Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kapás Boglárka is Gyurta és Hosszú mellett, a volt MOB-vezető beszólt Gyárfásnak

2016.11.17. 09:02 Módosítva: 2016.11.17. 11:29

Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka konfliktusa kedden lépett új fejezetbe, amikor Rio háromszoros olimpiai bajnoka minden eddiginél keményebb hangú nyílt levelében lemondásra szólította fel a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét. A szövetség még aznap saját nyílt levelével felelt, tételesen próbálva cáfolni Hosszú vádjait.

Szerdán, egy eredetileg más okból összehívott sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás ismét ismertette a szövetség álláspontját, illetve lehetőséget biztosított az újságíróknak a kérdésekre. A kevés igazán kényes kérdés egyike arra vonatkozott, hogy nem fél-e attól, más úszók is kiállhatnak Hosszú mellett. A MÚSZ elnöke azt felelte, hogy természetesen megvan ennek az esélye, mert Hosszú Katinkát példaképpé teszik az eredményei.

Szinte azzal egy időben, hogy ezt elmondta, Gyurta Dániel, London olimpiai bajnoka egy közleményben kiállt Hosszú Katinka mellett. Ezt később Hargitay András, az úszók kapitánya megpróbálta finomítani, de Gyurta közölte, hogy ne adjanak szavakat a szájába, álláspontja nem szorul magyarázatra.

Tegnap délután Kapás Boglárka is eljuttatta levelét a Nemzeti Sporthoz, Gyurtához csatlakozva, és ezáltal helyet foglalva Hosszú Katinka oldalán.

„Gyurta Dániel olimpiai bajnok csapattársamhoz szeretnék csatlakozni. Sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélnünk. Miért is gondolom ezt? Optimális esetben nekünk, versenyzőknek arra kellene koncentrálnunk, hogy teljes erővel a világversenyekre készüljünk, és csúcsformában álljunk a rajtkőre.

Az elmúlt közel egy évben azonban ezen a téren valóban nem volt könnyű dolgunk. Vagy hangos belháborúk zajlottak, vagy éppen hidegháborús közegben kellett élnünk a mindennapjainkat

– fogalmazott az olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszó, majd azzal zárta közleményét, hogy „Danival együtt én is bízom abban, hogy a sportvezetésben megszületnek azok a döntések, melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz. Mindez elsősorban Magyarország és a magyar úszósport érdeke.”

Csütörtök reggel a MOB volt sportigazgatója, a vívókkal szövetségi kapitányaként három olimpiai aranyat szerző Kovács Tamás is nekiment Gyárfásnak egy Facebook-oldalán kitett üzenetben:

„A magyar úszósport két jelenlegi legeredményesebb olimpiai bajnok versenyzőjének nyilatkozata azt bizonyítja, hogy nincs minden rendben a sportág berkein belül, amit az elmúlt egy év negatív eseményei is alátámasztják. Aki ismeri a két versenyzőt, annak a fejében meg sem fordul az, hogy itt versenyző uralomról lenne szó, csak olyan kiváló profi szemléletű sportolókról van szó, akiknek van véleménye. Ja kérem ez a vélemény nem egyezik, a szövetség vezetésének a véleményével, akkor el kell gondolkozni, hogy ki a fontosabb a magyar sport számára: Gyárfás Tamás vagy a Hosszú Katinka–Gyurta Dániel páros!

Tudomásul kell venni, nincsenek pótolhatatlan vezetők, és a magyar sportban is el kell, hogy jöjjön az ún. rendszerváltás, mert ez sok sportágban még nem történt meg!”

Időközben kiderült, hogy Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes versenyző menedzsmentje is megszólalt a botrány kapcsán, kiemelve, hogy csak a saját álláspontjukból képesek megítélni az ügyet, de ez alapján ők is úgy gondolják, hogy a szövetség nem tekinti egyenrangú félnek a versenyzőket.

„Saját sportolónk esetében is élnek, illetve éltek a Katinka által említett 'módszerekkel', többek között, amikor a 2015 decemberében bejelentett, 2016-ra vonatkozó támogatást, amelynek célja a zavartalan riói felkészülés biztosítása lett volna visszatartották (és tartják a mai napig), egyoldalú, a sportolót kiszolgáltatottá tévő szerződést akarnak aláíratni vele, kvázi sajátjukként gazdálkodva a sportoló képmásával, nevével. Mivel ezt egy valódi képviseletet ellátó management (amely valóban a sportolóért dolgozik és nem ellene) versenyzője érdekében nem hagyhatja jóvá, így sportolónknak sem javasoltuk, viszont konstruktív módosításainkat elküldtük, hogy a helyzet mindkét fél megelégedésével rendeződhessen.

A »jutalmunk«, hogy a versenyző a támogatást a mai napig nem kapta meg, a szövetség pedig semmilyen megkeresésre (sem e-mail, sem telefon, sem egyéb) nem reagál, az üggyel nem foglalkozik.”

A Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is beszálltak Hosszú Katinka és Gyurta Dániel oldalán egy Nemzeti Sportnak elküldött közleményben, többek között ezt írják:

„Gyerekkorunk óta az úszás a legfontosabb dolog az életünkben, ezért úgy érezzük, hogy szeretnénk csatlakozni a Katka és Dani által tett kijelentésekhez.”

Amennyiben újabb sportvezetők vagy versenyzők állnak ki egyik vagy másik oldalon, frissítjük cikkünket.