Legalább nyolc úszónk koronavírusos

2020.03.31. 18:31

A múlt héten rendezték volna az úszók országos bajnokságát a Duna Arénában, amin kihirdetik az olimpiára utazó csapatot.

A magyar bajnokságot törölték, az olimpiát egy évvel elhalasztották.

A versenyzők azonban edzőtáborokban voltak, és a Thaiföldről hazaérkező világbajnok, Kapás Boglárka valamint a Törökországból hazatérő vb-bronzérmes Kozma Dominik maguk jelentették be, hogy a második koronavírustesztjük pozitív lett, ugyanakkor egészségesek és tünetmentesek. Kapás első reakciója hétfőn a sírás volt, amikor megtudta az eredményt, de azóta megnyugodott.

Ők egymással nem voltak kapcsolatban hazatérésük, március közepe óta. Vagy kint, út közben, vagy már itthon kaphatták el a vírust. Thaiföldön körülbelül 10 válogatott kerettag és edzőpartnereik úsztak. Törökországban szintén 10-15 fős különítmény vett részt.

A thaiföldi Thanyapura egy zárt edzőtábor, nem szálloda, katonák őrzik a területet, az ausztrál vagy francia úszók is azt választották, a higiénia az európai normáknak felel meg.  

Információnk szerint kilenc igazolt pozitív eset van – Kapás Boglárka és Kozma Dominik mellett egy edző is érintett lehet -, az érintett koronavírusos úszók száma a napokban nőhet, ahogy a tesztek eredményei visszaérkeznek folyamatosan. Hét eset kétséges.

A hazai szövetség közleményében megerősítette, valóban kilencen vannak,  a mintavételhez egy magánszolgáltatót vettek igénybe, a teszteket államilag akkreditált laborokban dolgozták fel.

"Vegyes érzésekkel fogadtam. Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva. Féltem a feleségem" - mondta az M1-nek Kozma.

Van olyan sportoló, akinek majd csak szerdára lesz kész a mintája. Előfordult olyan eset, hogy a szobatársak közül az egyik versenyzőnél, a váltóban vb-harmadik Bohus Richárdnál kimutatták a vírust, míg a másiknál, a rövid pályás világbajnok Bernek Péternél nem.

Bohus a Nemzeti Sportnak elismerte, hogy megfertőződött, és a junior-vb-második Horváth Dávid is bejelentette, hogy pozitív lett a tesztje.

„Komolyan vettük a járványügyi helyzetet, ez a legfontosabb pozitívum. A külföldről hazatérő versenyzőket nem engedték be az uszodába, nem mehettek közösségbe, amíg nincs két bizonyítottan negatív leletük.

Erős sportemberekről van szó, de egy vírussal a szervezetükben kellett volna edzeniük, mozogniuk, ami nem szerencsés. A klórozott víz a vírust elpusztítja, de a versenyzők egymásra így is hatással lehettek volna. Abban bízhatunk mostantól, hogy mindenki egészséges marad, és könnyedén átvészeli a fertőzést”

- mondta az Indexnek az úszók kapitánya, Sós Csaba. Sós nem kívánta kommentálni, mennyi fertőzött van, és neveket sem szeretett volna mondani a versenyzők jogainak védelmében.

Budapest egyébként Európa-bajnokságot rendezett volna május közepén, amit augusztusra halasztottak, de arra sincs sok esély, hogy abban az időpontban meg lehet tartani a versenyt.

A világbajnok Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila azt mondta lapunknak, ő megkapta a második negatív tesztet. Ők Dél-Afrikából tértek haza március közepén. (Milák első tesztje is negatív lett.) A Honvédban edzhetnek, de csak tornatermi munkát tudnak végezni, és minden egyes edzés előtt és után fertőtlenítenek hármójuk után.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közleménye szerint senki sem igényel különleges orvosi ellátást, ugyanakkor az állami járványügyi hatóságok már felvették velük a kapcsolatot. Amennyiben bármelyikük kezelésre szorulna, úgy rájuk is a jelenleg érvényben lévő országos egészségügyi protokoll szabályai vonatkoznak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!