Az amerikai edzőlegendánál Kós Hubert a favorit az olimpián

2023.07.30. 06:47
Bob Bowman legendás úszóedzőnél Kós Hubert a favorit 200 méter háton jövőre a párizsi olimpián, az amerikai szakember erről a fukuokai vizes világbajnokságon nyilatkozott, amelynek vasárnapi, utolsó napján Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória sem jutott döntőbe 400 méter vegyesen.

Bob Bowman – aki a fukuokai vizes világbajnokságon szereplő amerikai úszóválogatott szövetségi kapitánya – az Arizona State egyetemen fél éve irányítja a 20 esztendős magyar úszó felkészülését. Kós pénteken országos csúccsal nyert világbajnoki címet 200 méter háton.

A 23-szoros olimpiai bajnok legenda, Michael Phelps korábbi edzőjét a viadal vasárnapi zárónapján, a délelőtti előfutamok előtt kérdezhették az újságírók, az M4 Sportnak válaszolva az 58 éves szakember a Kós Huberttel közös első fél évvel kapcsolatban azt mondta:

„Először is szögezzük le, Hubival alapvetően fantasztikus munkát végeztek Magyarországon az elmúlt tíz évben, az elődöm érdemli az elismerést, én csak egy picit segítettem” – utalt Magyarovits Zoltánra Bowman.

„Elsősorban a fordulója technikáján, illetve a víz alatti munkájával dolgoztunk, és azt gondolom, összességében nagyon jót tett neki a folyamatos versenyzés, hogy az egyetemi sorozatban mindig gyorsnak kellett lennie, ráadásul napról napra olyan versenyzőkkel készül, akik vele azonos szinten vannak” – fűzte hozzá a tréner.

A Magyar Távirati Iroda kérdésére, miszerint a következő egy évben mik a tervek Kóssal, a hátúszásra koncentrálnak majd, vagy esetleg mások az elképzelések, azt nyilatkozta:

„Nyilvánvalóan nagyon jól megy neki a hátúszás, de én azért szeretném majd látni vegyesen is, ahol ugyancsak erős. Szerintem 100 pillangón is jól szerepelne, a következő idényben pedig megnézzük majd a gyorsúszást is, mert szerintem ott is bőven tud még fejlődni.”

Bob Bowman a távirati iroda azon kérdésére, hogy Kós olimpiai favorittá lépett-e elő 200 méter háton, azt mondta:

Nem tudom, de nekem ő a favorit.

A trénert a körülbelül tízperces sajtóeseményen a francia újságírók hada természetesen a 400 méter vegyesen Michael Phelps 2008-as rekordját megdöntő Léon Marchandról kérdezte, akinek Bowman szerint „kiváló a vb-je”, hiszen minden egyes úszását tökéletesen tudta felépíteni – az előfutamoktól kezdve az elődöntőkön át a finálékig.

Az amerikai válogatott a mostani világbajnokságon az aranyérmek számában jóval gyengébben teljesít, ezzel kapcsolatban ugyanakkor Bob Bowman azt mondta, rendkívül fiatal csapattal vesznek részt a viadalon, az úszók pedig a saját idejükhöz képest jól teljesítenek, és a megszerzett érmek számát nézve toronymagasan a legjobbak.

Egyedüli magyarként Rasovszky Kristóf lesz érdekelt az esti döntőkben

A női 400 m vegyesre nevezett két magyar közül először a 9. világbajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna ugrott medencébe, a 34 éves versenyző 4:43.52 perces idővel futamában a 7., összesítésben pedig a 18. lett.

Éreztem, hogy ez nem lesz a világ legjobb úszása, már az elmúlt napokban sem ment igazán.

Jakabos a jövővel kapcsolatban azt mondta, semmit sem szeretne igazán megcélozni, idén nem élvezte annyira az edzéseket és versenyeket, ezen változtatna.

A 19 éves Mihályvári-Farkas Viktória, aki tavaly a római Európa-bajnokságon aranyérmet nyert ebben a számban, 4:41.28 perccel a 10. helyen zárt.

Elégedett vagyok, mert mindent kiúsztam magamból, és ez sokkal jobb volt, mint az ezerötszáz. Tavaly nagyjából ugyanilyen idővel voltam 9., az Európa-bajnokságon pedig délelőtt hasonló is elég volt. Továbbra is az olimpiai szint (4:38.53) a legfontosabb feladatom, és szerintem jó irányban haladunk, folytatnunk kell azt a munkát, amit néhány hónapja elkezdtünk.

A medencés úszóversenyek zárónapjának esti programjában így egyedüli magyarként Rasovszky Kristóf lesz érdekelt, aki az 1500 méter gyors döntőjében áll rajtkőre, magyar idő szerint 13.16-kor.