Fucsovics villámgyőzelemmel kezdett Belgiumban, Marozsán viszont kikapott Kazahsztánban

2024.10.14. 22:00
A hetedik helyen kiemelt Marozsán Fábián kikapott a nyitókörben a kazahsztáni Almatiban zajló keménypályás férfi tenisztornán, Fucsovics Márton viszont győzelemmel kezdett hétfőn Antwerpenben, szintén 250-es tornán.

Első alkalommal versenyez szeptemberi, Kínában összeszedett betegsége óta Marozsán Fábián, hazánk első számú teniszezője. Marozsán betegsége miatt nem indult el a sanghaji mestertornán, ott megvédendő 180 pontját elvesztette, így kicsúszott a top50 mezőnyéből. Visszatérésre a kazahsztáni 250-es tornát választotta, amelyen a hetedik kiemelést kapta. 

Marozsán a volt kazah fővárosban Borna Coriccsal került szembe. A horvát játékos három ATP-trófeát nyert, volt 12. is a ranglistán, de sorozatos sérülései és műtétei miatt nem tudta megvetni a lábát a legjobbak között. Jelenleg a 96. helyen áll, és az előző hat meccséből csak egyet nyert meg.

Korábban egyszer találkoztak, tavaly a római salakon az adriai teniszező bizonyult jobbnak, Marozsán ott az előző körben a világelső Carlos Alcarazt búcsúztatta.

A hétfői csatában 3:3-nál a 25 éves magyar négy bréklabdát még hárított, de az ötödiket már nem tudta. Coric azonban két kettős hibával „leadta” a szerváját (4:4), csakhogy Marozsán is így tett, ő is semmire bukta el az adogatását, ellenfele pedig összeszedte magát, és 47 perc elteltével szettelőnyben volt.

A folytatásban is sok volt a hiba, de ezekből Marozsán jött ki jobban, és 3:0-ra elhúzott. A 27 éves rivális azonban utolérte őt, újabb fordulatként azonban az ekkor már sokat rontó magyar 5:5-nél ismét elbukta az adogatását, ám Coric nem tudta kiszerválni a meccset. A játszmát lezáró rövidítésben már egyértelműen a stabilabban ütő horvát volt jobb, így 1 óra 53 perc után ő ünnepelhetett.

Fucsovics győzelemmel kezdett Antwerpenben

Fucsovics Márton a US Open óta először lépett pályára, az antwerpeni 250-es torna első fordulójában a top100-on kívüli Raphael Collignon ellen meccselt. A világranglistán jelenleg 93. Fucsovics remekül kezdte a találkozót, a fiatal belga második szervagémjét elvette, ezt az előnyt pedig végig megtartotta. 4:2-nél Collingtonnak ugyan volt két bréklabdája, hogy zárkózzon, de a magyar teniszező mindkét lehetőséget hárította, majd fogadóként zárta le a szettet.

Collignon hét kettőshibát ütött az első játszmában, első szerváinak felét sem ütötte be, Fucsovics pedig kihasználta ezt a lehetőséget.

A második szettben is Fucsovics brékelt először, negyed óra alatt elhúzott 3:0-ra, majd továbbra is dominált fogadóként, megint elvette a belga adogatását, jól teniszezett a magyar játékos. Sor, végül gémet sem bukott Fucsovics a szettben, a vége 6:2, 6:0

A második fordulóban Fucsovics majd a torna harmadik kiemeltje, Felix Auger-Aliassime ellen meccsel.

Nagyon erős mezőny gyűlt össze egyébként a belga városban, az első kiemelt a top10-es Alex De Minaur, de a főtábla tagja a többszörös Grand Slam-finalista Sztefánosz Cicipász is. 

ATP250, Almati 

  • Marozsán Fábián–Borna Coric 4:6, 6:7

ATP250, Antwerpen 

  • Fucsovics Márton–Raphael Collignon 6:2, 6:0