Novak Djokovics visszalépett a Roland Garrostól

GettyImages-2155335069
2024.06.04. 17:06
A címvédő Novak Djokovics térdfájdalmak miatt visszalépett a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros negyeddöntőjétől. A szerb klasszis ennek értelmében elveszíti a világelsőséget, helyét Jannik Sinnernek adja át jövő hétfőtől.

Hétfő délután még több mint 4 óra 30 perces mérkőzést nyert a szerb címvédő Francisco Cerundolo ellen, a salakos Grand Slam negyeddöntőjében viszont már nem tud pályára lépni. Novak Djokovics több mint kilenc órát töltött a pályán a Garros legutóbbi két fordulójában, és ezek a megpróbáltatások annyira megviselték a térdét, hogy nem tudja folytatni a versenyt. 

A kedden elvégzett vizsgálatok alapján Djokovics jobb térdében részleges szalagszakadást diagnosztizáltak. 

A Roland Garros tájékoztatása szerint a szerb világelső így nem áll ki a szerdán esedékes, Casper Ruud elleni negyeddöntőjére, egyúttal visszalép a tornától. Djokovicsot már hétfő délutáni mérkőzése alatt is térdfájdalmai hátráltatták, fájdalomcsillapítót vett be, de ezek szerint ez csak átmeneti megoldás volt. 

A 37 éves, 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes Djokovics így nem védi meg címét Párizsban, és világelső pozícióját is elveszíti. A Roland Garros után a férfi egyes világranglistájának éllovasa Jannik Sinner lesz, aki még mindig versenyben van a francia fővárosban. 

Korábban még sosem volt példa arra, hogy olasz teniszező álljon a férfi vagy női egyéni ranglista élén.

Amennyiben viszont Carlos Alcaraz nyeri meg a Roland Garros férfi egyesét, úgy a fiatal spanyol fellép a világranglista második helyére, Djokovics pedig visszaesik a harmadik pozícióba. A női mezőnyben előfordulhat az a forgatókönyv, hogy az első négy kiemelt játssza a két elődöntőt, a férfiaknál pedig az első négyből három kiemelt juthat be a legjobb négybe. A nőknél már az első kiemelt Iga Swiatek és a harmadik Coco Gauff biztosította helyét az elődöntőben. 

(Borítókép: Getty Images)