Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hosszú Katinka jobb, mint a vébén

2015.08.15. 19:12

Hosszú Katinka a franciaországi Chartres-ban rendezett úszó-világkupa első napján két arany- és egy bronzérmet szerzett. Verrasztó Dávid 400 vegyesen nyert, Jakabos Zsuzsanna 200-on lett második.

Hosszú a világbajnokság óta nem sokat pihent, Kazany után a moszkvai úszó-világkupát is bevállalta, ahol négy aranyérmet szerzett. A világkupa második állomásán,  is nehéz programot állított össze magának, a mellúszásokon kívül minden számba nevezett.

A délutáni döntők közül először 200 gyorson indult, a legjobb idővel jutott be, de mellette úszott a vb-bronzos Missy Franklin, aki Kazanyban legyőzte Hosszút. Franciaországban azonban megváltoztak az erőviszonyok, Hosszú végig vezetve, több mint egy másodpercet vert az amerikai úszóra. Idejük: 1:56.06 illetve 1:57.28. Hosszú hét századdal még jobbat is úszott, mint a világbajnokságon.

Száz pillangón a legjobb időt érte el az előfutamban délelőtt, de visszalépett a számtól. Verrasztó Evelyn így a hatodik idővel döntőzhetett. Nem sikerült javítania, sőt csak a hetedik lett.

Hosszú ötven háton is kipróbálta magát, sokat nem lehetett várni tőle ezen távon, a hetedik helye nem meglepetés, inkább csak bemelegítés volt neki a 11 perccel később induló 200 vegyesre.

Azon nem kezdett nagyon erősen, a pillangót még Jakabos Zsuzsanna teljesítte először, Hosszú csak a negyedik idővel fordult. Még háton is második volt, de a második százon megelőzte Jakabost, végül 63 századdal (2:10.19) verte meg a második helyen végző riválisát. Ezután ötven gyorson rajtolt el, ahol bronzérmet szerzett.

Kétszáz háton bombaerős volt a mezőny, a kazanyi vb első négy helyezettje újra megküzdött egymással. Meglepetésre az akkori negyedik, az orosz Darja Usztinova szerepelt legjobban, bő egy másodpercet vert a világbajnok Emily Seebohmra, Missy Franklin majdnem kettőt kapott. Hosszúnak esélye sem volt, a győztestől hat másodpercet kapott, a negyedik lett. A nyolcszáz gyorsot bevállalta a nap végére, de valószínűleg ezt csak edzésnek fogta fel, a hetedik helyen zárt.

Férfiaknál Verrasztó Dávid 200 pillangóban és 400 vegyesen indult, utóbbiban nagy hajrával, az utolsó ötvenen második legjobb időt úszva a negyedik helyen érte el a falat. Négyszáz vegyesen nem is lehetett kérdés, hogy nyer-e. Csak hárman neveztek a futamba. Verrasztó az ír Benjamin Doyle-nál 22 másodperccel, az Egyesült Arab Emirátusok versenyzőjénél, Mohammed al-Ghaferinél 1 perc 22 másodperccel jobb idővel nevezett. Ez a különbség aztán a medencében is érvényesült.