Tizenhat év után először Hosszú Katinka nem lesz ott a vb-n

PAP 9502
2023.04.24. 12:06
Jelenleg huszonhárom tagú a július 14–29. között esedékes fukuokai világbajnokságra kijelölt magyar medencés úszóválogatott – avagy a MÚSZ elnöksége elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, így a szombaton, Kaposvárott véget ért 125. országos bajnokság után tizenkét férfi és tizenegy női úszó részvétele vált biztossá.

Az olimpiai bajnok, világrekorder Milák Kristóf és az Európa-bajnok Kós Hubert egyaránt négy számban szerzett indulási jogot, a nyílt vízen olimpiai ezüstérmes, világbajnok Rasovszky Kristóf pedig akár három rajtot is bevállalhat az első hét sós vízi számai után – legalábbis a fukuokai vb-csapat „alapját” képező védettségi listán az ő nevük szerepel a legtöbbször. A hölgyeknél az Európa-bajnok Mihályvári-Farkas Viktória és az újjászületett Késely Ajna három-három távon teljesítette a szintet.

Mint Sós Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta: a jelenlegi névsorban szereplők biztos indulók valamennyi megjelölt távon. Őket már kiütni nem lehet, csupán csatlakozni hozzájuk (netán a helyükre lépni, ha valamelyik számot inkább „leadnák”): ahol még csak egyvalaki úszott szintet, vagy mindkét hely üres, ott júniusig van lehetőség a fukuokai kvalifikáció teljesítésére.

Ezzel kapcsolatban Sós jelezte az Indexnek, hogy még 2–4 fővel bővülhet az utazó csapat. Elsősorban azért, mert még a 4×100-as és a 4×200-as férfi gyorsváltóból is hiányzik a negyedik ember, bár az is előfordulhat, hogy a hosszabbik távon Rasovszky lesz a beugró, hiszen őt érdekli a staféta. Továbbá kell még egy úszó, aki délelőtt, a selejtezőben szállna be, hogy Milák pihenhessen. Az utolsó lehetőség a csapatba kerülésre a július 2–4. közötti soproni válogató lesz. 

A védettséget élvező versenyzők között akadnak régi, kipróbált harcosok, így a nyáron 35. születésnapját ünneplő Verrasztó Dávid a férfiaknál, illetve a Cseh László sporttörténelmi rekordját beállítani készülő, 10. nagypályás világbajnokságán rajthoz álló Jakabos Zsuzsanna.

Ugyanakkor utazik néhány újonc is: a férfiaknál abszolút elsőbálozó az ötven háton junior Eb-érmes Székely Áron, továbbá Zombori Gábor, aki olimpián már indult, de vébén még nem, illetve a nyílt vízen a váltóval tavaly érmes Betlehem Dávid a medencében debütál majd.

A hölgyeknél Flück Nóra és Szabó-Feltóthy Eszter szintén első világbajnokságára készülhet. Ugyanakkor megszakad egy 16 éve tartó sorozat, a háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok Hosszú Katinka a 2007-es melbourne-i vb óta mindegyik – szám szerint nyolc – világtalálkozón részt vett, de most gyereket vár, és bár jelezte, hogy 34 évesen még nem vonul vissza, Fukuokában természetesen nem áll rajtkőre.

Sós Csaba szövetségi kapitány vasárnap este az M4 Sport Sport7 című műsorában terjesztette elő csapatát. Az M4 Sport honlapja kiemelte: a szakember nyilatkozott a fél évvel ezelőtt atipikusnak minősített biológiai útlevele alapján doppingeljárás alá vont Kenderesi Tamással kapcsolatban. Sós elmondta: sokféle doppingvétség létezik a meg nem jelenéstől az adminisztrációs hibákon keresztül az újfajta eljárásnak tekinthető biológiai útlevélig, amely még nem teljesen kiforrott.

A szakember szerint Kenderesi ártatlan, de az ügy a pályafutása végét jelentheti.

„Persze olyat még nem láttam, hogy valakit megvádolnak és kiáll és azt mondja, hogy igen, én kokszoltam, tehát valamit mindenki mond. De nézze meg valaki az NDK-s úszókat, akikről tudjuk, hogy mindegyiket kokszolták, és nézzék meg Kenderesi versenyeredményeit, messze nem tűnik úgy, hogy doppingolt volna és nem is így nézne ki. Megvádolták, ilyenkor vannak különféle eljárások, de amíg nincs meg a végleges döntés, addig ártatlannak tekintendő, azzal a különbséggel, hogy felfüggesztik, nem versenyezhet és nem mehet edzőtáborba sem. Azt gondolom, hogy akármi is lesz ennek a végkifejlete, az, hogy ő egyáltalán folytassa a pályafutását, az én tapasztalatom szerint finoman szólva is kérdéses.”

Biztos indulók, medencés úszás

Férfiak

Betlehem Dávid, Holló Balázs, Kós Hubert, Kovács Benedek, Márton Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Székely Áron, Verrasztó Dávid, Zombori Gábor

Nők

Burián Katalin, Fábián Bettina, Flück Nóra, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter

Számok szerinti bontásban

Szabó Szebasztián    50 gyors      Senánszky Petra

Milák Kristóf             100 gyors

Németh Nándor      100 gyors

Milák Kristóf             200 gyors      Pádár Nikolett

Németh Nándor      200 gyors      Késely Ajna

Rasovszky Kristóf    400 gyors      Késely Ajna

Holló Balázs             400 gyors      Fábián Bettina

Betlehem Dávid      800 gyors      Késely Ajna

Rasovszky Kristóf   800 gyors      Mihályvári-Farkas Viktória

Rasovszky Kristóf 1500 gyors      Mihályvári-Farkas Viktória

Betlehem Dávid   1500 gyors      Flück Nóra

Szabó Szebasztián   50 pillangó

Milák Kristóf           100 pillangó

Kós Hubert             100 pillangó

Milák Kristóf           200 pillangó Telegdy-Kapás Boglárka

Márton Richárd     200 pillangó Jakabos Zsuzsanna

Székely Áron           50 hát

Kovács Benedek   100 hát

Kós Hubert            100 hát

Kovács Benedek   200 hát       Szabó-Feltóthy Eszter

Kós Hubert            200 hát       Burián Katalin

Kós Hubert           200 vegyes Sebestyén Dalma

Zombori Gábor   200 vegyes

Holló Balázs         400 vegyes Mihályvári-Farkas Viktória

Verrasztó Dávid  400 vegyes  Jakabos Zsuzsanna

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Papajcsik Péter / Index)