A magyar válogatott a szakadék széléről visszatáncolva, hatalmas csatában jutott a világdöntő selejtezőjébe

Borzasztó hosszú, perzselő hőségben végigküzdött nap után – a kiesés széléről visszatáncolva – döntő meccsen győzött a magyar férfi teniszválogatott Egyiptom ellen a Davis-kupa világcsoport I.-ben. Az afrikai válogatott a szombati első, páros meccset behúzta, egy győzelemre kerülve ezzel a feljutástól, de előbb Piros Zsombor, majd Valkusz Máté is megnyerte a maga egyéni meccsét, ezzel a magyar válogatott felé billentve a mérleg nyelvét. Februárban újra jöhet a világdöntő-selejtező. Helyszíni riport Kairóból.

Döntetlen állásról folytatódott a párharc, mivel pénteken Piros Zsombor hatalmas csatában, közel három óra játék után legyőzte az egyiptomiak második számú teniszezőjét, de Valkusz Máté hasonló körülmények között kikapott Mohamed Szafvattól, aki egyben az egyiptomi csapat szövetségi kapitánya is.

És ha már Szafvat, a rutinos teniszező a szombati játéknap első meccsén is salakra lépett, párosban partnere a 33 éves Mohamed Maamoon volt. Ellenfelük a magyar csapatból Madarász Gergely és Fajta Péter kettőse volt.

A péntek lényegi része perzselő hőségben, közel 40 Celsius-fokban telt, ez a hőmérséklet szombat reggelre egy kissé enyhült, továbbá néhány fátyolfelhő is enyhítette a hőséget. A lelátók viszont ma sem teltek meg, a korai kezdésre csak néhányan látogattak ki az El Gezira sportklubba.

A kezdés pillanatai
A kezdés pillanatai
Fotó: Klicasz Szpirosz Szotirisz

Nagyon jól kezdett a magyar kettős – pályafutásuk első közös fellépésén –, semmire hozta szervagémjét, majd a rá következő adogatójátékban is az első két pontot elhozta. 2:1-nél Szafvat szervált, 0:30-ig eljutottak Madarászék, de végül fogadóelőnyük sem volt – egyenlítettek a hazaiak. 

A gém után némileg váratlanul két kettőshibát is ütött Fajta, kihasználták a lehetőséget az egyiptomiak, brékeltek, de előnyüket nem tudták megtartani, 3:3-ról jött a folytatás. A szett hátralévő részében több brék nem volt, pedig erre inkább a magyar kettősnek volt lehetősége, jöhetett a hét nyert pontig tartó tiebreak. 1–0-ról 4–1 lett a magyar duónak, szettlabdája két játékosunknak volt először, de ekkor mindkét – szempontjukból – kulcsfontosságú fogadópontot az egyiptomiak nyerték.

Végül 7–6-nál Szafvat szervált, az első egyiptomi szettlabdát pedig egy jó adogatás után abszolválta – több mint egy óra után övék lett az első szett. Szafvaton kívül a 33 éves Maamoonnak is voltak remek pillanatai, ahhoz képest, hogy hivatalosan visszavonult, kifejezetten helytállt, és hergelte, vitte egymást előre az egyiptomi duó. A hangulat pedig csak egyre jobb lett – még a forrósodó hőmérséklet ellenére is. 

Fajta Péter és Madarász Gergely
Fajta Péter és Madarász Gergely
Fotó: MTSZ

A második szett úgy folytatódott, ahogyan az első befejeződött, mindkét fél magabiztos maradt szervagémjeiben, még fogadóelőnyig sem jutottak. 5:4-nél és 6:5-nél Madarászéknak a meccsben maradásért kellett adogatniuk, de egyik pillanatban sem remegett meg a magyar kettős, a két gémben összesen egy pontot buktak, jöhetett újra a rövidítés. Az idegek harcát most a magyarok kezdték jobban, 2–0 volt a javukra, de zárkóztak az egyiptomiak, Maamoon például remekül fogadott, egyik ritörnjére mozdulni sem tudott Fajta. 

5–4-nél Madarász kénytelen volt adogatni a meccsben maradásért, de sajnos mindkét fogadópontjukat nyerték a házigazdák, meccspontnál Fajta hálóba ütötte a labdát. A találkozó több mint 2 óráig tartott. Az egyiptomi válogatott ezzel 2–1-re módosította a párharc állását, és egyetlen sikerre került a feljutástól – a magyar pedig a kieséstől. 

