A klasszis ellenfélen túl több dolog is volt, amely hátráltatta Marozsán Fábiánt a Garroson

GettyImages-2155270477
Nehezen kezdődött a mérkőzés Marozsán Fábián számára, végül tisztes helytállással búcsúzott Grigor Dimitrov ellen a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros második fordulójában. A mérkőzés után Marozsán edzője, Balázs György értékelte a mérkőzést, és leginkább a körülményekre, például a rendkívül esős időjárásra hívta fel a figyelmet, amelyek hátráltatták a magyar teniszező játékát. Szégyenkezésre viszont abszolút nincs okuk.

Az első szettet nyert gém nélkül vesztette el Marozsán Fábián, a folytatásban viszont több biztató pillanata is volt, annak ellenére, hogy végül viszonylag simán búcsúzott Grigor Dimitrov ellen. Az első számú magyar teniszezőnek többnyire nem volt válasza a bolgár klasszis nyeséseire, a körülmények pedig inkább Dimitrovnak feküdtek, mintsem Marozsánnak. A mérkőzés után a magyar teniszező edzője, Balázs György értékelt az Indexnek. 

Nem kezdődött túl jól Fábián számára a mérkőzés, nem tudott elég agresszív lenni, Dimitrov pedig minden adódó lehetőséget kihasznált, így viszonylag hamar jelentős előnyt épített fel. Az elmúlt napok esőzései miatt sokkal mélyebb, lassabb volt a pálya, ez nem annyira volt ideális Fábiánnak, Dimitrov viszont nyeséseivel és rendkívül variábilis játékával vesztett gém nélkül megnyerte az első szettet

– kezdte az értékelést Balázs György, aki kiemelte az elmúlt napok szeszélyes francia időjárását. Mint arról rendszeresen beszámoltunk, szinte megállás nélkül esik az eső Párizsban, így a magyar teniszező mérkőzése szerdáról csütörtökre csúszott, de a körülmények nem tették lehetővé, hogy rendszeresen eddzen – mindössze néhány beütésre volt lehetősége a vasárnapi, győztes mérkőzése után. 

Balázs György szerint az első szettet leszámítva abszolút vállalható, értékelhető volt tanítványa teljesítménye. A második szettben 0:3-ról egyenlített, majd a harmadikban három mérkőzéslabdát is hárított Dimitrov ellen, aki remekül játszott. 

A Roland Garros előtt talán aláírtuk volna, hogy Fábián egy mérkőzést nyer a főtáblán, majd a világ egyik legjobbja ellen búcsúzik, így nem vagyunk teljesen elégedetlenek. Tudtuk, hogy rendkívül nehéz mérkőzés lesz a Dimitrov elleni, a világranglista tizedik helyezettje, nagyon jól szervál, amiről tanúbizonyságot is tett. Összességében nem volt ez a mi tornánk, hátráltattak a körülmények – amit nem kifogásként használok –, de például sokkal jobban feküdt volta Fábiánnak, ha nem 15-16 fokban, hanem napsütéses kánikulában kell játszania

– folytatta a szakember. A vereség ellenére pozitív dolgokat is látott Balázs György. Azon túl, hogy Marozsán mérkőzést nyert a Garroson – így Wimbledon az egyedüli olyan GS-torna, ahol még nincs főtáblás győzelme –, küzdeni akarásról és kitartásról is tanúbizonyságot tett, így nincs okuk szégyenkezni.

Nagyon sűrű az első számú magyar teniszező programja, a Roland Garroson még párosban érdekelt a brazil Romboli oldalán, majd elkezdi a felkészülést a füves pályás szezonra. Balázs György tanítványa Párizs után legközelebb majd Stuttgartban, azt követően pedig Halléban versenyez a tervek szerint – füves pályás tornákon, felkészülve Wimbledonra.

A Roland Garros programja egyébként, hasonlóan az elmúlt napokhoz, jelenleg is áll esőzés miatt, kizárólag a két centerpályán zajlik a játék. A Phillipe Chatrier-stadionban a világelső, címvédő Novak Djokovics meccsel Carballes Baena ellen, a Suzanne Lenglen salakján pedig a Rafael Nadalt búcsúztató Alexander Zverev játszik Goffin ellen.

(Borítókép: Getty Images)