Újra Amerika kedvére alakították az olimpiai programot

2018.09.13. 12:35

A tokiói olimpián sem sportszakmai elvek határozzák meg az úszódöntők időpontjait, hanem a közvetítési jogokat birtokló NBC tévétársaság igényei. Japánban a világbajnokság megszokott rendjétől eltérően, helyi idő szerint reggel, délelőtt lesznek a döntők, hogy minél többen láthassák az Egyesült Államokban főműsoridőben.

A szervezők az olimpia többi sportágának időrendjét már júliusban közölték, csak az úszás beosztása maradt az egyetlen kérdés. A szervezők nem adtak magyarázatot a késlekedésre, de lehetett sejteni, hogy japán és amerikai tévétársaságok között egyeztettek.

A japánok természetesen azt szerették volna, ha helyi idő szerint estére, az ő legnézettebb sávjukba kerültek volna a döntők. Úszásban is mindig vannak japán éremesélyesek, ezért is tűnt indokoltnak a kérés.

A Nemzetköz Olimpiai Bizottságnak (NOB) 7,65 milliárd dollárt fizető NBC azonban most is erősebb volt, így az amerikai igények teljesülnek.

Ez nem túlzottan meglepő, hiszen a 2008-as pekingi olimpián is délelőttre kerültek az úszódöntők, míg 2016-ban, a riói játékokon késő este, 22 óra után rendezték meg azokat, akkor is az NBC miatt.

Magyar idő szerint hajnal 3:30 és 5:30 között lesznek majd a döntők. Japánban ez 10:30-at és 12:30-at jelent.