Rasovszky Kristóf egyéni csúccsal döntős 1500 méter gyorson

2023.07.29. 06:53
Rasovszky Kristóf egyéni csúccsal bejutott a döntőbe 1500 méter gyorson a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek hetedik napján.

z utolsó előtti versenynap szombati előfutamaiban mindössze négy magyar volt érdekelt, elsőként az uszonyos úszásban 17-szeres világbajnok Senánszky Petra ugrott medencébe 50 méter gyorson – számolt be a Magyar Távirati Iroda helyszíni különtudósítója. A magyar versenyző idén felállított egyéni csúcsától (24.81 mp) elmaradt, és 25.04 másodperccel csapott célba, így a 17. helyen zárt, azaz éppen lemaradt a középdöntőről.

Nem vagyok elégedett, ahhoz képest, ahogy éreztem magam a melegítés közben, ez az idő nem volt az igazi. Nagyon sajnálom, hogy egyéniben ez volt az egyetlen úszásom, de továbbra is folytatom az utam.

Senánszky, aki tavaly 25.25-tel továbbjutott az előfutamból, fő célja pedig továbbra is a párizsi olimpiai szintidő (24.70) teljesítése.

Székely Áron 50 méter háton egyéni legjobbjától (25.03) messze elmaradva, 25.59 másodperccel a 30. helyen fejezte be szereplését.

Férfi 1500 méter gyorson a nyíltvízi versenyeken sikeresen szerepelt magyarok ugrottak medencébe: Rasovszky Kristóf – aki egyéniben 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmet nyert – egyéni legjobbját (1:55.46) ezúttal is megjavítva, 14:54.09 perces idővel a hetedik helyen bejutott a döntőbe, míg a csapattal második Betlehem Dávid mindössze 11 századra élete legjobb eredményétől, 14:59.76 perccel összesítésben a 15. lett.

Előzetesen úgy számolgattunk, hogy van hét fixen döntős úszó a mezőnyben, nekünk pedig egy hely jut. Nagyjából 1300-nál láttam, hogy körülbelül együtt vagyok a legjobbakkal, szóval tudtam, jó helyen állok és a végén kell egy kicsit megnyomni – nyilatkozta Rasovszky.

Rasovszky korábban 400 és 800 méter gyorson is egyéni csúcsot úszott, ráadásul mindkét számban teljesítette az olimpiai szintet is, amely itt a leghosszabb medencés távon már korábban megvolt neki. Hozzátette: a fináléban még egy kicsit szeretne javítani, és akkor akár a helyezést tekintve is előre léphet.

A 19 esztendős Betlehem Dávid elmondta, hosszúra nyúlt ez a világbajnokság, így nem tudtak annyit készülni, korán kezdtek el „könnyíteni” a nyíltvízi versenyek miatt, ellenkező esetben talán elcsíphette volna itt a döntőt.

A szám döntőjét a vasárnapi zárónapon, magyar idő szerint 13.16 órakor rendezik, míg a szombat esti programban egyetlen magyar sem lesz érdekelt.