Nincs veszélyben az úszóvébé, de nő a káosz az üzemeltetés körül

2017.04.14. 13:38

Ami csak megtörténhet, minden megtörténik a nyári, budapesti vizes világbajnokság helyszínével:

Most pedig a Népszava kiderítette, hogy a Duna Arénának (ez lett a Dagály hivatalos neve) nincs üzemeltetője.

A közbeszerzési értesítő szerint eredménytelen volt az üzemeltetésre kiírt pályázat: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a világbajnokság idejére, 3 hétre keresett üzemeltetőt, de hiába.

MG 041
Fotó: Martiskó Gábor / Index

Ha ez a helyzet nem oldódik meg, elméletileg nem lehet megrendezni a vb-t, írja a lap.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a sikertelenség oka az volt, hogy a jelentkezők túl sokat kértek a feladat ellátásáért, de a Népszava megszólaltatta Muszbek Mihály sportközgazdászt, aki sötéten látja a helyzetet.

Szerinte

  • nem volt egyetlen jelentkező sem, és ezen nincs mit csodálkozni, ilyen feladatot senki sem vállal el három hétre, ezen csak bukni lehet
  • nem érti, miért most, három hónappal a vb előtt kezdenek el üzemeltetőt keresni
  • ez összetett feladat, csak ebben jártasakra lehet bízni, a takarítástól kezdve a víz vegyszerezéséig szinte minden beletartozik az üzemeltetésbe, "én sem vállalnám annak a terhét, hogy 150 tévétársaság előtt kövessek el valami hibát"
  • ebből még akkor sem lehet jól kijönni, ha valaki az önköltség tizenötszöröséért vállalja el az üzemeltetési feladatokat

Ami biztos: üzemeltető nélkül nem tud működni egy uszoda, ugyanakkor információink szerint a Duna Aréna körüli bonyodalmak részben éppen annak köszönhetők, hogy többen is pályáznak a feladatra. Ha belegondolunk abba, hogy az üzemeltetést a jövőben nyilvánvalóan egy állami cég fogja végezni, akkor a piaci alapon termelődő veszteség kérdése lényegesen kevésbé nyomasztó probléma, hiszen a költségvetés bizonyára elegendő forrást biztosít majd a feladatra.

Az üzemeltetéssel járó felelősség már lényegesen nyomasztóbb gond, éppen ezért történt az a megoldás értesüléseink szerint, hogy az üzemeltetés feladatát egyelőre a Bp2017 Zrt. kapta, ám mivel a cégnek ezen a téren nincs semmilyen tapasztalata, így be kellett vonniuk a Nemzeti Sportközpontokat. Éppen ennek köszönhető, hogy Dala Tamásnak sikerült a vele közismerten jó viszonyban lévő Darnyi Tamás úszóiskolájának is vízfelületet teremteni a létesítményben.

Másrészt azt is fontos észrevenni, hogy a lap – és Muszbek Mihály – által említett három hetes üzemeltetési időtartam problémásnak tűnik, mivel a Duna Aréna a FINA világbajnoksággal szerves egységet alkotó Masters világbajnokság helyszíne is, ami viszont egészen augusztus 20-ig tart, vagyis a FINA világbajnokság után további három héttel ér véget.

Mindebből tehát erős túlzásnak tűnik azt a következtetést levonni, hogy veszélyben lenne a vizes világbajnokság megrendezése, de hogy a kívánatosnál nagyobb a káosz a legfőbb helyszín üzemeltetése körül, az a jelek szerint elég valószínű.