Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Hosszú Katinka hajnalban hazajött az Eb-ről, délután Budapesten edz

2016.05.20. 08:39

Hosszú Katinka a londoni úszó Európa-bajnokságot négy nap után otthagyja, ennyire terveztek edző-férjével, Shane Tusuppal, hogy megvalósíthassák céljaikat. Nem mondták ki, de ez nyilvánvalón egy vagy több olimpiai aranyat jelent Rio de Janeiróban.

Hosszúnak sűrű lett a negyedik napja, előbb 200 vegyesen úszott, és nyert, majd a 100 hát következett, nem sok ideje volt pihenni, nem véletlen, hogy az előbbi szám eredményhirdetésére úszósapkában ment ki, mondta a nap után videós értékelőjében.

A magyar úszó elégedett a teljesítményével, 2:07,3-as ideje 200 vegyesen egy másodperce van a világcsúcsától, és annak is örült, hogy száz háton 59 másodpercen belülre került. A 4x200-as gyorsváltó arany még csak ezután következett.

„A nap szenzációja a harmadik úszás volt. Minden kiúsztam magam abban a váltóban, Kapás Bogi elsőként váltott. Innen nem lehet elveszíteni, teljes gőzzel elkezdtem a 200 métert, ami azért hosszú a sprinthez. Az utolsó ötvenen éreztem, hogy milyen keményen is kezdtem. Tudtam, hogy a második százon kijön, hogy voltak előtte számaim. Körülnéztem a vízbeugrás előtt, voltak nagy nevek, például Federica Pellegrini, aki 2008-ban olimpiai bajnok is volt, aztán hollandok, svédek, akik a világranglistán első háromban vannak. Úgy ugrottam be a vízbe, hogy mese nincs, ezt meg kell csinálni. Az utolsó 25-ön imádkoztam, hátha a csajok behúznak a partról. Láthattátok, hogy mennyire örültem, hogy sikerült behozni a váltót. Több magyar zászló volt a parton, mint angol. Olyan volt, mintha otthon úsztunk volna."

Tusup szerint fontos állomás volt az Eb, mert Magyarországon nincs olyan olimpiai válogató, mint a nagyobb nemzeteknél. Az edző szerint jó felmérő volt, hogy hol tartanak, min kell még javítani.  „Edzésből jöttünk, és holnap délután már állunk is vissza a nagyon kemény edzésmunkába" – mondta. Hosszú hozzátette, hajnal fél hatkor indulnak Londonból, és péntek délután már Budapesten edzenek.