Nem vár könnyű feladat a magyarokra, két legjobbja nélkül utazik válogatottunk Egyiptomba

2024.09.03. 11:41
A magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya, Nagy Zoltán keretet hirdetett az Egyiptom elleni találkozóra. A magyar csapatot Piros Zsombor, Valkusz Máté, Fajta Péter és Madarász Gergely alkotja, a két, top 100-ban jegyzett teniszezőnk, Marozsán Fábián és Fucsovics Márton lemondta a szereplést.

A szeptember 13-án, Kairóban kezdődő Egyiptom–Magyarország Davis-kupa-világcsoport I. találkozó tétje a visszajutás a döntő selejtezőjébe, ahonnan kiesett a magyar csapat még februárban, a németek ellen. A magyar válogatott sikerrel vette ugyanezt az akadályt tavaly szeptemberben, Keszthelyen a törökök ellen, és most is a párharc favoritjának számít.

Piros Zsombor és Nagy Zoltán szövetségi kapitány
Piros Zsombor és Nagy Zoltán szövetségi kapitány
Fotó: Getty Images

Nagy Zoltán szövetségi kapitány kihirdette a csapatot, amelynek tagjai Piros Zsombor, Valkusz Máté, Fajta Péter és Madarász Gergely. Nem vállalta a szereplést Marozsán Fábián és Fucsovics Márton sem.

Hazánk első számú teniszezője, Marozsán Fábián a héten még a US Openen játszott, a második fordulóban esett ki a világranglista-5. Danyiil Medvegyev ellen, Fucsovics Márton pedig az első körben búcsúzott – sérülés miatt feladta a Jiri Lehecka elleni mérkőzését. Marozsánra rengeteg megvédendő világranglistapont vár ősszel, emiatt néhány napot pihenéssel, feltöltődéssel tölt, Fucsovics pedig sérüléséből épül fel.

A csapatnak így az első számú játékosa a jelenleg világranglistán 212. Piros Zsombor lesz, aki már közel járt a top100-hoz is, de az utóbbi időben nem annyira jöttek az eredmények. Valkusz jelenleg 400-on is kívül van a világranglistán, de játéktudása ennél komolyabb, sérülése miatt alig indult tornákon az idén, azért vesztett helyezéséből.

Az egyiptomiak legjobb játékosa Mohamed Safwat, aki szeptember 19-én lesz 34 éves, jelenleg 382. a ranglistán, de 130. is volt (2020-ban). Az elmúlt 3 hónapban az ITF Touron és Challengereken játszott, többnyire salakon, 11 mérkőzéséből hatot megnyert.

Legutóbb 2006-ban, Hódmezővásárhelyen találkozott válogatottunk Egyiptommal, akkor Bardóczky Kornél vezetésével 5:0-ra nyert a csapat. Az egyiptomiak hazai pályán viszont veszélyesek.

Nem lesz könnyű, de győzni megyünk Kairóba. Megnyugtatóbb lett volna, ha Marozsán Fábira és Fucsovics Marcira is számíthatok, vagy legalább az egyikük velünk tart, de ezen az összecsapáson nem vállalták a szereplést. Bízom a fiúkban, Piros Zsombi és Valkusz Máté már többször bizonyított a Davis-kupában, igazi specialistái ennek a csapatversenynek. Biztos vagyok benne, hogy Fajta Peti és Madarász Gergő is hozzáteszi majd a maga részét a siker érdekében

– mondta Nagy Zoltán a szövetség honlapján csapathirdetés után.