Kós Hubert 200 méter háton a 3. idővel jutott elődöntőbe

2023.07.27. 06:38
Kós Hubert és Kovács Benedek is továbbjutott a 200 méter hát selejtezőjéből az elődöntőbe, míg a női 4×200 méteres gyorsváltó döntőt úszhat a fukuokai vizes világbajnokság medencés versenyeinek ötödik napján.

Az uszonyos úszásban világ- és Európa-bajnok Senánszky Petra 100 méter gyorson végül nem indult el – neki az 50 méter gyors a fő száma –, így a csütörtöki előfutamok egyéni küzdelmeiben a magyarok közül csak 200 méter háton Kós és Kovács volt az érdekelt – számolt be a történtekről a Magyar Távirati Iroda különtudósítója a helyszínről.

A férfi 200 méter hát selejtezőjében a magyarok közül elsőként Kós ugrott medencébe, az Egyesült Államokban a legendás Michael Phelps korábbi edzőjével, Bob Bowmannel készülő magyar versenyző 1:57.27 perccel megnyerte futamát, összesítésben pedig a harmadik lett.

Kovács – aki tavaly döntőt úszott ebben a számban a Duna Arénában, majd a római Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert – a táv második felében spórolt az energiájával, így 1:58.17-tel a 14. helyen ment tovább az elődöntőbe.

Nem éreztem túl jól magam a futam előtt, elég gyorsan vert a szívem, ezért egy picit vissza is vettem az első százat. Viszont amikor kijöttem a vízből, már jó voltam, most pihenek egy nagyot, délután pedig szeretném megközelíteni az egyéni csúcsomat (1:55.95), mert azzal már valószínűleg be tudok kerülni a döntőbe, ahol bármi megtörténhet 

– nyilatkozta Kós, aki 100 méter háton hetedikként végzett úgy, hogy az előfutamban, majd a fináléban is országos csúcsot úszott.

Kovács Benedek arról beszélt, hogy ez most sokkal jobban esett neki, mint a 100 méter hát, és még spórolni is tudott.

Az első százat erősen kezdtem, gyakorolni akartam, hiszen erre lesz szükség majd este is 

– fogalmazott Kovács, és majd az 1-es pályán úszik, ahol egyéni legjobbját (1:56.03) veszi célba ahhoz, hogy bekerüljön a nyolcas döntőbe.

A délelőtti program zárásaként a női 4×200 méteres gyorsváltók küzdelmeit rendezték meg. Itt az Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra összeállítású magyar csapat 7:55.26 perces idővel futamában a negyedik lett, így összesítésben a hetedik helyen bekerült a fináléba, amelyet közép-európai idő szerint 14 óra 45 perckor rendeznek.

A vizes vb-n a férfi vízilabdatorna csütörtöki programjában 11 óra 30 perctől rendezik a Magyarország–Spanyolország-elődöntőt.