Marozsán Fábián az első fordulóban kiesett a wimbledoni teniszbajnokságon

2024.07.01. 14:25
A wimbledoni teniszbajnokság első fordulójában kiesett Marozsán Fábián, aki négy szettben kapott ki Jan-Lennard Struff ellen. Az első számú magyar teniszező a második szettben brékhátrányból még visszaküzdötte magát, majd megnyerte a partit, de többre már nem futotta részéről.

Első főtáblás wimbledoni győzelmére készült Marozsán Fábián, jelenleg 45. helyen rangsorolt teniszezőnk. A magyar játékosok között legelőkelőbb helyen jegyzett Marozsán tavaly is a 128-as főtábla tagja volt, de akkor az első kanyarban simán kikapott David Goffintől. Ezúttal Jan-Lennard Struff volt a magyar teniszező riválisa, aki szintén nem ígérkezett könnyű első körös ellenfélnek. 

GettyImages-2157838157
Fotó: Getty Images

Egymás elleni mérlegük 1–1-re állt: 2022-ben egy pozsonyi challengeren Marozsán, tavaly Szófiában pedig Struff bizonyult jobbnak. A harmadik csatát a Hajdúszoboszló SE sportolója kezdte jobban, remek játékkal 4:1-re elhúzott, ekkor azonban váratlan és mély hullámvölgy következett: 

a warsteini teniszező sorozatban öt gémet hozott, és 31 perc után játszmaelőnyben volt.

A folytatás 4:4-ig csak bréklabdákat hozott, de ekkor Marozsán balszerencséjére bréket is, a rivális azonban 5:4-nél nem tudta kiszerválni a szettet, mert a magyar remek fogadásokat ütve visszabrékelt, így a rövidítésre maradt a döntés. Ebben Marozsán 6–4-re ellépett, és a második szettlabdájánál az ekkor már 13 ásznál tartó Struff egy könnyű labdát kiütött.

A harmadik felvonásban 3:2-nél a füvön otthonosabban mozgó ellenfél nagyszerű fogadójátékkal rukkolt elő, majd 5:2-nél a visszaeső magyar adogatóként az első két szettlabdát még hárította, de a harmadiknál beütötte negyedik kettős hibáját. 

A negyedik játszmában megintcsak Struff volt a stabilabb, 2:1-nél hatodszor is brékelt, s mivel a hátralévő időben a magyar a kettőből egyik bréklabdáját sem tudta értékesíteni, már nem maradt esélye a fordításra. A találkozó 2 óra 9 percig tartott, Struff 23 ásszal zárt.

A folytatásban Fucsovics Márton következik a 2021-ben döntős olasz Matteo Berrettini ellen, kedden pedig a selejtezőből érkező Gálfi Dalma és Udvardy Panna is bemutatkozik Wimbledonban.

Eredmény, férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért)

  • Jan-Lennard Struff (német) – Marozsán Fábián 6:4, 6:7 (4-7), 6:2, 6:3
  • később: Fucsovics Márton–Matteo Berrettini (olasz) 13.35