Hosszú Katinka: Petrov nem tudott felnőni a feladathoz

2019.11.27. 17:25 Módosítva: 2019.11.27. 19:34

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó szakított edzőjével, Petrov Árpáddal, akiben állítása szerint az idei világbajnokságon azért ingott meg a bizalma, mert úgy érezte, hogy nem akarja annyira a győzelmet, mint ő.

Hosszú közleményében azt írta, hogy az elmúlt hónapokban próbált túllépni ezen az érzésen, de az alapprobléma továbbra is fennállt. A magyar klasszis úgy fogalmazott, hogy szakmailag és emberileg is több figyelmet várt Petrovtól, de az együtt töltött idő alatt kiderült, hogy az edző nem tudott felnőni a feladathoz, ezért úgy érzi, nincs visszaút. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek – tette hozzá Hosszú.

Megkérem a kollégákat, hogy mérjék az időt, de én leszek az edző, ami azt jelenti, hogy vállalok minden felelősséget. Az edzéstervet már úgyis régóta magamnak írom, pontosan tudom, hogy milyen felkészülésre van szükségem. Az eltökéltségemmel sincs gond, minden nap nyolc-tíz órán át tréningezek, ha kell, akkor szinte az ájulásig hajtom magam.

– írta a magyar klasszis, hozzátéve, hogy úgy döntött, hogy egyedül csinálja meg Tokiót, és minden energiáját az olimpiai felkészülésre fordítja.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor azt mondta az Indexnek, hogy bízik Katinka döntésében:

Nagyon rutinos, sokat látott, ritka eredményes versenyzőről van szó. Az elmúlt időszakban érzékelhető volt a változás körötte, amit mi nyilvánvalóan a tokiói felkészülésének reményében segítettünk. Két új edzővel kötött szerződést a magyar szövetség.

Egy holland stretching edző, és Nagy Dániel szárazföldi edző csatlakozott a stábjához, ami így már öt fős. Úgy gondolom, nagyon erős team szerveződött köré, amivel elérheti a jövőben is a céljait. Támogatjuk mindenben."

Sós Csaba szövetségi kapitány azzal kezdte, hogy Katinka általában helyes döntéseket szokott hozni. Szerinte a versenyző címei megvédéséből nem enged.

„Talpraesett volt világéletében, ha döntenie kell, többször láthattuk már ezt. Dave Salótól is eljött 2012-ben, pedig ő nem akárki, és mégiscsak az első vb-aranyát vele nyerte. Shane Tusupot választotta, amin eleinte lehetett mosolyogni, utána viszont verhetetlen párost alkottak. és arról se feledkezzünk meg, hogy Petrov Árpival is nyert két világbajnoki aranyat júliusban Dél-Koreában.”

Sós úgy fogja fel, hogy egyelőre nem nevez meg edzőt, és önmagára helyezi ezt a súlyt.

De ahogy majd telik az idő, a felkészülés előrehaladtával még az is lehet, hogy megnevez valakit, akiben maradéktalanul megbízik.

Hosszú a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságon indul december közepén, és várhatóan ott lesz a szintén decemberi kaposvári rövid pályás magyar bajnokságon is, majd az ISL fináléjára utazik Las Vegasba december 21-22-én. Csapata nem jutott a forradalmi sorozat döntőjébe, de ettől még az egyik kulcsfontosságú szereplője a megújuló sorozatnak. 

A kapitány szeretné, ha Petrov itthon maradna, mert a szakértelme vitán felül áll, és bízik benne, hogy itthon növeli a konkurenciát. Nincs kétsége afelől, hogy sok hazai műhelynek előnyére válik a felkészültsége.

Hosszú az előző olimpián, Rióban a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt, akkori férjével, Shane Tusuppal háromszor nyert, és egy ezüstérmet is hazahozott. Amerikai férjével 2017 decemberében romlott meg a kapcsolata, utána még együtt készültek, de csak pár hónapig, és 2018 nyarán szakítottak végleg egymással.

Petrov Árpád tavaly júliusban Hosszú kérésére tért haza Svájcból, ahol egy fiatal tanítványa volt, és egy klubot vezetett. Ebben az interjúban mutattuk be őt. A Deadpool második részét nézte, amikor megcsörrent a telefonja.

A vb előtt a szakember azt mondta az Indexnek, hogy megdöbbenti, milyen magas Hosszú fájdalomküszöbe. Tokióban a két vegyes számban Hosszú favoritnak tekinthető, a világbajnokságon megszorítani sem tudták.