Gyárfás: Ennyi hülye bíró a világon nincs

2014.09.16. 10:52

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek az olaszországi nyílt vízi úszó Európa-kupa-döntő kapcsán, amelyben Papp Márk végül csak a második lett, mivel olasz ellenfele, Andrea Bianchi az ötkilométeres időfutamon csak 4900 métert teljesített.

A magyar sportvezetők szerint Papp csalással lett csak a második. Az nso.hu megkereste a Magyar Úszószövetség elnökét, Gyárfás Tamást, aki még most is bosszúsan mesélt a történtekről:

„A magyar szakvezetők beszámolójának ismeretében megkerestem telefonon Paolo Barellit, a LEN elnökét, és beszámoltam arról, mit hallottam, továbbá kértem közreműködését. Ezután arra kértem a szövetség munkatársait, hogy az érintettektől kérjenek írásos beszámolót, hogy eljárhassak az ügyben. Ettől kezdve lett bonyolultabb a történet: arra a kérdésre, hogy miért nem óvtak, azt a választ kaptam, hogy csak másfél órával a célba érkezést után tudták meg az eredményt, addigra pedig a harminc perces óvási idő lejárt."

„Ez úgy, ahogy van, butaság. Óvni a végeredmény kihirdetése után lehet, fél órán belül. A száz méter levágása hihetetlen, ennyi hülye bíró nemhogy a LEN-ben, de az öt kontinenst tömörítő nemzetközi úszószövetségben sincs. Papp 20.6 másodperccel veszítette el az összetett versenyt, eszerint Bianchi akkor nyert volna, ha ezen belül teszi meg az öt kilométeres táv utolsó száz méterét. A világcsúcs százon 46.91 másodperc."

„A szövetség változatlanul várja az írásbeli tényszerű tájékoztatást, hogy eljárhasson a sportág és Papp Márk érdekében. Annyit még hadd tegyek hozzá: csodálatos, amit a nyílt vízi úszók az elmúlt években elértek, de van még mit tanulniuk" – fogalmazott Gyárfás.