Kiderült, hogy még nem is adták át a Duna Arénát

01
2017.04.12. 15:40

Teljesen véletlenül derült ki, mi is meglepődtünk. Az egész úgy indult, hogy az elmúlt napokban több érdekes közbeszerzés is megjelent a hivatalos értesítőben a 2017-es budapesti vizes világbajnoksággal kapcsolatban. Többek közt szerződtek a Duna Aréna (a Dagály-úszópalota hivatalos neve) "medencevíz fertőtlenítésére szolgáló berendezésének" beszerzésére 174 millió forintért, illetve az úszópalota vagyonvédelmi és őrzés-védelmi feladatainak ellátására a világbajnokság megrendezéséhez kapcsolódóan, 244 millió forintért.

Mivel az Duna Arénát emlékeink szerint Fürjes Balázs február végén már egyszer átadta – Tarlós István, Hosszú Katinka és egy méretes kulcs társaságában –, rejtélyesnek találtuk, hogy a fertőtlenítő berendezés beszerzésére csak március 27-én írták alá a szerződést. Különösen, hogy az Iron Aquatics sportolói és mások is, köztük megannyi gyerek, azóta használja a medencéket.

Csak nem fertős vízben úsznak mind a mai napig? – ütött szöget fejünkben az aggodalom, ezért szerda reggel gyorsan megkérdeztük a Bp2017 sajtószóvivőjét, aki műszaki kérdésekben nem volt túl tájékozott, de mihamarabbi választ ígért. Ha ezen múlna, most sem lennénk nyugodtabbak, de szerencsére azóta kiderítettük, hogy mi a helyzet, meg lehet nyugodni, a vízzel minden rendben.

Viszont a kérdéseink kapcsán Borsa Miklós szóvivőtől azt a meglepő információt kaptuk, hogy

a Duna Aréna hivatalosan máig nincs átadva.

Borsa elmondta, hogy jelenleg a létesítmény "terheléses próbaüzeme" zajlik, vagyis azért használják, hogy kiderüljenek az esetleges problémák még a világbajnokság előtt.

Ez önmagában teljesen érthető és logikus eljárás, semmi baj nincs is vele, csak akkor miért kellett ünnepélyes keretek között, mégis suttyomban átadni február végén? Vagy ez már ilyen kötelező gyakorlat, hogy minden állami nagyberuházást többször is átadnak, mint a Várkert Bazárt?

Persze a dolgot lehet csűrni-csavarni, például hogy nem is a Duna Arénát adták át akkor, hanem csak a kulcsát, de ettől még nem volt igazán elegáns húzás késznek nevezni a létesítményt (nem mintha ez olyan nagyon meglepő lenne Fürjes esetében).

Ami pedig a víztisztító-berendezést illeti, a rejtély megoldása, hogy a felújítás alatt álló, és ezért nem használt Komjádi uszoda vízfertőtlenítője üzemel a Duna Arénában, amit majd az új rendszerrel cserélnek le.

A Duna Aréna vizes világbajnoksághoz kapcsolódó őrzés-védésére megkötött szerződés kapcsán sem volt teljesen tiszta a helyzet. Nevezetesen, hogy miért kellett a kormány kedvenc Valton-Sec Kft-jével leszerződni negyedmilliárd forintra, ha egyszer már ugyanez a cég bő egymilliárdért teljes körűen őrzi és védi a budapesti vizes világbajnokságot.

A megoldás információink szerint az, hogy kiderült, az egymilliárdos szerződés csak a rendezvény biztosítását foglalja magában, a létesítmények – így a Duna Aréna – őrzését viszont nem. Annak őrzésére tehát külön el kell még költeni 244 milliót nettó, ahogy ennek alapján várhatóan majd a további létesítmények őrzésére is szánni kell még pár százmillió forintot.

Mindez egyébként azt jelenti, hogy a Valton-Sec immár nettó 1,3 milliárdért őrzi a budapesti vizes világbajnokságot, a Duna Arénát, illetve a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. Angol utcai irodaépületeit.