Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Újra Amerika kedvére alakították az olimpiai programot

2018.09.13. 12:35

A tokiói olimpián sem sportszakmai elvek határozzák meg az úszódöntők időpontjait, hanem a közvetítési jogokat birtokló NBC tévétársaság igényei. Japánban a világbajnokság megszokott rendjétől eltérően, helyi idő szerint reggel, délelőtt lesznek a döntők, hogy minél többen láthassák az Egyesült Államokban főműsoridőben.

A szervezők az olimpia többi sportágának időrendjét már júliusban közölték, csak az úszás beosztása maradt az egyetlen kérdés. A szervezők nem adtak magyarázatot a késlekedésre, de lehetett sejteni, hogy japán és amerikai tévétársaságok között egyeztettek.

A japánok természetesen azt szerették volna, ha helyi idő szerint estére, az ő legnézettebb sávjukba kerültek volna a döntők. Úszásban is mindig vannak japán éremesélyesek, ezért is tűnt indokoltnak a kérés.

A Nemzetköz Olimpiai Bizottságnak (NOB) 7,65 milliárd dollárt fizető NBC azonban most is erősebb volt, így az amerikai igények teljesülnek.

Ez nem túlzottan meglepő, hiszen a 2008-as pekingi olimpián is délelőttre kerültek az úszódöntők, míg 2016-ban, a riói játékokon késő este, 22 óra után rendezték meg azokat, akkor is az NBC miatt.

Magyar idő szerint hajnal 3:30 és 5:30 között lesznek majd a döntők. Japánban ez 10:30-at és 12:30-at jelent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?