Milák Kristóf akkorát úszott az ob-n, hogy arra nincsenek szavak

2018.03.28. 22:33 Módosítva: 2018.03.28. 22:34

Az már a nyáron kiderült mindenki számára, hogy Milák Kristóf óriási tehetség, hiszen amellett, hogy sorra szállította az érmeket és a rekordokat a junior versenyeken, a vizes vébén is dobogóra állhatott, 100 pillangón lett ezüstérmes. Szerdán a debreceni országos bajnokság nyitónapján ismét megmutatta, mire képes, simán nyerte meg a 200 pillangót, ráadásul döbbenetes, 1:52.71-es idővel.

A 18 éves úszó ezzel az idővel természetesen egyből a világranglista élére ugrott, mindössze egy századmásodperccel maradt el Cseh László pekingi Európa-csúcsától, az elmúlt három évben pedig minden világversenyen nyert volna vele, Rióban Michael Phelps-t is leszorította volna a dobogó legfelső fokáról. Az elmúlt két szezonban egyébként rajta kívül csak Cseh László tudott 1:53-on belül úszni, még 2016-ban a londoni Eb-n.

A mezőny erősségét jól mutatja, hogy az ezüstérmes Kenderesi Tamás a világranglistán is a második helyre ugrott. A dolog egyébként azért is érdekes, mert Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya éppen a múlt héten beszélt arról, hogy nem lenne meglepve, ha a fiatal úszó az idén megdöntené Phelps világcsúcsát.

Milák egyébként a verseny után azt mondta, egyáltalán nem számított erre, nem is tudja, hogy jött ez össze, és nyilván örül neki, de azért kicsit bosszantja az az egy század. Az tuti, hogy ezek után a százra még lazább leszek – tette hozzá.

A nőknél Kapás Boglárka 800 gyorson és 200 pillangón is nyerni tudott, míg 100 háton Burián Kata, 100 mellen pedig Sztankovics Anna ért elsőként célba. 50 gyorson volt némi meglepetés, ott ugyanis a kilencszeres uszonyos úszó világbajnok Senánszky Petra győzött.

A férfiaknál Bernek Péter 100 háton győzött, Lobanovszkij Maxim az 50 gyorsot húzta be, 1500 gyorson pedig némi meglepetésre Kalmár Ákos lett az első, Gyurta Gergelyt előzte meg. Száz mellen Szilágyi Csaba egyedül úszott egy percen belüli időt, így könnyedén nyerte meg a számot.

A napot a mixed 4x100-as gyorsváltó zárta, ezt a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Nagy Réka, Verrasztó Evelyn összeállítású BVSC csapat nyerte meg.