Milákról még az edzője sem tudja, visszatér-e egyáltalán

2023.08.02. 10:01
Még 33 napig teljes bizonytalanságban. Virth Balázs szeptember 4-én reggel visszavárja az uszodába Milák Kristófot, de nem tudni, valóban visszatér-e.

Vasárnap véget ért a fukuokai úszó-világbajnokság, amelyet magyar szempontból a volt jobb is kategóriába lehet sorolni. Dacára annak, hogy Milák Kristóf távollétében a nála három évvel fiatalabb Kós Hubertnek köszönhetően egy aranyat mégiscsak sikerült hazahozni Japánból. Az viszont már soha nem fog kiderülni, hogy a magyar úszósport remélhetően csak átmenetileg talonba került aduásza Budapest után Fukuokában is képes lehetett volna-e az újabb duplázásra.

Ennél sokkal fontosabb, vagy ha úgy tetszik, izgalmasabb kérdés az, hogy miként alakul az önkéntes (önkényes?) szabadságra ment úszónagyság, Milák Kristóf pályafutása, akinek a felkészítésére a tokiói olimpia után Selmeci Attilát váltva Virth Balázs vállalkozott.

Hadakozik önmagával

„Egy olyan kvalitású úszónak, mint amilyen Kristóf, aki olimpiai rekordot javítva lett aranyérmes Tokióban, rá egy évre pedig a saját világcsúcsát felülmúlva világbajnok Budapesten, más szóval aki a magyar úszósport zászlóshajósa, annak csak tiszteletben tartani és elfogadni lehet a döntését, még ha azzal engem is meglepett a jól sikerült kaposvári országos bajnokság után. Semmi sem utalt egy ilyen éles fordulatra, ezért még azt sem mondhatom, hogy árulkodó jeleit láttam volna az elsősorban mentális jellegű elfáradásának.

Amit elmondott, abból arra következtettem, hogy hadakozik önmagával, nem úgy tekint előre a világbajnokságra, mint egy elszánt harcos az esküdt ellenségére. Én pedig arra jutottam, hogy most nem az a legfontosabb cél számára, hogy egy vagy két újabb világbajnoki aranyéremmel gazdagodjon, hanem a párizsi olimpián a tokiói címének megvédése” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a Fukuokából kedd hajnalban hazatért Virth Balázs, akinek a versenyzői közül Márton Richárd világbajnoki hetedik lett 200 pillangón, ugyanebben a számban az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka viszont nem jutott döntőbe. 

Nem keresik egymást

Virth nem titkolja, hogy mostanában nem keresik egymást Milákkal, csak a közösségi csoportjukat használják üzenetek váltására, de ebben szerinte nincs semmi kivetnivaló, éppen ellenkezőleg, ennek most éppen így kell lennie.

Ha Kristóf úgy érezte, hogy a nyaralás, a kikapcsolódás és a feltöltődés fontosabb számára az edzéseknél, és az a vágya, hogy senki se piszkálja vagy háborgassa, akkor ez rám is vonatkozik, aki az uszodai környezet szerves része. Biztos nyomós oka volt annak, hogy elengedte a világbajnokságot, de ha eddig jól megértettük egymást, akkor feltételezem, hogy a jövőben sem lesz másképpen

– taglalta az edző. 

Tokió után az edző és a versenyző abban állapodott meg, hogy közös nagy céljuk az olimpiai bajnoki cím megvédése, amihez sok edzőtábor és verseny kell, azokhoz pedig erős motiváció és kitartás.

Most ez éppen nem így van, de találgatásokra vagy mások feltételezéseinek a cáfolatára semmiképpen sem vállalkoznék, sőt nagy titkaim sincsenek. Csak azt mondhatom, hogy megállapodásunk szerint szeptember 4-én reggel visszavárom a Duna Arénába Kristófot, és ott majd megbeszéljük, hogy miként tovább. Ha akkor újraindul a közös munka, bőven marad időnk az olimpiai felkészülés feladatainak elvégzésére

– mondta befejezésül Virth Balázs, akinek az öt versenyzője közül Veres Laura klubon belül átkerült annak a Magyarovits Zoltánnak a csoportjába, aki az újdonsült világbajnok Kós Hubertet hozta fel közel tízéves munkával a világ élvonalába, a 400 vegyesre készülő Zombori Gábor számára pedig fontosabb volt a világbajnokság kihívásánál és lehetőségénél az U23-as korosztály közelgő dublini Európa-bajnoksága.

Milák úgy érzi: három-négy olimpiai aranyérem még van benne

Mindeközben Milák Kristóf a Pályán Kívül vendége volt, amelynél a másfél órás beszélgetés egyebek között kitért arra is, hogy felszabadultnak érezte magát, miután bejelentette, nem indul a fukuokai világbajnokságon.

Hozzátette: úgy érzi, három-négy olimpiai aranyérem még van benne, illetve pályafutásában.

Elmondta: négy-öt kilogramm plusz felszaladt rá, míg jelenleg próbál minden olyan dolgot kizárni az életéből, ami felelősséggel jár, és a pihenés, kikapcsolódás játssza most életében a főszerepet.