Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Rátelepedett az úszószakmára Gyárfás, és már azt hitte, úszni is tud

2016.12.06. 12:17

Verrasztó Zoltán először mondta el, hogy egyesületi vezetőként milyen volt belülről látni a szövetség átalakulását, és mit szólt, amikor a most éppen a rövid pályás úszó-világbajnokságon szereplő fia, Dávid és lánya, Evelyn az elsők között csatlakozott Hosszú Katinka Gyárfás Tamást lemondásra felszólító kezdeményezéséhez.

Verrasztó Zoltán, a Jövő SC elnöke a Digi TV Reggeli Start című műsorában beszélgetett Szombathy Pállal. Arról, hogy mit szólt, amikor kiderült, gyermekei is Gyárfás lemondását követelik, azt mondta, meg szokott velük beszélni mindent, de felnőtt emberekről van szó, ők döntik el, hogy ki mellé csatlakoznak.

Szerinte Gyárfás múltbeli érdemeit nem szabad elsöpörni: „kiváló dolgokat művelt, aztán a vezetési stílusa kezdett a visszájára fordítani” mindent.

Már azt gondolta, hogy úszni is tud, a nem túl demokratikus vezetésből, antidemokratikus lett.

Hogy mikortól kezdődtek a bajok, arra azt mondta, hogy kb. a Nap TV megszűnésétől, miután Gyárfásnak túl sok ideje lett. De Gyárfás kezébe már a kezdetektől odakerült az irányítás. Az elnökség pedig előbb nagyobb volt, aztán kisebb lett, míg a választás irányított volt, milyen is lehetett volna, ha a 15 fős elnökségből 8-at eleve ő határozott meg.

Szerinte korábban Gyárfást jól kordában tudta tartani a szakmai oldal, amit Kiss László kapitány és Ruza József főtitkár képviselt, aztán az ő eltűnésükkel „a szövetség védtelenné vált”.

Gyárfás érdemei mellett felsorolható, hogy Magyarország vb-t rendez, ami a világ 4. legnagyobb sporteseménye. „Ebben odaérni a világ elejére, nem ugyanaz, mint egy kisebb sportágban.”

Amit a fiatalok írtak, igaz volt, és Gyárfás lemondása is okos ötlet, mondta Verrasztó elnök. Ő mindezek ellenére most pesszimistább picit.

Szerinte ami most folyik a magyar úszásban,

az új elképzelések a magyar úszósport halálát fogják jelentik majd.

Hogy mik is ezek? Szétverték a nagy egyesületeket, Budapesten nincs igazán lehetőség edzeni, ami szerinte nonszensz. Azonban, ha 2021-ben lett volna a vb, ahogy eredetileg tervezték, elkerülhető lett volna a mostani káosz, „nem tudom, miért lett 17-re előrehozva”.

Az úszóknak tudniuk kellene, hogy milyen lehetőségeik vannak, de a mai viszonyok között a legjobb tíz felnőtt úszó ugyanazt kapja, amit 2013-ban, miközben a magyar úszósport anyagi helyzete a hatszorosára ugrott.

Verrasztó szerint ők már a hetvenes években megkapták a szövetségtől a lehetőséget, és áprilisban például már a negyedik nemzetközi versenyen indulhattak, míg most egy felnőttnek azt mondják, hogy egy nemzetközi versenyt dotálnak. Évente. „Persze, hogy tiltakozik, ha hatszor ennyi pénz van, mint ami régen volt.” Nem lehet bezárni a kapukat, a világ halad, mondta.

Szerinte a magyar úszósport Hosszú nélkül is ott van a világ elején, ami borzasztó nagy dolog, hiszen ebben a sportágban 200 ország vesz részt egy vb-n, és ebből 100 komolyan is versenyez. Most arra lenne szükség, hogy alulról építkezzen a sport, mert a világ túlhaladta egy csomó dologban azt, ami itt van.

Szerinte szövetségi kapitányi tisztre sincs szükség, hiszen nem jó megoldás, ha a szövetség szakmai vezetése dönti el, hogy ki mikor mehet edzőtáborba, és meg sem tudja indokolni. Nincs szükség ilyen központi műhelyre, mondta. Elnökre is maximum társadalmi pozícióban, vagy egy olyan erős emberre, aki tud segíteni, de nem olyanra, aki ráül a sportra, és megmondja, mi legyen. 

Az elnökségnek fel kéne állni, lehet elnök Czene vagy Seszták, mert nem ez fog dönteni, inkább egy főtitkárra van szükség, aki megfelelően koordinál, és kialakítja a jogi kereteket. De a főtitkár olyan legyen, aki képes ezt irányítani, és aki nem szól bele a szponzorokba sem, ami most szintén problémákat okoz.