Cseh László Európa-bajnok 200 vegyesen

2014.08.20. 17:48
Gyurta Gergely hatodik lett 1500 gyorson, Kozma Dominik pedig mindössze 13 századdal maradt le a dobogóról 200 gyorson a másik két döntőben. Biczó Bence 200 pillangón, Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka 200 vegyesen lett döntős, de Hosszú 100 háton is bejutott a legjobb nyolcba.

Egy hét után egy arany (Hosszú Katinka), két ezüst (Risztov Éva és Olasz Anna), valamint egy bronz (Kormos Villő-Reisinger Zsófia) volt a magyar csapat teljesítménye Berlinben a szerdai döntők előtt, ám Cseh László aranya után is bőven lesz miért izgulnunk, hiszen például Hosszúra is újabb döntők várnak majd.

Az 1500-as döntőben a várakozásoknak megfelelően a két olasz, Gergorio Paltrinieri és Gabriele Detti nagyon erősen kezdtek, mögöttük jó négyen, köztük Gyurta Gergely, meglehetősen együtt haladtak. Paltrinieri végig az orosz Jurij Priljukov Európa-csúcsot jelentő részidején belül volt, sőt, folyamatosan növelte az előnyét ahhoz képest is, más ellenfele nem volt a medencében meg is döntötte a Pekingben úszott rekordot.

Hátrébb viszont Gyurta a féltávhoz közeledve egyre jobban lemaradt az első négyestől, hiába volt jobb az ideje, mint az elődöntőben. Végül a hatodik helyen ért be, a dobogón Paltrinieri mögött a feröeri Pal Jönsen és Detti végzett.

Most ennyire tellett. Az látszik, hogy nem igazán megy egyszerre a nyíltvízi meg aztán a medencében az 1500 - de ezt majd megbeszélem az edzőimmel. Ez a mezőny most bivalyerős volt, ugyanez az idő két éve elég volt a bronzhoz, most csak hatodik lehetett vele lenni, bár így is életem második legjobbja, és ha megúszom a legjobbat, az is csupán az ötödik helyre lett volna elég itt ma. Örülök, hogy így le tudtam úszni az ezerötöt egymás után kétszer, a nyíltvízi úszások után

– nyilatkozta Gyurta a döntő után.

A program a Gyurta Dániel kedvenc számával, a 200 mellel folytatódott Gyurta nélkül a két elődöntővel, majd a női 200 vegyes jött az első futamban Verrasztó Evelynnel, a másodikban pedig Hosszú Katinkával. Verrasztó a saját futamában második idővel ment tovább a spanyol Mireia Belmonte Garcia mögött, míg Hosszú elképesztő fölénnyel nyerte a második elődöntőt új Eb-n úszott rekorddal. Így összesítésben az első és a negyedik legjobb idővel lett döntős a két magyar úszó 200 vegyesen.

A nap többi győztese

A női 100 mellen a dán Rikke Möller Pedersen nyerta svád Jennie Johansson és az olasz Arianna Castiglioni előtt.

Ugyancsak a nőknél 100 gyorson a svéd Sarah Sjösrtöm a világ idei legjobbjával nyerte, a harmadik aranyát Berlinben, a második a holland Femke Heemskerk, a harmadik a svéd Michelle Coleman lett.

„Nyomtam volna még ennél is jobban, de közben arra jutottam, hogy ez mégiscsak egy középdöntő, meg van a száz hát is nemsokára, úgyhogy inkább visszafogtam magam. Azért jól esett az úszás így is” – értékel Hosszú, míg Verrasztó így nyilatkozott: „Ez már jobban esett, mint a délelőtti. Gyorson még egy kicsit több kell, szerintem bennem is van, meglátjuk, mennyire tudom kihozni magamból holnap. Annak örülök, hogy az utolsó hosszra még együtt tudtam fordulni Belmontéval.”

