert. Emlékezetes, hogy a 2022-es US Open negyeddöntőjében a tenisztörténelem egyik legkiválóbb mérkőzését játszották, több mint 5 óra alatt, döntő szettben nyert akkor Alcaraz – olyan labdamenetekkel tarkítva, amelyeket még azok is nehezen hittek el, hogy megtörténtek, akik a helyszínen követték a mérkőzést. 

Örökké emlékezetes mérkőzést játszottak a 2022-es US Openen
Örökké emlékezetes mérkőzést játszottak a 2022-es US Openen
Fotó: Getty Images

Azóta viszont sok idő eltelt. Jelenleg Sinner tűnik verhetetlennek, mutatott játéka, dominanciája – többek között pedig győzelmi sorozata is – amellett tanúskodnak, hogy az olasz most a legjobb játékos a világon. Ezt egyébként Alcaraz is megerősítette a mérkőzés előtt. Az olasznak korábban egyik gyengesége az erőnléte volt, de új edzőpárosával ezt a területet is orvosolták. Egy olyan fizikumot épített fel magának, amivel bírja akár a maratoni mérkőzéseket is, valamint sokat fejlődött ruganyosság tekintetében is. 

Ami Sinner játékát illeti, nagyon nehéz gyenge pontot találni rajta, fonákja talán a világ jelenlegi legjobbja, rendkívül jól fogad, míg a korábbiakban nem feltétlenül tökéletes szervái is egyre jobban ülnek. A spanyol szupersztár Alcaraznak fel van adva a lecke, hogy a naptári esztendőben elsőként legyőzze a 22 éves olaszt. 

Alcaraz wimbledoni – egyébként elképesztő, némileg váratlan – tornagyőzelme után többször bajlódott sérüléssel, volt például gond a kezével, bokájával, valamint jobb combizma is sérült, de úgy tűnik, újra csúcsformában játszik a spanyol. Az Indian Wells-i tornán a címvédő Arnaldi elleni mérkőzésén az első szettet még elbukta, de azóta elképesztő dominanciával és magabiztos játékkal veszi sorra az akadályokat, többek között visszavágott Marozsán Fábiánnak is elődöntőig vezető útján. 

A spanyol világranglista-2. teniszező erősségei közé tartozik hihetetlen tenyerese, amitől rettegnek az ellenfelei, és úgy tudja őket variálni, hogy könnyen kimozdítja, őrületbe kergeti aktuális riválisait. Talán ebben bízhat ezúttal is a legjobban. Nagyon fontos lesz, hogyan fog működni Alcaraz taktikája, és Sinner el tudja-e hitetni vele a pályán, hogy bármit csinál, úgysem talál fogást rajta. Korunk és a jövő két szupersztárja újra összecsap, nekünk pedig, teniszszurkolóknak egyetlen dolgunk maradt, hogy élvezzük mérkőzésüket. 

Az Indian Wells-i tenisztorna első elődöntőjét játsszák Alcarazék magyar idő szerint 21 óra 30 perckor, ezt követően érkezik a negyedik kiemelt Danyiil Medvegyev, akinek a hazai pályán szereplő Tommy Paul lesz az ellenfele. Mindkét találkozót a MATCH4 sportcsatorna élőben közvetíti Magyarországon. 

(Borítókép: Getty Images)