Meghalt a brit úszóolimpikon 42 évesen

2023.08.16. 10:55
Meghalt Helen Smart brit úszó, aki a sydney-i olimpián képviselte országát 200 méteres hátúszásban.

A BBC szerint Helen Smart (eredeti nevén Helen Don-Duncan) a 2000-es olimpiára nemzeti rekordot is beállítva jutott ki versenyszámában, a 200 méteres hátúszásban (az olimpián 19 évesen állt rajthoz, és végül a 15. helyen végzett).

Előzőleg, 1996-ban junior Európa-bajnok lett ebben a versenyszámban, 1998-ban és 1999-ben pedig egyaránt ezüstérmes lett a rövidpályás úszó-világbajnokságon. Továbbá a Nemzetközösség sportrendezvényén, a Commonwealth Gamesen bronzérmet szerzett 1998-ban. 

Az úszás után tanárként kezdett dolgozni, és halála előtt Wigan városában dolgozott iskolaigazgatóként. Egy helyi lap, a Wigan Today szerint a gyászhírt először az iskola jelentette be a Facebook-oldalán. Az iskola közleményében az egykori olimpikon „váratlan” haláláról írtak, de a konkrét okát nem nevezték meg. 

Utóbb Helen Smart párja, Craig is megerősítette a hírt. Párja arról is írt, hogy az egykori úszónő imádta az iskolát, kollégáit, a gyerekeket és a szülőket, és nagyon büszke volt arra, hogy az intézmény igazgatója lehetett. 

A múlt héten még arról beszélt, hogy szeretné kiváló szintre emelni az iskolát, és hogy megfelelő emberek veszik körül ehhez 

– írta Craig Smart. 

Azóta a Brit Úszószövetség is részvétét fejezte ki az úszónő családtagjainak, barátainak. Versenytársa, a Commonwealth Gamesen bajnoki címet szerzett Karen Pickering úgy emlékezett meg róla, hogy

szívós versenyző volt, az edzéseken kemény, a győzelmek, éremsikerek idején viszont szerény.

Rajta kívül több másik versenytársa is megemlékezett az úszónőről, aki elmondásuk szerint szinte mindig vidám, jó kedélyű volt.