Szafvat újra a pályán 

Egy kisebb szünet után folytatódott a program, és megint az egyiptomiak első számú játékosa, egyben szövetségi kapitánya, Mohamed Szafvat lépett pályára, ezúttal Piros Zsombor ellen. Eddigi egyetlen egymás elleni mérkőzésüket a magyar teniszező nyerte, két évvel ezelőtt egy olaszországi Challenger-torna selejtezőjében győzte le az egyiptomit. 

A láthatóan fáradt Szafvat lassan kezdte a meccset, és ugyan elbukta az első szervagémjét – 2:0-ra is elhúzott Piros –, hamar egyenlített. A magyar teniszező remekül kezdett, de viszonylag gyorsan elért egy holtpontra, amit az egyiptomi rögtön kihasznált. Piros próbálta kimozgatni riválisát, ahogyan csak tudta, fárasztva ezzel, de Szafvat elővette nagy szerváit, és tartotta magát. Nem meglepetés, jöhetett a rövidítés.

Piros a legfontosabb labdamenetekben újra remek teniszét vette elő, több hatalmas nyerőt is beütött, és eljutott négy szettlabdáig. Szavfat a kezét széttárta, nem tudott mit tenni, Piros másodjára beütötte a szettpontot, és övé lett az első játszma.

Ez hatalmas fegyvertény volt, nagyon kellett a folytatásra. 

Ezzel pedig szerencsére sikerült is élni, mivel Piros a második szettben már egyértelmű fölényben játszott. Szafvat ütései rövidültek, a magyar teniszező pedig direkt mozgatta riválisát, ez többnyire célravezető is volt. A még mindig pokoli forróságban és erős UV-sugárzásban egyre jobban szenvedtek a játékosok, de fizikailag érthető módon Piros bírta jobban a tempót. Egy nagyon küzdős, hosszú gém után brékelt Piros, majd két játékkal később megtette ugyanezt, így már 4:0-ra vezetett szetten belül.

Ezt követően egy rövidzárlat jött a magyarnál, négy váratlan hibával semmire bukta szervagémjét, de hamar javította botlását, a következő két játékot a már lépni alig bíró Szafvat ellen behúzta, két szettben megnyerte a meccset, kiegyenlítette a párharc állását, és életben tartotta a magyar válogatottat.

Piros Zsombor
Piros Zsombor
Fotó: MTSZ

Még az sem zavarta meg Pirost meccs közben, hogy többször az egyfolytában mászkáló közönség miatt félbeszakították a játékot. 

A mindent eldöntő, feljutásról – vagy kiesésről – döntő ötödik meccset Valkusz Máté játszotta, ellenfele nem az eredetileg nevezett Amr el-Szajed volt, hanem a világranglistán 900-on is kívüli Faris Zakaryia.  

Az első labdamenetektől fogva látszódott, hogy sokkal képzettebb – egyszerűen jobb – teniszező a magyar, és ugyan Zakaryia még két adogatógém erejéig tartotta szerváját, harmadjára már simán brékelt Valkusz. Az egyiptomi volt, hogy méteres outokat ütött, érthető, mivel tényleg nem ez a szint. De azért volt néhány olyan villanása, amivel kiérdemelte az egyiptomi publikum elismerését.

Ennek ellenére az első szett viszonylag sima küzdelmet hozott, Valkusz jól alkalmazkodott az egyre csak fokozódó hőséghez – és a hangos szurkolótáborhoz –, 6:3-ra hozta az első szettet. A folytatás sem hozott különösebb izgalmakat, még annak ellenére sem, hogy 4:4-ig világranglista-helyezéséhez képest sokkal színvonalasabb tenisszel tartotta magát Zakaryia, ekkor brékelt Valkusz, majd saját adogatásával magabiztosan lezárta a mérkőzést!

Ezzel a magyar férfi teniszválogatott hatalmas küzdelemben, két napig tartó, perzselő hőségben vívott mérkőzéseken legyőzte az egyiptomi válogatottat Kairóban, és februárban újra a világdöntő selejtezőjében szerepelhet. 

Davis-kupa, világcsoport I., második nap után 

Egyiptom–Magyarország 2–3

  • Szafvat, Maamoon – Madarász, Fajta 7:6, 7:6
  • Mohamed Szafvat – Piros Zsombor 6:7, 1:6
  • Faris Zakaryia – Valkusz Máté 3:6, 4:6