„Azt hittem, meghalok” – káoszba fulladt az úszó-Eb 25 kilométeres futama

DEBRE20220820053
2022.08.20. 19:50
Elképesztő körülmények között, idő előtt befejeződött a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenye a római Európa-bajnokságon – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A délután egyre erősödő szél Ostia tengerpartján hatalmas hullámokat kavart – emiatt egyébként már a csütörtöki és a pénteki nap küzdelmeit is elhalasztották –, melyek összevissza dobálták a kísérőhajókat, és a célként szolgáló vízi egységet is szétbontották, illetve elmozdították a helyéről.

Bő három és fél óra úszás után a sajtóközpontban először elterjedt a hír, hogy lefújták a viadalt, ennek ellenére sokáig még jó néhányan a vízben tempóztak, majd ők is kiúsztak. Voltak olyanok, akik áthaladtak a célon, és „biztos, ami biztos”, rácsaptak a táblára.

A négy magyar közül nem sokkal a kaotikus jelenetek előtt jött ki a vízből a hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmes Gálicz Péter, valamint Vas Luca. Mellettük Sárkány Zalán és Balogh Vivien volt ott a mezőnyben.

„Ez katasztrófa, azt mondták, a radar alapján délutánra csökken majd a szél, ezért kezdünk ebben az időpontban. Ehhez képest volt olyan pillanat, amikor azt hittem, meghalok, egy szituációban öten kellett hogy megfogjuk az egyik hajót, hogy ne dőljön ránk” – mondta a vegyes zónában a magyar újságíróknak Balogh Vivien. 

Hozzátette, azt sem tudták, hol tartanak, nagyjából húsz perccel a vége előtt szóltak neki, hogy le fogják fújni a viadalt, de a hivatalos jelzést (keresztbe tett zászló) is csak a jet-skis kísérőtől, nem pedig hivatalos személytől kapták.

Balogh kijelentette, ugyan biztosan nem tudja kipihenni magát, de ott lesz vasárnap 10 kilométeren.

A 19 éves Sárkány Zalán a verseny egy részében a második helyen tempózott, és a kaotikus befejezéssel kapcsolatban egy másik furcsaságot is elárult: „Két körrel a vége előtt két olasz úszott előttem, szerintem ők tudták, hogy le lesz fújva a verseny, és nem jöttek ki inni, ezért én sem tettem. Majd megálltak ott, ahol a verseny előtti eligazítás alapján kellett ilyen esetben. Utána aztán valamiért mégis továbbmentünk, fogalmam sincs, mi történt.”

A szervezők először csak annyit közöltek, hogy a versenyt megállították. A legfrissebb információ az, hogy minden úszó biztonságban a partra érkezett. Hivatalos eredmény továbbra sincs.

A délelőtt rendezett 5 kilométeres versenyen csak a férfiaknál volt magyar induló, a mieink 6. és 7. helyet szereztek.

(MTI/Index)

(Borítókép:  Balogh Vivien, a női nyílt vízi úszók 25 kilométeres, a kedvezőtlen időjárás miatt megállított versenyén a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án.  Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)