Ötszörös olimpiai bajnokkal edz Cseh László

2014.03.16. 13:44

Két hétig az ötszörös olimpiai bajnok Ryan Lochte-val készül majd az Egyesült Államokban Cseh László. A közös edzés lehetőségét Lochte jelenlegi edzője, David Marsh vetette fel először a pekingi olimpián három ezüstérmet szerző úszónak.

Először David szólt nekem az ötletről, ami rögtön megtetszett, bár azért gondolkodtam rajta egy sort. Később Ryannel is egyeztettem, és egyre jobban megérett bennem az elhatározás, ebbe bele kell vágni

- mondta Cseh, aki a hétvégén Charlotte-ban versenyez, majd ott is edzenek tovább az amerikaival. A 28 éves úszó a londoni olimpia óta itthon készült, túl idősnek tartotta magát a külföldi edzőtáborokhoz és kedvesétől sem akart hosszú ideig távol lenni, a mostani lehetőségre viszont nem mondhatott nemet.

Ez igazi kihívás, újszerű, ez az, ami miatt azt mondtam, muszáj kipróbálnom. Egy ideje egyébként is az motivál, hogy újabb és újabb módszerekkel készüljek, Ryannel ráadásul korban teljesen együtt vagyunk, régóta ismerjük egymást, azaz kifejezetten várom, hogy miként fog eltelni ez a két hét.

Lochte a tavaly nyári, barcelonai világbajnokság után váltott edzőt: Floridából, Gregg Troy irányítása alól Charlotte-ba költözött, hogy Marsh-sal dolgozhasson, és ne 8-10 évvel fiatalabb egyetemistákkal, hanem saját korabeliekkel edzhessen, illetve a 100 méteres sprintszámain is javíthasson, amihez Marsh remekül ért.

Cseh érkezése ráadásul azért is fontos Lochte-nak, mert az új helyen nem volt vegyesen edzőpartnere, míg Cseh új dolgok felfedezésére készül: „Láttam régebben, hogy Ryan traktorgumikat kötött maga mögé és azt húzta maga után – ha ez még mindig műsoron van, akkor azt is bevállalom, mindent ki akarok próbálni, amitől ő is jobbá válik.”

Lochte keze a magasban
Lochte keze a magasban

Ryan Lochte és Cseh László régóta jó viszonyban van, szeretnek egymással viccelődni, a barcelonai vb-n ezt többször meg is mutatták. A 200 méteres vegyes előfutama előtt Lochte azzal viccelődött, hogy ússzanak csak lazán, illetve hogy inkább aludna, mert már öreg a versenyzéshez, míg a 200 hát után azzal szórakozott, hogy olyan fáradt, hogy kihagyja a 400 vegyest, ahol aztán a legjobb idővel került a döntőbe.