A 200 gyors döntőjébe a harmadik idővel jutott be Kozma Dominik, jól is kezdett, 50 méter után a második, 150 méternél pedig a harmadik volt, ám a hajrában a francia Yannick Agnel az egyes pályáról megelőzte az egyéni csúcsot úszó Kozmát. A számot a szerb Velimir Sztjepanovics nyerte a német Paul Biedermann előtt, a bronz Angelé lett, Kozma 13 századdal maradt le a dobogóról.

Na már ezért megérte: végre meghaltam a végére. Jó volt, baromi jó, nem zavar, hogy nem lett meg az érem. Persze, álmodtam jobbról, mindig álmodunk, de semmi gond, hogy most nem lett még meg. Ehhez a számhoz kell a rutin, Agnel is megmutatta ma, nagy klasszis, az egyes pályán lett dobogós. Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!

– mondta a dobogóról lemaradt, de emiatt sem csüggedő Kozma.

200 pillangón a férfiaknál Biczó Bence a második, az idők alapján jóval erősebb futamban indult és lényegében gond nélkül, összetettben a harmadik idővel jutott a döntőbe a dán Viktor Bromer és a lengyel Pawel Korzeniowski mögött – mindhárman jobbat úsztak, mint az első futamban legjobb belga Louis Croenen.

Ez olyan úszás volt, amit szerettem volna látni magamtól egy ideje. Utána vettem egy nagy levegőt, és most nagyon úgy érzem, hogy egyáltalán nem vett ki belőlem sokat. Sőt, még van is benne, a második ötven ugyanis nagyon laza volt, csak a második százat nyomtam meg, mert nagyon együtt volt a mezőny. Úgyhogy ha a második ötvenbe még beleteszek, akkor szerintem ott lehetek az elején a döntőben is

– bizakodott a csütörtöki döntő előtt Biczó.

Cseh László remekül kezdett a 200 vegyes döntőjében, pillangón csak Markus Deibler volt jobb nála, de háton hatalmas előnyt szerzett. 150 méternél, a mellúszás végére hat századdal visszaelőzte a német, a végén négyen együtt érkeztek, fantasztikus hajrában Cseh nyúlt be legjobban, 12. Eb-címét nyerve – sorozatban az ötödiket 200 vegyesen.

Jól mutatja, hogy mennyire szoros volt a verseny, hogy négyen is 2 tizedmásodpercen belül végeztek. Cseh végül 7 századdal nyert a német Philip Heintz előtt, a harmadik a bri Roberto Pavoni lett.

Cseh László 200 vegyes Eb-aranya, 2014

Hosszú a szerdai második elődöntőjén, a 100 háton némileg tartalékolt, bár így is csak egyetlen századdal verte meg őt a második futamban a brit Georgia Davies. Hosszú összesítésben a harmadik legjobb idővel lett döntős, az első futamban ugyanis a dán Mie Nielsen mindenkinél jobb volt egyedüli 1 másodpercen belüli idejével.

Az elődöntő után a rajtra panaszkodott Hosszú, amin szerinte még van mit csiszolni. „Az érem is benne van szerintem, én legalábbis szeretnék itt is dobogóra kerülni, van egy óra a kettővegyes után, azaz szerintem meg tudom csinálni.”

A nap utolsó száma az 50 méter hát két elődöntője volt a férfiaknál, magyar induló nélkül. A legjobb idő az orosz Vlagyimir Morozové let 24.61-gyel.

Az úszó-Eb szerdai programja

  • 18.07 férfi 1500 méter gyors, döntő – Gyurta Gergely
  • 18.25 férfi 200 méter mell, elődöntők
  • 18.35 női 200 méter vegyes, elődöntők – Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn
  • 18.52 férfi 200 méter gyors, döntő – Kozma Dominik
  • 18.57 női 100 méter mell, döntő
  • 19.01 férfi 200 méter pillangó, elődöntők – Biczó Bence
  • 19.18 női 200 méter gyorsúszás, döntő
  • 19.22 férfi 200 méter vegyes, döntő – Cseh László
  • 19.34 női 100 méter hát, elődöntő – Hosszú Katinka
  • 19.43 férfi 50 méter hát, elődöntők