Nem jött össze az újabb bravúr: Carlos Alcaraz két szettben győzte le Marozsán Fábiánt

GettyImages-2074357807
2024.03.12. 22:37
Az Indian Wells-i ezres kategóriájú tenisztorna nyolcaddöntőjében a címvédő Carlos Alcaraz két szettben búcsúztatta Marozsán Fábiánt. Ezúttal nem jött össze a magyar teniszcsoda, hazánk legjobb teniszezője tehetetlen volt az elképesztő színvonalon játszó, kétszeres Grand Slam-torna-győztes riválisa ellen.

A mérkőzés előtt Marozsán Fábián lapunknak elmondta, olyan volt számára múlt májusban, Rómában megverni Carlos Alcarazt, mintha megnyerte volna a lottóötöst, ennek ismeretében pedig ezúttal is reálisan tekintett esélyeire – viszont biztosított arról mindenkit, hogy mindent meg fog tenni a siker érdekében. A spanyol szupersztár is nyilatkozott a mestertorna nyolcaddöntője előtt, és mint elmondta, visszavágásra készült Marozsán ellen, egyúttal sokkal jobban is felkészült a magyar teniszezőből, mint tette azt szűk egy évvel ezelőtt. 

A Carlos Alcaraz–Marozsán Fábián-mérkőzés a keddi program nappali etapjában kapott helyet, méghozzá a centerpályán, amely a világ második legnagyobb teniszstadionja a maga 16 ezer fős befogadóképességével. Azt tudni lehetett, hogy a spanyol teniszező sokkal rutinosabb ekkora pályákon, míg Marozsán még nem tréningezett ehhez hasonló méretű stadionban, ennek ellenére a magyar teniszező nem volt megilletődve, amikor pályára szólították. 

Marozsán Fábiánon az első labdamenetek alatt ugyan látszódott a feszültség, de ezzel együtt agresszív, pontos tenyereseket ütött, amelyekkel többször hibára kényszerítette ellenfelét. Az első két adogatópont után Alcaraz akarata érvényesült jobban, fogadóelőnyig is eljutott, de a magyar teniszező keze kulcspillanatban nem remegett meg, és hozta adogatását. Ugyanígy tett ezt követően a spanyol szupersztár is – sokkal könnyebben tartotta szerváját –, így 1:1-ről jöhetett a folytatás. 

Alcaraz számára fontos lett volna, hogy hamar előnybe kerüljön, de a magyar teniszező második szervagémjét is hozta, elsősorban magabiztos szerváinak köszönhetően. Ezt követően Marozsán két fogadópontot is nyert, de spanyol riválisa végül egy szép átemeléssel lezárta a gémet, nem adott esélyt a bréklehetőségre.

A magyar játékos tartotta a tempót, újra hozta adogatását, ezúttal úgy, hogy a spanyol teniszező az egyenlőig sem jutott el gémen belül. Alcaraz következő adogatójátékában két kettős hibát is ütött, így Marozsán két pontra került a bréktől, de ennél tovább nem jutott, a világranglista-2. spanyol lezárta a játékot. Majd szintet emelt játékán, variálta az ütéseit, amelyre nem érkezett válasz Marozsán oldaláról. 0:40 után ugyan két pontot nyert a magyar teniszező, de harmadik lehetőségét kihasználta Alcaraz, így előnybe került. 

A világranglista-58. magyar második szervái mögött a pontok alig egyharmadát nyerte meg, egyre többet hibázott, amit a 20 éves spanyol kegyetlenül kihasznált, így 5:3-nál a szettben maradásért kellett adogatnia Marozsánnak. 

Ezt viszont már nem sikerült abszolválni, Alcaraz sorozatban négy gémet nyerve hozta az első szettet 42 perc játék alatt.  

A második játszma is hasonló mederben folytatódott, mint ahogyan az első befejeződött, Alcaraz magabiztosan hozta első adogatójátékát. Marozsán ekkor megszakította spanyol riválisa sorozatát, öt elbukott gém után újra játékot nyert, így tartotta szetten belül a lépést – még annak ellenére is, hogy Alcaraz szervái mögött nem sok babér termett számára. 

A folytatásban Marozsán nem tudta hozni saját adogatójátékát, megint három bréklabdához jutott Alcaraz, amelyekből harmadikat váltotta pontra, így 4:2-re ellépett. Ezt követően, a mérkőzés során először harcolt ki fogadóelőnyt a magyar játékos, méghozzá rögtön kettőt, de egyiket sem tudta értékesíteni, egy játékra kerülve ettől a kieséstől. 

Marozsánnak volt néhány csodálatos tenyerese, amelyekből látványos pontokat szerzett, de összességében Alcaraz végig kontrollálta a mérkőzést, olyan játékot nyújtva, amellyel talán nincs teniszező, aki bármit tudott volna kezdeni. Az első számú magyar játékos végül alig 1 óra 15 perc alatt, 6:3, 6:3-ra kapott ki a második kiemelt, címvédő spanyol riválisától.

Ennek ellenére Marozsán rendkívül büszke lehet Indian Wellsben nyújtott teljesítményére, három mérkőzést nyert a főtáblán, amelynek köszönhetően a torna végeztével beállítja legjobb helyezését a világranglistán, és az 57. pozícióból várhatja a folytatást. 

ATP 1000, Indian Wells, nyolcaddöntő

  • Carlos Alcaraz (spanyol, 2.) – Marozsán Fábián 6:3, 6:3  

(Borítókép: Getty Images)